Raskrinkavanje.ba

MMR vakcine ne izazivaju autizam, studija koja to “dokazuje” je falsifikat

Iako se studija diskreditovanog doktora Andrewa Wakefielda smatra ”vjerovatno najštetnijom medicinskom prevarom u posljednjih sto godina”, netačna tvrdnja da postoji veza između MMR vakcina i autizma, potekla iz te studije, i dalje je popularna na društvenim mrežama.

Foto: Standret, Freepik 

Krajem 2023. i početkom ove godine, u Tuzlanskom kantonu zabilježen je porast broja djece oboljele od morbila, visoko zarazne bolesti koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija (kod nevakcinisane djece može dovesti do teške dijareje, upale uha, upale pluća, a kod trudnica do spontanog pobačaja pa i smrti). Epidemiološka situacija pogoršala se i zdravstvene vlasti ovog kantona su u januaru 2024. godine proglasile epidemiju morbila u Tuzli i Živinicama. Prema navodima struke, uzrok pojave ove gotovo iskorijenjene bolesti jeste smanjenje obuhvata vakcinacije protiv morbila. 

Uprkos epidemiji i konstantnim pozivima na vakcinaciju djece protiv visokozaraznih bolesti koje se mogu spriječiti imunizacijom, na društvenim mrežama su se u aprilu ove godine dijelile tvrdnje koje kod roditelja izazivaju ili produbljuju strah od vakcinacije MMR (MRP) vakcinama koje djecu štite od morbila, rubeole i zaušnjaka.  

U jednoj takvoj objavi, od 24. aprila 2024. godine, prepričan je cijeli put od objave do povlačenja studije kojom je navodno uspostavljena veza između vakcinacije MMR vakcinom i razvoja autizma kod djece.

Godine 1998., Andrew Wakefield i 12 njegovih kolega objavili su studiju (temeljem niz slučajeva) u medicinskom časopisu Lancet, kojom su dokazali da cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) izaziva autizam i oštećenje moždanih ćelija kod djece. To su dokazali na velikom broju slučajeva. 

Objava sadrži i alternativna objašnjenja zašto je navodno štetna vakcinacija zakonski obavezna. Prema njima, iza svega se krije profit farmaceutskih kuća i korumpirani političari koji su spremni za novac tih istih kompanija zakonski obvezati roditelje da djecu vakcinišu “štetnim” vakcinama. 

Dakle, nije nimalo čudno što su cjepiva zakonom obavezna i što uopće nije bitno da djeca redovno i dokazano obolijevaju od cjepiva i lijekova, jer novac je u toj igri velik i najbitniji. Sa jedne strane imamo studije medicinskih radnika kojima je dokazano da MMR uzrokuje autizam, a sa druge imamo proizvođače cjepiva koji se ne žele odreći prihoda pa su ozakonili cjepivo koje dokazano uzrokuje autizam. 

U objavi je navedeno da je studija iz naučnog časopisa The Lancet povučena 2010. godine te da je ovaj časopis “oslobodio Wakefielda i njegove kolege optužbi za nedolično znanstveno ponašanje”. Na kraju, tvrdi se da studiju nisu objasnili i “ocrnili” naučnici i zdravstveni radnici, već novinari koji su također na platnom spisku farmaceutske industrije.

Naravno, cijelu studiju su javnosti potom objasnili (ocrnili) novinari (a ne znanstvenici i medicinski radnici) koji su također bili plaćeni od strane proizvođača lijekova, kako bi se opet uspostavilo povjerenje u lijekove i cjepiva, te bez pritiska javnosti nastavilo uzrokovati autizam cijepljenjem.

Ove tvrdnje pronašli smo u još desetak objava na Facebooku (1, 2, 3) koje se dijele od 7. aprila. 

Šta su činjenice? 

Studija britanskog gastroenterologa Andrewa Wakefielda i još 12 autora iz 1998. godine (često se naziva “Wakefieldovom studijom”), u kojoj se tvrdi da je uspostavljena uzročno-posljedična veza između MMR (MRP) vakcina protiv morbila, rubeole i zaušnjaka, i autizma, vjerojatno je krunski postulat na kojem počivaju antivakcinacijski pokret i aktivizam 21. stoljeća. Studija ovog sada diskreditovanog liječnika bila je objavljena u uglednom naučnom časopisu The Lancet. Nakon kritika naučne zajednice i dodatno provedenih studija koje nisu uspjele replicirati Wakefieldove nalaze (studije praktički nisu potvrdile nalaz da MMR vakcine izazivaju autizam), The Lancet je povukao studiju tek 2010. godine. 

Kako je navedeno na portalu Vakcine (.ba), ova studija je i “osnovni razlog zbog kojeg se roditelji dvoume da li djeci dati ovu vakcinu”. Pojedini izvori čak su ocijenili da je navodna uzročno-posljedična povezanost autizma s vakcinacijom “vjerovatno najštetnija medicinska prevara u posljednjih sto godina”. To se najviše ogleda kroz porast skepticizma prema vakcinama, smanjenje obuhvata vakcinacije širom svijeta te posljedične epidemije gotovo iskorijenjenih bolesti kod djece (1, 2, 3, 4). 

Navedenom studijom bavili smo se u jednoj od najranijih analiza koja je objavljena na Raskrinkavanju.

Problemi sa studijom

Neki od najuočljivijih problema s Wakefieldovom studijom vezani su za veličinu i način pravljenja uzorka djece koja su bila uključena u ispitivanje te način na koji je utvrđeno da su djeca dobila autizam “nakon vakcinacije” MMR vakcinama. Na portalu Vakcine (.ba) objašnjeno je da se u nekim studijama mogu koristiti mali uzorci, to jest mali broj učesnika/ca studije, pa bi ipak njeni rezultati bili validni. Međutim, uzorak od samo 12 djece u ovoj studiji nije bio dovoljan za zaključke budući da je za “medicinske epidemiološke studije, studije utjecaja lijekova, ovo neupitno mali uzorak koji ništa ne govori.” Shodno navedenom, nije tačno da su Wakefield i njegove kolege dokazali na velikom broju slučajeva da vakcina izaziva autizam.

Dodatni problem s uzorkovanjem jeste što je oko 90% djece u Engleskoj u vrijeme pisanja studije bilo vakcinisano MMR vakcinom, navedeno je na stranici Dječije bolnice Philadelphije. S obzirom na to da je MMR vakcina administrirana u periodu kada su mnoga djeca dobila dijagnozu autizma, za očekivati je da su neka djeca s autizmom nedavno bila primila MMR vakcinu. Međutim, za utvrđivanje toga da li MMR vakcine izazivaju autizam potrebno je ispitati incidencu autizma i u grupi vakcinisane i u grupi nevakcinisane djece. Ovo u studiji nije bilo urađeno.

Dodatni problem sa studijom jeste što su neka djeca imala simptome iz autističnog spektra i prije dobivanja MMR vakcine, ali je Wakefield označio da su se simptomi javili nakon imunizacije, navodi se na portalu Vakcine (.ba)

Objavljene su i informacije o finansijskoj pomoći koju je Wakefield primio od Legal Aid Boarda za provođenje istraživanja u vezi s mogućom tužbom protiv proizvođača vakcina, što predstavlja konflikt interesa koji je trebao biti naglašen u studiji. Osim toga, novinari su izvijestili o tome da je Wakefield prepravljao rezultate kako bi pokazao povezanost vakcina i autizma.

Prema tome, nalazi studije po kojima su MMR vakcine povezane s pojavom autizma kod djece falsificirani su, pa ona i ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu, kako se to na više mjesta tvrdi u objavi. 

Studiju su diskreditovali nauka i naučnici/e

Iako postoje medijski izvještaji koji ukazuju na probleme u Wakefieldovoj studiji, naučnici/e koji su pokušali ponoviti njegovu studiju i dobiti iste rezultate zapravo su potvrdili da je studija pogrešna. 

Studije o povezanosti MMR vakcina s autizmom koje nisu potvrdile uzročno-posljedičnu vezu sprovedene su gotovo odmah po objavljivanju Wakefieldove studije, a portal Vakcine (.ba) donosi pregled čak 27 studija koje dokazuju da MMR vakcine nisu povezane s autizmom. 

Prema tome, navodi da studiju nisu objasnili naučnici nego novinari koje je farmaceutska industrija platila da ocrne studiju prosto nisu tačni. Bliže istini bilo bi reći da su mediji puno više doprinijeli širenju navoda o povezanosti vakcinacije i autizma koju je uspostavio britanski doktor nego što su radili na diskreditaciji njegovih nalaza.

Wakefieldova amnestija?

U objavama na Facebooku tvrdi se da je ipak nakon povlačenja studije The Lancet oslobodio Wakefielda i njegove kolege “nedoličnog znanstvenog ponašanja”. Nije sasvim jasno zašto je u ovoj rečenici upotrijebljena pravosudna terminologija, s obzirom na to da je The Lancet naučni časopis, a ne apelaciono vijeće. Međutim, nema dokaza da je The Lancet poslije povlačenja studije promijenio svoju raniju odluku.

Studija je originalno imala 13 autora, a 2004. godine, uvidjevši kakve je posljedice na obuhvat vakcinacije djece studija počela ostavljati u Ujedinjenom Kraljevstvu, deset autora studije “povuklo je” tumačenje svojih nalaza koji se odnose na moguću povezanost MMR vakcina s autizmom. Wakefield i još dvojica autora nisu potpisali ovo povlačenje. 

Nakon dvoipogodišnjih saslušanja, britansko Opće medicinsko vijeće (General Medical Council), nezavisni regulator doktora, ustanovilo je 2010. godine da je Wakefield “višestruko prekršio temeljne principe istraživačke medicine” te da njegov rad predstavlja ozbiljan profesionalni nemar. Vijeće mu je zabranilo bavljenje medicinskom praksom. The Lancet je studiju povukao u februaru 2010. godine.

Međutim, Wakefield na kraju nije amnestiran ovih klasifikacija – izbrisan je iz Registra liječnika u Ujedinjenom Kraljevstvu i postao cijenjen u grupama koje se bave antivakcinacijskim aktivizmom. 

Kada je riječ o navodima kojima se povezuju političari i farmaceutska industrija, njihovim uzajamnim koruptivnim radnjama i interesima na štetu djece, oni, osim što nisu potkrijepljeni nikakvim dokazima, nemaju ni logičkog smisla. Vakcine protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (koje se mogu davati pojedinačno ili u obliku kombinovane MMR vakcine) obavezne su u desetinama zemalja svijeta. Nivo koordinacije i finansijskih sredstava koji bi bio potreban da bi farmaceutske kuće potkupile nebrojeno mnogo političara/ki iz ovih zemalja i navodno ih ubijedile da zakonski obvežu roditelje da imuniziraju vakcinama koje “nisu sigurne” za njihovu djecu teško je zamisliv. 

Na kraju, tvrdnju da je studija Andrewa Wakefielda i 12 autora dokazala uzročno-posljedičnu vezu između MMR vakcina i autizma ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ovu ocjenu dobijaju i tvrdnje da je veza potvrđena na velikom broju slučajeva, da su studiju “objasnili” novinari, a ne naučnici, te da je Wakefield na kraju “oslobođen optužbi”.

Tvrdnje da farmaceutska industrija, političari/ke i novinari/ke dijele cilj da se zbog profita i ličnog interesa ozakoni “opasna” vakcina ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 07.04.2024

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Godine 1998., Andrew Wakefield

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 29.04.2024

Facebook profili i stranice: Facebook profil: NE otrovima.

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti