Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane slike koje prikazuju screenshotove nepostojećih članaka s izmišljenim izjavama Milorada Dodika, Elmedina Konakovića, Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića.

Foto: Raskrinkavanje.ba/ilustracija

U Facebook grupi Bošnjački preporod objavljeno je nekoliko slika s navodnim izjavama bosanskohercegovačkih političara. U svim objavama riječ je o screenshotovima navodnih članaka (1, 2, 3, 4).

Tako je 22.1.2023. godine administrator grupe Kasim Hodžić objavio screenshot “članka” na kojem su Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Na screenshotu je ispisana izjava pripisana Dodiku: 

Dodik: Konaković mi je obećao da će kao MVP tražiti izručenje zločinca Mahumljina od Republike Turske. Nadam se da će u Turskoj na vlast doći slična sekularna opcija koja će gledati u budućnost a ne štiti Bakirove zločince


S istog je Facebook profila 29.1.2023. godine u grupi objavljen screenshot “članka” u vezi s ministrom Konakovićem. Na screenshotu je ispisana navodna izjava ministra.

KONAKOVIĆ: Bisera Turković je trošila novce na konzulate kao Mirsad Turckan na moju Daliju,dakle rastrošno.

U istom danu administrator je u grupi objavio još jedan screenshot “članka” s navodnom izjavom Zlatka Lagumdžije.

LAGUMDŽIJA: Najveći napadi na mene dolaze od uživaoca kokaina Hadžifejzovića i vreće govana Pećanina


Posljednjeg dana januara 2023. godine u Facebook grupi Bošnjački preporod objavljen je i screenshot “članka” s navodnom izjavom Dragana Čovića, lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

ČOVIĆ: Zahtijevao sam od partnera iz trojke da eleminišu Marjanovića i Miletića jer oni nisu legitimni Hrvati, hvala Nikšiću, Konakoviću i Forti što su to odmah i učinili

Do vremena pisanja ove analize ove četiri objave zabilježile su 507 interakcija na Facebooku.

Šta su činjenice?

Google pretraga za sva četiri citata pokazuje da ih Dodik, Konaković, Lagumdžija i Čović nisu nikada izgovorili (1, 2, 3, 4). Raskrinkavanje je u januaru pisalo o tri slučaja u kojima su falsifikovane izjave ličnosti iz političkog i javnog života. U sva tri primjera, navodne izjave objavljene su na Facebooku u formi screenshota članka. 

Analizirali smo primjere u kojima je izmišljena izjava Aljoše Čampare o Danu Republike Srpske te montirana “čestitka” Draška Stanivukovića i Benjamine Karić istim povodom. Izmišljena je i izjava sarajevskog ugostitelja Seje Brajlovića.

Screenshotovi su urađeni tako da vizuelno podsjećaju na članke koje objavljuje Oslobođenje budući da pozicioniranje slike i naslova, način na koji je ispisano vrijeme objave, kao i korišteni font liče na format koji Oslobođenje koristi za objavu svojih članaka.

Međutim, sva četiri analizirana primjera montirana su i izmišljena, što su pokazale pretrage, jer ne postoji nijedan rezultat koji dokazuje da je neka od analiziranih objava ikada bila članak na bilo kom mediju.

Podsjetimo da je i izmišljena izjava Aljoše Čampare o Danu Republike Srpske originalno objavljena upravo u Facebook grupi Bošnjački preporod.

O Facebook grupi Bošnjački preporod
 

Facebook grupa Bošnjački preporod imala je 14.000 pratitelja/ki i isto toliko članova/ca u vrijeme pisanja ove analize. Radi se o javnoj Facebook grupi koja je osnovana 15.2.2020. godine, a u njenom se opisu navodi da “promoviše vrijednosti kulture sjećanja” te da se “istovremeno bavi i aktuelnim temama”.

Prema dostupnim informacijama, ova grupa ima tri administratora i moderatora i njihovi su profili vidljivi u odjeljku “Članovi”.  U grupi su učestale objave uglavnom o političkim temama u BiH, kao i dijeljenje objava sa zvaničnih naloga političara/ki u BiH.


Shodno navedenim činjenicama, četiri objave screenshotova s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića u Facebook grupi Bošnjački preporod dobijaju ocjenu lažna vijest

Napomena 2.8.2023.

Nakon objavljivanja ove analize, u Facebook grupi Bošnjački preporod objavljene su još dvije montirane slike s izmišljenim izjavama. Naime, 2.2.2023. godine objavljeni su screenshotovi članaka s navodnim izjavama Darka Brkana, predsjednika Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, i Michaela Murphyja, ambasadora SAD-a u BiH (1, 2). U oba slučaja izjave su posve izmišljene te su ocijenjene kao lažna vijest.

 

(Raskrinkavanje.ba

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 02. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me