Raskrinkavanje.ba

Mijatović nije izjavio da će predložiti “dan žalosti za nevino ubijene Srbe na Kosovu”

Dan nakon posljednjeg incidenta na Kosovu, u Facebook grupi Bošnjački preporod objavljena je lažna izjava Vojina Mijatovića o tome da će predložiti “dan žalosti za nevino ubijene Srbe na Kosovu”.

Foto: Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta

U Facebook grupi Bošnjački preporod 25. septembra 2023. objavljena je fotografija potpredsjednika SDP-a Bosne i Hercegovine i federalnog ministra za razvoj, preduzetništvo i obrt Vojina Mijatovića, uz logo SDP-a. Na fotografiji je ispisana i navodna izjava ovog ministra, koja glasi: 

Predložiću dan žalosti za nevino ubijene Srbe na Kosovu. 

Da li je Mijatovićeva izjava autentična?

Tvrdnje da je Vojin Mijatović navodno izjavio da će predložiti “dan žalosti za nevino ubijene Srbe na Kosovu” objavljene su samo dan nakon incidenta koji se dogodio 24. septembra 2023. u selu Banjska na sjeveru Kosova. Tada je u napadu na policiju ubijen kosovski policajac, a tri napadača, za koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naknadno rekao da su Srbi, također su ubijena. Nakon suzbijanja napada, policija je saopštila da je uhapšeno šest osoba – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radioveze. 

Raskrinkavanje je kontaktiralo Mijatovića pitanjem o potvrdi autentičnosti ove navodne izjave, koji je kratko rekao da je u pitanju laž: 

To je apsolutna laž i nije moja izjava.

Navodna izjava koja je pripisana Mijatoviću nije objavljena nigdje drugo osim u Facebook grupi Bošnjački preporod. Google pretraga imena i navodne izjave ministra Mijatovića ne daje rezultate koji bi ukazali na to da je on bilo kada za bilo koji medij dao ovu izjavu. 

Izmišljenim izjavama koje su u grupi Bošnjački preporod ranije bile pripisivane različitim političkim akterima u BiH Raskrinkavanje se već bavilo u nekoliko ranijih analiza (1, 2). Mete takvih ranijih primjera bili su političari Denis Bećirović, Zlatko Lagumdžija, Elmedin Konaković, Milorad Dodik i Dragan Čović. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Mijatović izjavio da će predložiti “dan žalosti za nevino ubijene Srbe na Kosovu” ocjenjujemo kao lažnu vijest

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 25.09.2023

Facebook profili i stranice: Vojin Mijatović

  • Lažna vijest