Izmišljena izjava sarajevskog ugostitelja

Na društvenim mrežama širi se montirana slika članka s izjavom sarajevskog ugostitelja Seje Brajlovića, koju on nikada nije izgovorio.

Foto: Screenshot
Proteklog vikenda u Sarajevu je održan 15. “Šampion Junior Kup”, internacionalni turnir za djecu u malom nogometu, koji je okupio učesnike iz devet zemalja. Nakon jedne utakmice mediji su objavili da je grupa roditelja djece koja su učestvovala na turniru napadnuta u hotelu, a jedna osoba je povrijeđena nožem. U isto vrijeme mediji su izvijestili i da je grupa učesnika iz Splita na turniru skandirala uvredljive poruke. Zbog napada je uhapšeno deset osoba, a ekipa iz Splita je sankcionisana

Dan nakon ovog napada na Facebooku se počeo dijeliti (1, 2) screenshot navodnog članka u kom Sejo Brajlović, poznati sarajevski ugostitelj i vlasnik restorana “Brajlović”, navodno izjavljuje:

Brajlović: Nakon brutalnog napada papaka na goste iz Beograda, napravio sam specijalne ćevape sa svinjetinom, kako bi se osjećali kao kod kuće.

Link ove objave poslali su nam čitatelji/ke putem opcije “Sugestije” na našoj stranici kako bismo provjerili njenu tačnost.

Sejo Brajlović je početkom januara 2023. godine, nakon što su na dva automobila srbijanskih registarskih oznaka u Sarajevu izbušene gume, ponudio da plati troškove zamjene. Mediji su izvijestili i da je u svom restoranu ugostio vlasnike automobila čije su gume izbušene.

Brajlović se 16.1.2023. oglasio na zvaničnoj Facebook stranici svog restorana (1) i naveo da je riječ o fotomontaži te je najavio pravni postupak zbog izmišljene izjave. U objavi je priložio i dva screenshota sa Facebook stranica Ponosni Bošnjaci i Bošnjaci na kojima su bile objavljene montirane slike sa navodnom Brajlovićevom izjavom. U komentarima ispod objave Brajlović je objavio i screenshot poruka koje su razmijenjene sa ovim Facebook stranicama, nakon čega su slike obrisane. Objava sa stranice Ponosni Bošnjaci prije uklanjanja bila je dostupna na ovom linku.

Na ovim stranicama nedavno su objavljeni sličan falsifikat navodnih izjava Aljoše Čampare o Danu Republike Srpske te montirana “čestitka” Draška Stanivukovića i Benjamine Karić istim povodom.

Lažni screenshot Brajlovićeve izjave stilizovan je tako da liči na članke koje objavljuje Oslobođenje, kao što je bio slučaj i sa lažnom izjavom Aljoše Čampare. Ovako, primjera radi,  izgleda jedan od najnovijih objavljenih članaka na portalu Oslobođenje.

Pretraga na portalu Oslobođenje ne pokazuje nikakve rezultate koji bi potvrdili da je na tom portalu ikada objavljen članak sa navodnom Brajlovićevom izjavom niti se bilo gdje može pronaći bilo koji kredibilan izvještaj koji bi potvrdio da je Brajlović, ili bilo ko drugi, ikada izgovorio riječi koje su mu pripisane na slici objavljenoj na Facebooku.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da je Brajlović dao izjavu o “specijalnim ćevapima sa svinjetinom” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)


 

 

Analizirano na osnovu sugestije:
Imaju oni svog Seju!
Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 16. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me