Raskrinkavanje.ba

Meteorolog nije “priznao da američka vojska mijenja vremenske prilike”

Pojedini portali objavili su kako je meteorolog uživo u eteru navodno priznao da američka vojska mijenja vrijeme. Pored ove netačne tvrdnje, u istim člancima iznesen je i niz drugih teorija zavjere o klimi.

Foto: Public Domain Pictures

Na portalu Istinom protiv laži 21.6.2023. objavljen je članak s naslovom u kojem se tvrdi da je meteorolog priznao da “američka vojska mijenja vrijeme”:

Meteorolog, uživo u eteru, priznaje da američka vojska mijenja vrijeme!

Foto: Screenshot, Raskrinkavanje

U članku se navodi kako je meteorolog navodno ustvrdio da je “vojska provodila vježbe što je promijenilo vrijeme”:

Prema meteorologu, koji je svojoj publici objašnjavao anomalije na meteorološkom radaru uživo, vojska je provodila vježbe posljednja dva tjedna što je promijenilo vrijeme i "iako vani izgleda kao kiša, to nije. A za one koji kažu, "ovo zvuči kao luda teorija zavjere", što ako vam kažem da imamo sve dokaze koji su nam potrebni za takve tvrdnje? 

Snimak navodnog priznanja neimenovanog meteorologa u članku se dalje ne spominje niti objašnjava, a ni sam snimak nije uvršten u članak. Umjesto toga, u nastavku se iznosi niz tvrdnji o manipulaciji vremenom, koju navodno sprovodi američka vlada. Tvrdi se i da je Bidenova administracija javno priznala da s Bill Gatesom radi na “planu solarnog geoinženjeringa”, kao i da je “vodeći klimatolog” osudio Gatesov plan za prigušivanje sunca.

(...) u studenom je Bidenova administracija javno priznala da radi na kontroverznom planu solarnog geoinženjeringa u dogovoru s Billom Gatesom.

Vodeći klimatolog oštro je osudio plan Billa Gatesa za raspršivanje kemikalija iznad Zemljine površine kako bi se “prigušilo sunce ” i “ popravilo globalno zatopljenje ” — a član Harvardskog tima koji radi na Gatesovom projektu čak je priznao da je plan “ zastrašujuće .”

Članak završava podnaslovom s pitanjem “zašto vlada mijenja vrijeme”, a u očito loše i automatski prevedenom tekstu ispod tvrdi se da Bidenova administracija koristi ekstremne klimatske prilike za usvajanje rješenja za klimatske promjene. Za ta rješenja dalje se, bez ikakvih objašnjenja, navodi da predstavljaju “potpunu kontrolu nad čovječanstvom”.

 ...zvuči kao da Bidenova administracija koristi ekstremne vremenske prilike kako bi izgradila argumente za kažnjavanje rješenja za klimatske promjene, uključujući poreze na ugljik, kontinuirana klimatska ograničenja i "zelenu subotu" . Naravno, predložena "rješenja" za "klimatsku krizu" nisu ništa manje nego alati za postizanje potpune kontrole nad čovječanstvom.

Na kraju samog članka tvrdi se da je Gates navodno “svom unutarnjem krugu” priznao da je “čista energija” prevara.

U nedavno otkrivenom videu , Bill Gates priznaje svom unutarnjem krugu da je "čista energija" prijevara i da ne rješava klimatsku krizu.

Portal Nulta tačka je dan kasnije također objavio članak s istim tvrdnjama i od istog izvora. Ovaj članak opremljen je fotografijom drugog meteorologa i vremenske prognoze.

Foto: Screenshot, Raskrinkavanje

Članak je isti dan s nesuštinskim izmjenama objavljen i na portalu Epoha

Je li meteorolog priznao da je vojska mijenjala vrijeme?

Članak na portalu Istinom protiv laži prenesen je sa stranice The People’s Voice (TPV), na kojoj  je 21. juna originalno objavljen na engleskom jeziku. U ovom članku objavljen je tweet s profila Stew Peters s videom meteorologa, a koji je izvorno potekao s TikToka. Ovaj su video, za razliku od portala Istinom protiv laži, portali Nulta tačka i Epoha uvrstili u svoje članke. 

Kako obrnuta pretraga screenshota iz videa nije dala nikakve korisne rezultate (1, 2), koristili smo tragove iz videa da pronađemo više detalja. 

Mapa iza meteorologa na snimku prikazuje Floridu. Na ekranu se iza meteorologa nalazi natpis “TriCounty Air” s crvenim logom. Pretragom na Googleu pronalazi se kompanija s istim logom koja opslužuje područje tri okruga u Floridi: Manatee, Sarasota i Charlotte. Pretraga meteorologa (1, 2, 3) u ova tri okruga pokazuje da je na snimku Bob Harrigan, glavni meteorolog na lokalnoj TV stanici ABC7 WWSB u Sarasoti, Florida.

Kako se na snimku vidi da se radi o utorku (eng. Tuesday, skraćeno Tue), pretražili smo vremensku prognozu za to područje za utorak najbliži objavi članaka, 20.6.2023. Pošto ta pretraga nije dala zadovoljavajuće rezultate, pretražili smo utorak sedmicu ranije i pronašli originalni snimak, objavljen na stranici ABC7 13.6.2023. godine.

Foto: Screenshot, Raskrinkavanje

U snimku se čuje Harrigan kako, dok pokazuje dio mape, kaže:

Ovo nije kiša. Kao što pričamo već dvije sedmice, tamo izvode vježbe vojske. Iako se čini kao kiša, nije. 

Harrigan zatim pokazuje na drugi dio mape i govori:

Pljuskovi ovdje su legitimni.

Dakle, meteorolog sa snimka nije “priznao” da je “vojska provodila vježbe posljednja dva tjedna što je promijenilo vrijeme”, već je govorio o tome da se zbog vojnih vježbi na njegovom radaru prikazuje nešto što izgleda kao kiša, dok u stvarnosti kiša ne postoji.

Komentar meteorologa sa snimka

8.8.2023: Prije objave ove analize kontaktirali smo i meteorologa sa snimka, Boba Harrigana, čiji je odgovor stigao nakon što je analiza već objavljena. Harrigan je za Raskrinkavanje potvrdio da je na snimku govorio o “vojnoj pljevi”:

"Tačno je da sam to spomenuo u eteru, ali ne u vezi s mijenjanjem vremena, već s vojnim vježbama koje se koriste za maskiranje brodova i zrakoplova od neprijateljske vatre. To se koristi se da zavara radar kako ne bi otkrio vojne zrakoplove i brodove, blokirajući stvarnu lokaciju na kojoj se nalazi brod ili zrakoplov. Rade to nekoliko puta godišnje. To se zove vojna pljeva."

Vojna pljeva naziv je dobila po ratarskoj pljevi (na engleskom "chaff") koja označava ljuske žitnog zrnja koje otpadaju prilikom vršidbe. U vojnom kontekstu, odnosi se na sitne komade aluminija i drugih materijala koji se bacaju u zrak u svrhu ometanja radara.

Početkom prošle godine internetom se širio sličan snimak u kome se tvrdilo da je meteorolog u Oregonu “priznao” da je vojska bacala takozvane chemtrailse. Tim povodom analizu su uradile fact-checking stranice Lead Stories (16.2.2022) i USA Today (26.2.2022) koje su utvrdile da nije bilo riječi o priznanju “bacanja chemtrailsa”. Tada je meteorolog, slično kao i u ovom primjeru, rekao da oblak koji se vidi radaru nije ni kiša ni snijeg, već “pljeva" koju baca vojska koja u toj regiji izvodi vojne manevre. U nastavku originalnog snimka, koji je isječen i nije prikazan na društvenim mrežama, meteorolog je objasnio da su to “komadići aluminija, plastike ili čak metala ili metaliziranih papirnih proizvoda, koji se koriste kao mjera zavaravanja radara”.

Nekoliko korisnika/ca je u komentarima na recentnu objavu na Twitteru spomenulo da se i u ovom slučaju radi o tzv. chaff. Ova je pojava na službenoj stranici američke Nacionalne meteorološke službe (National Weather Service) opisana na sljedeći način:

Male trake metalne folije, obično ispuštene u velikim količinama iz zrakoplova ili balona. Pljeva obično proizvodi radarski odjek koji je vrlo sličan padavinama. Vojska je nekad provodila bacanje pljeve kako bi zbunila neprijateljski radar, ali sada se to uglavnom provodi u svrhu testiranja radara i kalibracije.

Pojava je objašnjena i u članku australskog portala News 7.2.2019. godine. News je naveo da su tada u Sydneyju meteorološki radari prikazivali kišu, ali je nebo bilo vedro. Ovaj se portal pozvao na meteorologa Grahama Creeda koji je tada objasnio da se pljeva koristi kako bi se sakrili detalji vojnog manevra.

“Ideja je da sakrije šta rade ispod”, objasnio je Creed. “Rade manevre s letjelicama. Ispuste ovu pljevu koja se raširi i onda stvori eho da se ne mogu vidjeti pojedinačni pokreti.” 

Lead Stories je u analizi naveo i da pljeva nije vojna tajna, već su informacije o toj tehnici javno dostupne, a citirali su i studiju okolišne procjene o korištenju pljeve Odjela za okoliš Zavoda za nacionalnu gardu, koji opisuje ovu tehniku:

DOD (Ministarstvo odbrane op.a) koristi pljevu više od 50 godina kako u borbi, tako i u obuci i testiranju. 
(...) 
Budući da pljeva može ometati radar, njeno korištenje koordinira se s Federalnom upravom za avijaciju (FAA).

Bill Gates i solarni geoenženjering

Milijarder i filantrop Bill Gates već je godinama zagovornik klimatskog aktivizma. Shodno tome, on je i česta meta teorija zavjere o klimatskim promjenama. Jedna od njih glasi, kako se tvrdi i u analiziranom članku, da Gates planira da “zamrači” ili “priguši” sunce. U analiziranim člancima nejasno se i nedorečeno tvrdi i da je cilj takvog projekta “potpuna kontrola nad čovječanstvom”.

Jedina poveznica Gatesa s modifikacijom solarne radijacije, prema članku portala za provjeru činjenica PolitiFact objavljenom 25.2.2022, jeste to što je donirao određena sredstva za istraživanje ove mogućnosti. Prema pisanju PolitiFacta, solarni geoinženjering nije smislio Gates niti je to “njegov plan”. Njegova jedina uloga u njemu je to što je donirao sredstva za eksperiment malih razmjera na Harvardu koji bi izmjerio rizike i djelotvornost solarnog geoinženjeringa. Eksperiment nije uključivao široku primjenu tehnologije, već isključivo istraživanje njenog potencijala i rizika. PolitiFact dalje objašnjava šta je solarni geoinženjering:

Solarni geoinženjering uključuje korištenje tehnologije kako bi se pokušalo reflektirati sunčevo zračenje natrag u svemir prije nego što može stupiti u interakciju sa stakleničkim plinovima. Najčešće predložena metoda jeste korištenje aerosola - “gasnih oblaka formiranih od čestica mnogih uobičajenih materijala” - jer fizička struktura njihovih čestica blokira i raspršuje svjetlost, prema Popular Mechanicsu.

Tvrdnja da je solarni geoinženjering pokušaj da se “zakloni sunce” je netačna; ova tehnologija je imitacija prirodnog procesa. Već se oko 30% sunčeve energije reflektuje nazad u svemir putem oblaka i leda, prema Savjetu za odbranu prirodnih resursa, neprofitnoj grupi za zaštitu okoliša. 

O temi geoinženjeringa uopšteno detaljnije smo pisali u analizi 3.3.2023, gdje smo objasnili i solarni geoinženjering.

U članku se tvrdi i da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena u novembru “javno priznala da radi na kontroverznom planu solarnog geoinženjeringa u dogovoru s Billom Gatesom”. Takvo priznanje, ipak, nismo uspjeli pronaći. Ono što se desilo u novembru prošle godine jeste to da je Bijela kuća u toku konferencije Ujedinjenih nacija za klimatske promjene (COP27) objavila saopštenje o tri bitna dokumenta (1, 2, 3). Sva tri dokumenta koja predstavljaju određenje vlade da kao rješenje za borbu protiv klimatskih promjena koristi prirodna rješenja i pristupe objavljena su u novembru 2022. Međutim, ni u jednom od dokumenata, niti u saopštenju, ne spominju se ni solarni geoinženjering ni Bill Gates.

Trenutna američka administracija trenutno se priprema za sprovođenje istraživanja mogućnosti “modifikacije solarne radijacije”, odnosno solarnog geoinženjeringa, objavljeno je u Planu istraživanja Bijele kuće iz juna 2023. godine. Naredbu za pripremu ovog plana izdao je američki Kongres u aprilu 2022. godine. Ni u ovim se dokumentima ne spominje BIll Gates, s kojim američka vlada očito ne radi na solarnom geoinženjeringu. Iz činjenica je jasno i da nije tačno da je američka vlada u novembru “priznala” da radi na planu solarnog geoinženjeringa, s obzirom na to da su još od aprila prošle godine dostupni svi dokumenti američke vlade koji se tiču ove teme, a koji predviđaju tek istraživanja potencijala i rizika.

Tvrdnje da je Bill Gates “priznao” da je čista energija prevara kružile su na engleskom jeziku 2022. godine i već su opovrgnute u analizama portala PolitiFact (4.10.2022) i Reuters (7.10.2022). Tvrdnja se bazira na videu iz 2018. godine, gdje su Gatesove tvrdnje o efikasnosti čiste energije izvučene iz konteksta. Iako je u isječku Gates kritikovao dotadašnje napore u korištenju čiste energije, iz ostatka snimka jasno je da podržava čistu, odnosno obnovljivu energiju. 

Shodno činjenicama, tvrdnju portala Istinom protiv laži da je meteorolog “priznao” da američka vojska mijenja vremenske prilike ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva naknadna prenošenja iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnju da postoji plan Billa Gatesa da “priguši Sunce” ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tvrdnju da je Bill Gates priznao da je čista energija prevara ocjenjujemo kao dezinformaciju i manipulisanje činjenicama.

Tvrdnju da je “Bidenova administracija javno priznala da radi na kontroverznom planu solarnog geoinženjeringa u dogovoru s Billom Gatesom” ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 22.06.2023

Nulta tačka: Meteorolog priznaje da američka vojska menja vremenske prilike

Američki meteorolog je uhvaćen kako priznaje da američka vojska menja vreme.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 21.06.2023

Istinom protiv laži: Meteorolog, uživo u eteru, priznaje da američka vojska mijenja vrijeme!

COVID-19 je bio samo zagrijavanje, a još jedna proglašena kriza "klimatske promjene" trebala bi biti glavni događaj. Predložena "rješenja" za "klimats...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 22.06.2023

Epoha: Meteorolog uživo u eteru priznao da američka vojska mijenja vrijeme

Američki meteorolog uhvaćen je kako priznaje da američka vojska mijenja vrijeme.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija