Mistične fotografije sa interneta nisu nastale u BiH

Pretučena starica sa fotografija nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom.

Na mnogim anonimnim i opskurnim portalima se pojavila priča o pretučenoj starici koja kruži internetom već duže od dvije godine. Na većini portala, pa tako i onim koji su vijest objavili u 2018. godini, članak je objavljen pod sljedećim naslovom:

Tucite me djeco moja, to sam i zaslužila jer sam svaki moj dan poklonila da ostvarim nešto vama!

Facebook pretraga ovog naslova nam daje mnogobrojne rezultate. U svim člancima priložene su dvije fotografije:

Portal “Doznajemo” prvi je na našem jeziku objavio članak sa navedenim fotografijama još 1. avgusta 2016. godine. U toj verziji članka, navedeno je kako se slučaj desio u Jemenu:

Zaista uznemirujuće fotografije dolaze iz države Jemen, iz centralnog dijela ove zemlje, gdje se dogodio slučaj koji je užasnuo mnoge”

Sa druge strane, portal “Ekskluziva” je 13. februara 2017. objavio iste fotografije, ali sa drugačijom pričom - ovaj put, mjesto radnje je Bosna i Hercegovina:

Zaista uznemirujuće fotografije i sve više slučajeva je i u Bosni i Hercegovini. Ovakvi slučajevi se dogođaju na koje se užasavaju mnogi ali stari i nemoćni trpe i šute, ne smiju da kažu, da ispolje svoju unutrašnju i vanjsku bol. Kažu, samo šuti sramota je da svijet zna. Kakve to duše imate djeco draga, ja nisam nikog i ništa dirala i krala. Sve što sam mogla, vama sam dala. Tucite me, to sam i zaslužila jer sam svaki moj dan poklonila da ostvarim nešto vama. Hvala vam djeco draga i vi ste roditelji i vi možete osjetiti ovu bol koju ja sad osjećam, ali proći će nadam se, proći će, niste me usmrtili iako ste željeli, Bog sve vidi i sve zna i to ne da.

Portal “Islam live” odlučio je u članku objavljenom 20. avgusta 2017. u naslov istaknuti netačnu informaciju da je slučaj zabilježen u Bosni i Hercegovini:

Zastrašujući slučaj u BiH : Tucite me djeco moja, to sam i zaslužila jer sam svaki moj dan poklonila da ostvarim nešto vama!

Mnogi su prenijeli lažnu vijest sa “Ekskluzive”, a više od 15 ih je objavilo ovu priču i u 2018. godini. Međutim, istina je da priča nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom.

Pored verzije koja govori da je radnja smještena u BiH, prenosila se i verzija koja govori da je to ipak bio Jemen. Treba napomenuti da je portal “Islam live” 20.8.2017. objavio članak koji govori da se slučaj desio u BiH, dok je u februaru 2018. objavio i verziju koja govori da je ipak u pitanju Jemen.

Portal "Kladanjski" također ima dva članka na ovu temu, međutim u ovom slučaju su oba identična:

Međutim, rezultati pretrage fotografija dali su nam različite informacije.

Najstarija objava na internetu koju smo uspjeli pronaći, a koja sadrži fotografije starice, objavljena je 29. marta 2016. godine na tunižanskom portalu Asslema FM. U kratkom tekstu na arapskom jeziku, stoji da se slučaj desio u Siliani, što je regija u Tunisu.

Dakle, jedino što je sigurno jeste da slučaj nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Članak portala “Ekskluziva” koji je prvi objavio netačnu tvrdnju da je navedeni slučaj zabilježen u BiH, dobija ocjenu lažna vijest. Svi ostali portali koji su prenijeli članak “Ekskluzive” dobili su ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Obzirom da ne možemo sa sigurnošću utvrditi koja verzija je istinita, Jemen ili Tunis, oba članka sa ovim tvrdnjama dobijaju ocjenu neprovjereno, s obzirom na to da nisu priložili nikakve dokaze, linkove niti imena aktera.

Napomena:

8.6.2021: Portal Ekskluziva ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 27. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me