Raskrinkavanje.ba

Michelle Obama nije bila registrovana kao muškarac za glasanje na izborima

Stara izmišljotina da je Michelle Obama rođena kao muškarac sada se “dokazuje” neutemeljenom tvrdnjom da je bila registrovana kao muškarac za glasanje u američkoj državi Illinois.

Foto: Shutterstock, Debby Wong

Na portalu Provjeri (.hr) 22. februara objavljen je članak opremljen naslovom:

Službeni dokumenti otkrivaju da je Michelle Obame bila registrirana 14 godina kao muškarac u biračkom popisu

U članku se promoviše tvrdnja da je Michelle Obama, supruga bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame, rođena kao muškarac uz niz navodnih dokaza. Kao jedan od njih naveden je dokument koji navodno pokazuje da je Michelle Obama od 1994. do 2008. godine bila registrovana kao muškarac za glasanje na izborima. Tvrdi se da je riječ o “službenim dokumentima” države Illinois, koji su odbijeni od biračkog odbora.

Prema službenim dokumentima dobivenih od izbornog odbora države Illinois, bivša prva dama Michelle Obama bila je registrirana za glasovanje kao muškarac od 1994. do 2008. Službeni dokumenti također otkrivaju da je Michelle službeno promijenila spol u ženski 2008., iste godine kada se njezin suprug kandidirao za predsjednika.

Službeni dokumenti su iz države Illinois pribavljeni od strane dokumentarista Joela Gilberta koji objašnjava da je odlučio “ozbiljno pristupiti” saznanju o pozadini Michelle Obama jer se mainstream mediji odbijaju dotaknuti te teme.

Ali Gilbert nije očekivao da će pronaći “dokaz je četrnaest godina bila registrirana kao muškarac u glasačkom popisu.“

U članku se navodi i da je Gilbert rekao da ne vjeruje da je Michelle rođena kao muškarac, već da je sigurno “označila krivu kućicu” te da je to 2008. i ispravila, no zaključak nakon njegove izjave ovo dovodi u pitanje:

Prije nego što optužite Joela Gilberta za kovanje zavjere protiv Michelle Obame, Gilbert napominje da ne vjeruje da je Michelle rođena kao muškarac, već da je sigurno “označila krivu kućicu” i slučajno se registrirala za glasanje kao muškarac:

“Njezina registracija birača kao muškarca vjerojatno je neka vrsta administrativne pogreške koja je nastala kada je Michelle ispunjavala svoj obrazac za registraciju birača iz 1994. godine. Mora da je to primijetila tek 2008. i prikladno ispravila.”

Svakome se to može dogoditi, reći ćete. Ali je li se to ikada vama dogodilo?


Članak je opremljen fotošopiranom fotografijom na kojoj se vide Michelle i Barack Obama i dokument za koji se tvrdi da dokazuje da je Michelle bila registrovana kao muškarac prilikom glasanja. 

Foto: Screenshot članka portala Provjeri (.hr)

U članku se iznosi i tvrdnja da je Sarah Ransome, jedna od žrtva Jeffreyja Epsteina, rekla na sudu u Velikoj Britaniji da posjeduje snimke na kojima bračni par Obama ima seksualni odnos s jednom od Epsteinovh žrtava.


Šta su činjenice?

 

Članak portala Provjeri (.hr) prevod je teksta objavljenog na engleskom jeziku na News Punchu. Ovaj portal, koji se ranije zvao YourNewsWire, poznat je po širenju teorija zavjere. Lažne vijesti i dezinformacije potekle sa stranice News Punch i ranije su bile predmet analiza Raskrinkavanja (link, link).

Na internetu su već godinama prisutne tvrdnje da je bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obama rođena kao muškarac i da je njeno ime ustvari bilo Michael. Ove navode opovrgle su brojne platforme za provjeru činjenica (link, link). 

Supruga bivšeg predsjednika SAD-a rođena je kao žena i zvala se Michelle LaVaughn Robinson. Ne postoje nikakvi dokazi za tvrdnje da je rođena kao muškarac. 

Ipak, jedan od novijih “dokaza” za ovakve neutemeljene tvrdnje jeste kartica za registraciju birača u kojoj navodno stoji da je Michelle Obama muškarac. Ovim tvrdnjama bavila se platforma PolitiFact, koja je kontaktirala Birački odbor države Illinois.

Matt Dietrich, službenik za javno informisanje u Biračkom odboru države Illinois, rekao je za PolitiFact da ova agencija ne čuva originalne kartice za registraciju birača poput one koja se pojavljuje u objavama.

Kartica prikazana na snimku nije potekla od agencije iz Ilinoisa, rekao je Dietrich. "Nemamo zabilježeno da je u evidenciji ove glasačice ikada naznačen neki rod koji nije ženski."

(...)

Međutim, odavno je utvrđeno da (Michelle) Obama nikada nije bila muškarac.

Rođena je kao Michelle LaVaughn Robinson u januaru 1964. godine i rodila je dvije kćerke.

Ova platforma ističe da je u dokumentu netačno napisano djevojačko prezime Michelle Obame – umjesto Robinson stoji ”Robison”.

Tvrdnje da je Michelle Obama bila registrovana prilikom glasanja 1994. godine kao muškarac opovrgla je i platforma Lead Stories.

Fotografija u članku portala Provjeri (.hr) na kojoj se vidi bračni par Obama izmijenjena je kako bi lice Michelle Obame dobilo više mušku fizionomiju. Originalnu fotografiju na svom Instagram nalogu objavio je Barack Obama 2019. godine, čestitajući supruzi rođendan. Tada su je objavili i brojni mediji. 

Foto: Screenshot objave s Instagram nalog Baracka Obame 

Pored tvrdnje da je bila muškarac, u članku portala Provjeri (.hr) Michelle Obama i njen suprug Barack povezuju se sa slučajem Jeffreyja Epsteina. Ovaj milioner je godinama seksualno zlostavljao maloljetne djevojke i djevojčice i podvodio ih muškarcima s kojima je održavao privatne i poslovne veze. Pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji 2019. godine dok je čekao suđenje. U članku se tvrdi da Sarah Ransome izjavila da posjeduje snimke na kojima bračni par Obama ima seksualni odnos s jednom od Epsteinovih žrtava.

Sarah Ransome je jedna od Epsteinovih žrtva čiji je iskaz uzet kao dio tužbe koju je Virginia Giuffre podnijela protiv Epsteinove saučesnice Ghislaine Maxwell, učinjenim javnim sredinom decembra 2022. godine. Daily Mail je objavio članak u kome su navedeni detalji iskaza Ransome te njenih e-mailova u kojima govori o snimcima na kojima dvojica Epsteinovih saradnika imaju seksualni odnos s jednom od žrtava. Kao i većina imena u objavljenim spisima, i njihova imena su sakrivena, tako da nije moguće znati koga je Randsome optužila.

Tvrdnje da je Ransome imenovala Michelle i Baracka Obamu pronašli smo tek na nekoliko izvora na internetu. Uglavnom se radi o nalozima s društvenih mreža.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Michelle Obame bila registrovana kao muškarac za glasanje na izborima u Illinoisu ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke