Raskrinkavanje.ba

Migranti lažno okrivljeni za smrt mladića

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Na osnovu upita čitateljice, analizirali smo članak čiji naslov govori da je mladić porijeklom iz Hrvatske umro u Frankfurtu, nakon što su ga “pretukli migranti”.

Link koji smo dobili odveo nas je na portal “Moj kutak” :

MIGRANTI NASMRT PRETUKLI HRVATA (21) U NEMAČKOJ: Sestra skrhana bolom oprostila se od brata emotivnim stihovima!

Pretragom smo ustanovili da je vijest prvobitno objavljena na portalu “Fenix magazin”, koji je priču o Igoru Stankoviću, mladiću na kojeg se ovaj naslov odnosi, pratio od trenutka kada je njegova sestra na svom Facebook profilu podijelila informaciju da je Igor nestao 21. novembra 2017.

Dva dana kasnije, Romana Stanković objavila je na svom profilu da je Igor pronađen i da je živ, a isti dan na portalu “Fenix magazin” pojavljuje se članak o Igoru Stankoviću, koji daje informacije o tome gdje je bio, kada je nestao i kada je pronađen.

Isti portal je dan poslije objavio članak koji govori detaljnije o slučaju Igora Stankovića, mladića iz Hrvatske koji je radio u Frankfurtu. U ovom članku prvi put su iznesene špekulacije da su Igora pretukli migranti i da policija nudi nagradu za informacije o napadačima:

Frankfurtska policija danas je objavila kako nudi  5.000 eura za informaciju koja bi dovela do uhićenja počinitelja brutalnog premlaćivanja  22-godišnjaka koji je zbog ozljeda završio u komi.
Prema policijskom izvješću mladića je napala grupa od osam muškaraca u dobi 16-25.
Policija navodi da su napadači mladića,  podrijetlom iz Sjeverne Afrike i Jugoistočne Europe, te da su imali tamnu kosu i bili odjeveni u tamnu odjeću.
Glavni osumnjičeni za napad je mladić visok između 180-185 cm, star između 16-20 godina, crne kose, užeg lica, odijeven u crnu jaknu i crne hlače.

Iako je u istom tekstu pisao o napadu na neimenovanog 22-godišnjeg mladića, ovaj portal se, dalje, ogradio od sopstvenog nagađanja da se ovaj policijski izvještaj odnosi na Igora Stankovića.

U policijskom priopćenju ne navodi se kako se radi o napadičima na Hrvata Igora Stankovića, no podudarnost  izviješća s događajima oko nesretnog mladića, isto vrijeme i okolnosti slučaja, daju naslutiti da se radi upravo o Stankoviću. Osim što policija navodi kako napadnuti mladić ima 22 godine, dok Stanković ima 21 godinu.

“Fenix magazin” je špekulacije o napadu na Stankovića ponovio i u člancima objavljenim 28.novembra i 21. decembra, kada je i objavio šta je bio stvarni uzrok kritičnog stanja mladića:

Otac je u zadnjem razgovoru za Fenix-magazin kazao kako mu je sin pronađen na klupi u nesvijesnom stanju. Prema njegovim informacijama, mladić je ležao na leđima dok je povraćao i to što je povraćao vraćalo mu se u grlo te da je to najvjerojatnije uzrok pada u komu.

 

Mnogi portali koji su prenijeli ovu vijest, predstavili su iznesene špekulacije kao apsolutne činjenice. “Fenix magazin” se navodeći disklejmer o kojem smo pisali, ogradio i naveo da je u pitanju špekulacija i da je moguće da migranti i nagrada nisu povezani sa Igorovim slučajem.

Međutim naslovi na pojedinim medijima, među kojima je i “Kutak” čiji link nam je prijavila čitateljka, kažu sljedeće:

"KURIR" i "Moj kutak" :
MIGRANTI NASMRT PRETUKLI HRVATA (21) U NEMAČKOJ: Sestra skrhana bolom oprostila se od brata emotivnim stihovima!

"Večernji" :
Preminuo brutalno pretučen Hrvat iz Mainza. Krivci dolaze iz Sjeverne Afrike?

"Max portal" :
Nestali Hrvat u Franfurtu pronađen u parku. U bolnici je u komi, pretukli su ga azilanti

S obzirom da su špekulativno pisanje “Fenix magazina” predstavili su kao apsolutne činjenice, iako se u članku ovog portala jasno navodi da nije potvrđeno da se policijsko obavještenje odnosi na slučaj Igora Stankovića, portali “Kurir”, “Moj kutak”, “Večernji” i “Maxportal” dobili su ocjene lažna vijest.

Povodom cijelog slučaja, kontaktirali smo policiju u Frankfurtu i pitali da li je Igor Stanković preminuo nakon što je napadnut u parku, te da li su istinite tvrdnje o tome da su osumnjičeni počinitelji“ iz Sjeverne Afrike i Jugoistočne Evrope” i da je za informacije o istim raspisana nagrada od 5.000 eura.

Odgovor koji smo dobili od policije pokazao je da se radi o dva različita slučaja. Naime, Igor Stanković, prema informacijama frankfurtske policije, nije pretučen u parku, niti je njegovo kritično stanje uopšte dovedeno u vezu sa bilo kakvim napadom:

Odgovor frankfurtske policije
 Odgovor frankfurtske policije

"Vaše informacije su pogrešne.

Osoba o kojoj govorite je pronađena u stanju koje, po našem saznanju, nije nastupilo kao rezultat napada. Nema indicija ili dokaza da je njegov zdravstveni problem prouzrokovan nečijim fizičkim napadom.

Nakon što mu je ukazana medicinska pomoć, povjeren je na brigu svom ocu. Trenutno nemamo informacije o njegovom stanju.

Tačno je da se odigrao incident sličan onome o kom su izvještavali vaši mediji. Dalje, ured tužioca u Frankfurtu je ponudio nagradu za informacije o tom slučaju. Ali, hitni medicinski slučaj osobe o kojoj govorite i drugi incident nemaju veze jedan sa drugim."

Dakle, iz odgovora policije iz Frankfurta evidentno je da Igora nisu "pretukli migranti", kako je to navedeno u ovim člancima. Nakon ove analize, i tvrdnju da je ponuđena nagrada od 5.000 eura za informacije o slučaju Stanković, također ocjenjujemo kao netačnu.

Portali koji su u svojim naslovima predstavili špekulativno pisanje portala “Fenix magazin” kao  činjenice, dobili su ocjene lažna vijest. Sam "Fenix magazin" kao izvor vijesti, dobio je ocjenu  dezinformacija i manipulisanje činjenicama jer je, bez ikakve osnove, dva različita događaja prikazao kao povezana - čak i nakon što su došli do saznanja o stvarnom uzroku kritičnog stanja mladića, a na osnovu izjave njegovog oca. I svi ostali portali koji su pisali o navodnoj povezanosti migranata i policijske nagrade sa slučajem Igora Stankovića, dobili su iste ocjene.

Napomena 

24.12.2020: Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

20.10.2023:vRedakcija portala Dnevnik.hr nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 24.11.2017

Fenix magazin: Novi detalji o slučaju Igora Stankovića: nalazi se u frankfurtskoj bolnici, otac došao iz Hrvatske kako bi doznao što mu se dogodilo sa sinom

Igor Stanković (21) koji je prije šest dana nestao u Frankfurtu a potom pronađen u jednoj frankfurtskoj bolnici, nalazi se u komi.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 21.12.2017

Avaz: Pao u komu i nije se probudio: 21-godišnji Igor Stanković preminuo nakon što je brutalno pretučen u Frankfurtu

U Frankfurtu je preminuo 21-godišnji Igor Stanković, mladi Hrvat koji je prošlog mjeseca brutalno pretučen, piše Fenix Magazin.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 26.12.2017

Dnevno.hr: PRONAĐEN NESTALI HRVAT U FRANKFURTU: Pretukli ga azilanti, u komi je?!

Igor Stanković (21) iz Grubišnoga Polja prije šest je dana nestao u Frankfurtu, a pronađen je u nedjelju ujutro na klupi u parku nedaleko od frankfurt...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 21.12.2017

Dnevnik.hr: Preminuo mladi Hrvat (21) pretučen u Frankfurtu

Igor Stanković (21) pretučen je prošli mjesec u Frankfurtu. Nakon napada pao je u komu iz koje se nije probudio.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Lažna vijest 21.12.2017

Večernji list: Preminuo brutalno pretučen Hrvat iz Mainza. Krivci dolaze iz Sjeverne Afrike?

Na povratu iz Frankfurta u Mainz, Stanković se na Glavnom kolodvoru porječkao s prijateljima te ostao sjediti na klupi

 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 21.12.2017

Jutarnji.hr: U BOLNICI PREMINUO MLADI HRVAT (21) KOJEG SU PRETUKLI U FRANKFURTU Proveo je mjesec dana u komi, ali udarac u glavu na kraju se ipak pokazao koban...

Igor Stanković (21) preminuo je u utorak u bolnici u Frankfurtu gdje je više od mjesec dana proveo u komi nakon napada na frankfurtskom Glavnom kolodv...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Lažna vijest 25.11.2017

Max portal: Nestali Hrvat u Franfurtu pronađen u parku. U bolnici je u komi, pretukli su ga azilanti

Igor Stanković (21) iz Grubišinog Polja koji je prije šest dana nestao u Frankfurtu pronađen u jednoj frankfurtskoj bolnici. Nalazi se u komi.

 • Lažna vijest
Lažna vijest 21.12.2017

Max portal: U Frankfurtu preminuo Igor Stanković, Hrvat kojeg su napali emigranti

IGOR STANKOVIĆ (21) preminuo je u bolnici u Frankfurtu gdje je proveo mjesec dana u stanju kome iz koje se nažalost nikad nije probudio. Tužni vijest...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 21.12.2017

Kurir: MIGRANTI NASMRT PRETUKLI HRVATA (21) U NEMAČKOJ: Sestra skrhana bolom oprostila se od brata emotivnim stihovima!

Igor Stanković (21) iz Virovitice preminuo je u bolnici u Frankfurtu, gde je bio mesec dana u stanju kome, iz koje se nažalost nikad nije probudio.

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Lažna vijest 21.12.2017

Moj kutak: MIGRANTI NASMRT PRETUKLI HRVATA (21) U NEMAČKOJ: Sestra skrhana bolom oprostila se od brata emotivnim stihovima!

Igor Stanković (21) iz Virovitice preminuo je u bolnici u Frankfurtu, gde je bio mesec dana u stanju kome, iz koje se nažalost nikad nije probudio.

 • Lažna vijest