Raskrinkavanje.ba

“Vanredna vijest” o vakcinama i autizmu: Izmišljotina od početka do kraja

Nevjerovatna količina laži i dezinformacija objavljena je u samo jednom tekstu, koji govori o navodnim "zvaničnim priznanjima" da postoji uzročna veza između vakcinacije i autizma.

Na portalu dnevno.hr je 14.01.2016. objavljen članak “IZVANREDNA VIJEST: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje AUTIZAM!”.

Kao autorka teksta navedena je izvjesna Zrinka K, iako se ne radi o autorskom članku, već o kombinaciji dva teksta koja su objavljena na portalu “Natural News” 03.09.2013 i 08.09.2014. Oba teksta obiluju neistinama, koje su u članku portala “Dnevno” predstavljene kao “vijesti” i prenesene bez ikakve provjere izvora ili istinitosti njihovih tvrdnji. Osim što je falsificirano njihovo autorstvo,  u trenutku kada ih je "Dnevno.hr" objavio kao svoj članak, tekstovi su bili stari 3 i 4 godine, te je već i tvrdnja iz naslova da se radi o “izvanrednoj vijesti” obmanjujuća.

Uprkos svemu tome, članak je od trenutka objave prenesen na dvadesetak portala i blogova iz BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Širenje ovih dezinformacija nastavlja se do danas, te su posljednje objave zabilježene prije par sedmica. S obzirom da gotovo svaka rečenica u tekstu predstavlja ili potpunu izmišljotinu, ili vrlo ozbiljnu manipulaciju činjenicama, analizu teksta objavljujemo u nastavcima radi bolje preglednosti.

U članku se pojavljuju tri glavna lažna narativa: dva vezana za institucije SAD-a (Sud za federalne tužbe i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) i jedan vezan za Ministarstvo zdravlja Velike Britanije. Sva tri u osnovi imaju tvrdnje o tome da su ove institucije u svom radu potvrdile da postoji kauzalna veza između vakcinisanja i pojave autizma, što je u potpunosti netačno.

Ovdje ćemo se pozabaviti tvrdnjama koje se odnose na navodno “priznanje” Suda za federalne tužbe. Kako se radi o tvrdnjama koje se već godinama ponavljaju bez ikakve osnove, a dio su širih “teorija zavjere” koje sve više predstavljaju prijetnju za javno zdravlje i dobrobit ljudi, smatrali smo da njihovo fabrikovanje i prenošenje zavrjeđuje detaljnu provjeru. Tekst koji slijedi je, stoga, veoma obiman, ali smatramo da ga je važno pročitati.  Krenimo od prve i najvažnije neistinite tvrdnje.

O ovome nećete čuti u masovnim medijima, međutim ‘Federalni sud za cjepiva’ (The federal Vaccine Injury Compensation Program) opet je u tajnosti priznao da MMR cjepivo (kombinacija ospica, zaušnjaka i rubeole) doista, uzrokuje autizam.

Šta je “Federalni sud za cjepiva”?

Državni program za kompenzaciju ozljeda izazvanih vakcinama (National Vaccine Injury Compensation Program) u Sjedinjenim Američkim Državama uspostavljen je na osnovu “Uredbe o ozljedama izazvanim vakcinacijom u dječijem dobu” (The National Childhood Vaccine Injury Act), skraćeno Vaccine Act (“Uredba o vakcinama”), koja je usvojena 1986. godine. Kroz program je uspostavljen poseban protokol za dodjelu odštete u slučajevima kada vakcinacija izazove neželjene reakcije. Kao dio programa, uspostavljeno je posebno odjeljenje unutar državnog Suda za federalne tužbe (Office of Special Masters of the U.S. Court of Federal Claims), koje se bavi isključivo ovakvim slučajevima i popularno se naziva “Sudom za vakcine” (Vaccine Court).

Nikada do sada ovaj sud nije na bilo koji način, “u tajnosti” ili javno, “priznao da MMR cjepivo uzrokuje autizam”, nasuprot tvrdnjama ovog i brojnih drugih portala koji se bave teorijama zavjere i promocijom pseudonaučnih teorija. Pogledajmo šta su činjenice o radu ovog suda i njegovim odlukama u svim slučajevima gdje su podneseni zahtjevi za odštetu na osnovu tvrdnji da je vakcina izazvala pojavu autizma.   

Kako je sve počelo?

Iako je sud osnovan još kasnih osamdesetih, do 1999. godine nije zaprimio niti jednu prijavu u kojoj su oštećeni tvrdili da je zbog vakcinacije njihovog djeteta došlo do pojave autizma. To se jasno vidi iz evidencije koju vodi američko Ministarstvo zdravstva, a koja pokazuje da su 1999. i 2000. godine zaprimljene ukupno dvije takve prijave. Njihov broj je naglo skočio par godina kasnije i dostigao vrhunac 2003. godine, kada je zaprimljeno 2.436 takvih prijava.

Vjerovatno nije slučajnost da je prvi zahtjev za odštetu po ovom osnovu uslijedio godinu dana nakon što je objavljena studija u kojoj je prvi put postavljena hipoteza o uzročnoj vezi vakcinacije sa razvojnim i gastrointenstinalnim poremećajima. Radi se o studiji koju je objavio Andrew Wakefield, gastroenterolog iz Velike Britanije, o kojoj će više riječi biti u narednim analizama. U najkraćem, Wakefieldova studija je povučena iz časopisa “Lancet” nakon što su utvrđene brojne neregularnosti u njenom provođenju, zbog čega je Wakefield ostao i bez dozvole za bavljenje ljekarskom praksom.

Od trenutka kada je objavljena ova studija, priča o uzročno-posljedičnoj vezi između vakcina i autizma počela je dobijati zamah u britanskim i američkim medijima, koji traje do danas i pored činjenice da je sama studija oborena, te da nijedna od brojnih studija koje su od tada provedene nije ponudila nikakve dokaze za ovu hipotezu. No, ona se bez svake sumnje može smatrati ključnim izvorom ideje da postoji veza između vakcine i razvojnih poremećaja, konkretno autizma, koja je potakla roditelje da počnu tražiti odštetu po ovom osnovu.

Kako je sud odlučivao o ovim slučajevima?

Kada je broj ovakvih zahtjeva počeo da raste, federalni sud im je pristupio vrlo ozbiljno i sistematično. Detaljan pregled “istorije” ovih procesa dao je sudija George Hastings u odluci o zahtjevu bračnog para Briana i Marcie Hooker, koja je objavljena u aprilu ove godine. Kako se radi o opsežnom tekstu koji sadrži veoma iscrpne podatke, poglavlja koja sadrže ovaj pregled u cjelosti smo preveli (dokument je dostupan na ovom linku). Na ovom mjestu ćemo iznijeti samo najvažnije informacije.

Sudija Hastings navodi da je sud, nakon naglog rasta broja ovakvih prijava, odlučio da pokrene dva seta “testnih slučajeva”, sa namjerom da utvrdi da li postoje naučne i medicinske osnove za tvrdnje da vakcinacija može izazvati autizam. U tu svrhu, uspostavili su saradnju sa udruženjem "Upravni odbor za podnositelje zahtjeva" (Petitioners’ Steering Committee), koje je okupljalo oko 180 pravnih zastupnika/ca roditelja u ovakvim slučajevima. Udruženju je data prilika da “pribavi sve dostupne dokaze koji ukazuju da vakcine mogu doprinijeti autizmu i da predstave te dokaze u nizu "testnih slučajeva", koji su istraživali pitanje da li vakcine mogu izazvati autizam i, ako mogu, u kojim okolnostima.” Jedan set testnih slučajeva odnosio se na teoriju “da bi komponenta ospica u vakcini protiv ospica, zaušnjaka i rubeola (MMR vakcina) mogla izazvati ASD (Autism Spectrum Disorders, tj. poremećaje iz autističnog spektra)”. Drugi je na provjeru stavio teoriju po kojoj bi “živa sadržana u vakcinama koja sadrže timerosal mogla izravno utjecati na djetetov mozak, i time značajno pridonijeti uzrokovanju ASD-a”. Testni slučajevi vođeni su u okviru posebnog postupka nazvanog “Opšte procedure vezane za autizam” (Omnibus Autism Proceeding).

Procesi su rezultirali odlukama koje su u potpunosti odbacile validnost obje teorije. Hastings naglašava da ovi slučajevi nisu shvaćeni olako i da im je posvećena ozbiljna pažnja:

Odluke u "testnim slučajevima" bile su sveobuhvatne i detaljno su analizirale sve dokaze prikazane s obje strane. Tri odluke o testnim slučajevima koje se odnose na prvu teoriju PSC-a (vezano za MMR vakcinu) obuhvataju više od 600 stranica detaljne analize i čvrsto su potvrđene na još mnogo stranica analiza u tri različita rješenja, donesena od strane tri različita suca državnog Suda za federalne tužbe, te u dva rješenja dva različita panela Žalbenog suda SAD-a za Federalni okrug. Tri posebne odluke specijalnih sudija/sutkinja  koje se odnose na drugu teoriju PSC-a (vezano za vakcine koje sadrže konzervans "thimerosal") bile su sveobuhvatne, slično kao i prethodne.

Sve u svemu, 11 obimnih presuda koje su donijele specijalne sudije/sutkinje; sudije/sutkinje Američkog Federalnog Saveznog suda i panela Američkog žalbenog suda za Savezni okrug; jednoglasno su odbacile tvrdnje podnositelja zahtjeva, ne našavši nikakve uvjerljive dokaze da bilo MMR vakcina, bilo vakcine koje sadrže timerosal, mogu na bilo koji način doprinijeti uzrokovanju autizma.

Procesi u testnim slučajevima vodili su se tokom 2007. i 2008. godine, a odluke su donesene 2009. i 2010. Hastings dalje navodi da je specijalni sud, prije usvajanja ovih odluka, često udovoljavao zahtjevima za naknadu sudskih troškova u ovakvim slučajevima, iako nikada nije zaključeno da postoje osnovi za isplatu same odštete. Takve odluke donosile su se na osnovu procjene o tome da li je postojala “razumna osnova za podnošenje zahtjeva”, čak i ako se sam zahtjev na kraju ispostavio kao neosnovan.

Nakon što su dugotrajni i iscrpni procesi u testnim slučajevima pokazali da nijedna od teorija o uzrokovanju autizma vakcinama ne nudi validne dokaze, sudije i sutkinje ovog suda su počeli upozoravati podnositelje zahtjeva i njihove pravne zastupnike/ce da se pokretanje ovakvih procesa, ili njihovo nastavljanje nakon što je utvrđeno da nema naučne osnove za njihove tvrdnje, neće smatrati “razumnom osnovom” za traženje naknade sudskih troškova. Hastings je, na kraju, u svojoj odluci zaključio da se u ovom konkretnom slučaju naknada sudskih troškova može smatrati opravdanom samo za troškove nastale do trenutka kada je neoborivo dokazano da slučaj nema nikakvo utemeljenje u medicinskim i naučnim dokazima.

Tvrdnja da je ovaj sud ikada “priznao” bilo kakvu uzročnu vezu između vakcina i autizma, po bilo kojoj od iznesenih teorija, potpuno je netačna. Naprotiv, nakon podrobnog uvida u sve iznesene dokaze, sud je došao do zaključka da se ovakvi zahtjevi ne mogu smatrati osnovanim i tog se stava drži sve do danas. Ovu tvrdnju ocjenjujemo kao lažnu vijest.

U nedavno objavljenom rješenju, potpuno cenzuriranom za javnost dječak Ryan dobio je stotine tisuća dolara, nakon što je sudski utvrđeno da je MMR cjepivo dovelo do potvrđene dijagnoze encefalitisa a kasnije i do autizma, piše Huffington Post.
Desetogodišnji Ryan Mojabi prvo je obolio od encefalopatije (upale mozga) par dana nakon što je 2003. godine primio dozu MMR cjepiva, a dokazano je da je nakon toga obolio od autizma. “Ryan je pretrpio ozljedu od  Zakonom  određenog cjepiva – a to je encefalitis u  roku od pet do petnaest dana od dana primitka cjepiva ,” priznalo je američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHS). ‘Ovaj slučaj  prikladan je  za novčanu  naknadu’, dodaje se u obrazloženju Suda. Međutim, iako su i američka Vlada i Sud priznali da je MMR cjepivo uzrokovalo encefalitis, oni javno ne žele istupati a ne žele ni dokumente dati na uvid javnosti, pa je jasno da se nešto skriva od očiju javnosti.

Šta zaista piše u članku koji je objavio Huffington Post?

Za početak, članak “Huffington Posta” na koji se referira objavljen je 14.01.2013., a presuda u slučaju Ryan vs. Secretary Of Health And Human Services objavljena je 13.12.2012. Dakle, ne radi se o “nedavno objavljenom” rješenju.

Dalje, u članku Huffington posta ne postoji tvrdnja da je “sudski utvrđeno da je MMR cjepivo dovelo do potvrđene dijagnoze encefalitisa a kasnije i do autizma”. Iako autor članka, David Kirby, na različite načine pokazuje da je lično sklon takvom tumačenju sudskih procesa o kojima piše, ni na jednom mjestu eksplicitno ne iznosi konstataciju da je sudski utvrđeno da je MMR vakcina dovela do autizma, jer ista naprosto nije tačna.

Ono što Kirby piše o zvaničnom stavu suda je sljedeće:

Vlada nije priznala da su vakcine uzrokovale autizam kod barem jednog djeteta. (...) 2009. godine, Ryanov slučaj je prebačen na “Autism Omnibus Proceedings” suda za vakcine, sudeći prema evidenciji presuda. Godinu i po kasnije, vlada je priznala da je MMR vakcina zaista izazvala Ryanovu encefalopatiju. HHS (Health and Human Services, prim. aut.) se složio da je “Ryan pretrpio ozljedu iz tabele iz Uredbe o vakcinama - konkretno, encefalitis u roku od pet do petnaest dana nakon primanja vakcine” protiv MMR, pokazuje zapisnik. “Ovaj slučaj je pogodan za kompenzaciju.”

Da li se HHS složio sa Ryanovim roditeljima da je njegovo vakcinom izazvano oboljenje mozga dovelo do poremećaja iz autističnog spektra, nije poznato. Dokument nije objavljen.

U vezi sa odlukom suda u drugom slučaju, po tužbi Jillian Moler, Kirby navodi:

HHS nije priznao da je vakcinacija uzrokovala encefalopatiju ili autizam, već je naprosto odlučio da neće trošiti više resursa na odbranu u ovom slučaju.

Dakle, u članku Huffington Posta ne postoji tvrdnja koja odgovara onome što je navedeno u članku koji je objavio dnevno.hr.

Kredibilnost izvora tvrdnje

Jedna od tvrdnji iz Kirbyjevog članka, koja se odnosi na “priznavanje” uzročnog dejstva vakcine na pojavu encefalopatije, osim što je sama po sebi problematična, ovdje je također i pogrešno prevedena. Naime, termin Table injury ovdje je preveden kao “ozljeda od Zakonom određenog cjepiva”, što nije njegovo pravo značenje.

Šta je "Table Injury"?

“Table injury” doslovno predstavlja “ozljedu iz tabele”. Radi se o Tabeli ozljeda prouzrokovanih vakcinama (Vaccine Injury Table), koja je propisana Uredbom o vakcinama, i u kojoj su pobrojane moguće neželjene reakcije na vakcine. Iako se, kako je istaknuto, neželjene reakcije javljaju u vrlo malom broju slučajeva, ukoliko do njih dođe, oštećena osoba ima pravo na odštetu. Reakcije i simptomi koji su pobrojani u tabeli predstavljaju osnovu za takvu kompenzaciju, ukoliko se jave u uslovima propisanim u tabeli, to jest u vremenskom periodu i sa pojavnim simptomima koji su u njoj navedeni.

U predmetima u kojima podnositelji zahtjeva traže odštetu na osnovu “ozljede iz tabele”, obaveza dokazivanja svodi se na pružanje dokaza da je ozljeda nastala u definisanom vremenskom periodu i sa simptomima definisanim u tabeli. Ukoliko se traži ošteta za ozljedu koja nije pokrivena tabelom (kao što je autizam), podnositelj zahtjeva mora pružiti uvjerljive dokaze, uključujući medicinske i naučne nalaze, da je ozljeda zaista nastala kao posljedica vakcinacije.

Sudija Hastings se u svojoj odluci osvrće i na ovakve slučajeve i naglašava da je američki Kongres, prilikom uspostavljanja sistema naknada za zaštitu od vakcina, otvoreno priznao da bi “pretpostavke za ozljede iz tabele mogle rezultirati naknadom za neke ozljede koje zapravo nisu doista bile uzrokovane vakcinacijom”, navodeći sljedeći citat:

"Odbor uviđa da postoji javna rasprava o učestalosti bolesti koje se slučajno pojavljuju u kratkom vremenu nakon vakcinacije. Odbor, dalje, uviđa da usvajanje ovakve pretpostavke o povezanosti sa vakcinama, može dovesti do toga da će odšteta biti dodijeljena i djeci čija bolest nije zaista povezana sa vakcinom.”

Ova tvrdnja sama po sebi je problematično tumačenje presude. Kirbyjev zaključak da je “Vlada priznala da je MMR vakcina izazvala encefalopatiju” izveden je iz pisane izjave Ministarstva zdravlja da je dječak “pretrpio ozljedu iz tabele, konkretno encefalitis”. Kako je već objašnjeno, ne radi se o istoj stvari, jer se u ovakvim slučajevima ne dokazuje uzročno-posljedična veza, već se dokazuje da je došlo do “ozljede iz tabele” u uslovima propisanim Uredbom o vakcinama, u kom slučaju se odobrava kompenzacija. Izjava da je dječak pretrpio “ozljedu iz tabele” ne može se izjednačiti sa izjavom “vakcina je uzrokovala ozljedu”. Takva izjava ne postoji u sudskom dokumentu koji se ovdje razmatra.

Budući da su navodi iz originalnog članka pogrešno predstavljeni, te da čak i oni njegovi dijelovi koji su zaista objavljeni sadrže pogrešno predstavljene činjenice, ovu tvrdnju ocjenjujemo kao lažnu vijest i dezinformaciju.

No, američkoj javnosti dovoljno je i to da je Sud priznao teška oboljenja dječaka Rayana nakon primitka cjepiva, pa je ova vijest odjeknula kao izvanredna za sve one koji godinama pokušavaju ‘roditeljima’ otvoriti oči. Koliko je djece nakon cijepljenja obolilo od encefalitisa, meningitisa, autizma, astme i drugih poremećaja nakon cijepljenja, a da roditelji iz neznanja to nisu povezali s cjepivom? Samo jedan izrazito mali broj ljudi čija djeca obole, odlučuju se na mukotrpnu borbu sa sudovima i farmaceutskom industrijom i tu je ključ svega. Neznanje javnosti o mogućim komplikacijama obeshrabruje roditelje u borbi protiv industrije cjepiva. Zbog toga se toliko radi na zataškavanju te direktne veze cjepiva i autizma te mnogih drugih neuroloških poremećaja, upozorava Natural News.

Kredibilnost izvora i utemeljenost iznesenih tvrdnji

Na temelju svega što smo iznijeli u prethodnom tekstu, očito je da ni ova tvrdnja nema uporište u činjenicama. Sud o kome se ovdje govori nije roditeljima priredio nikakvu “mukotrpnu borbu” - naprotiv, pokrenuo je poseban postupak upravo sa namjerom da utvrdi da li je rastući broj prijava za autizam zasnovan na osnovanim tvrdnjama, pruživši šansu svim advokatima/cama tužitelja da “zajedničkim snagama” dokažu svoje navode. U skladu sa svim profesionalnim i etičkim standardima, zaključio je da takva osnova ne postoji i o tome objavio iscrpan dokument na 600 strana, što se nikako ne može smatrati “zataškavanjem”. Iako je konačni zaključak svih procedura bio da nema osnove za odštetu, sud je u mnogim slučajevima ipak odobrio roditeljima kompenzaciju za sudske troškove, na temelju činjenice da je, prije donošenja odluka u “Opštoj proceduri vezanoj za autizam”, ipak mogla postojati razumna osnova za takve zahtjeve. Cjelokupno postupanje suda jasno govori o tome da se nije radilo ni o bilo kakvoj sprezi “sudova i farmaceutske industrije”.  

Pored toga, pozivanje na “neznanje javnosti o mogućim komplikacijama” potpuno je apsurdno, s obzirom da se nedokazane teorije o uzrokovanju autizma vakcinacijom šire (upravo zahvaljujući člancima poput ovoga) u tolikoj mjeri da su već počele ozbiljno ugrožavati stepen imunizacije stanovništva u brojnim državama, uključujući i one u regionu.

Osvrnimo se, na kraju, na portal koji je izvor svih gore iznesenih tvrdnji.

“Natural News”, koji je stvarni izvor ovih sadržaja, je portal čiji je vlasnik Mike Adams, proizvođač i prodavac dijetetskih suplemenata iz Texasa. Osim reklama Adamsovih proizvoda, portal objavljuje i članke o “alternativnoj medicini”, recepte za zdrav život u skladu sa njegovim dijetetskim programima, te različite teorije zavjere, uglavnom vezane za pitanja ishrane i liječenja. “Natural News” jedan je od nekoliko sajtova koje Adams koristi za promociju, plasiranje i prodaju svojih proizvoda i ni na koji način ne predstavlja kredibilan izvor informacija o ovakvim temama, budući da ima vrlo jasnu agendu osporavanja zvanične medicine u svrhu ostvarivanja komercijalne dobiti.

Ko je osoba koja stoji iza izvora ove vijesti? 

Mike Adams se predstavlja kao “Health Ranger” (Rendžer zdravlja), a sebe opisuje kao “aktivistu koji je postao naučnik”. U svojoj biografiji tvrdi da ima “diplomu istaknutog univerziteta na Srednjem Zapadu” koji je upisao prije nego što je završio srednju školu, te da je “odlučio da ne upiše postdiplomske studije iako su mu nuđene brojne stipendije”. Adams nigdje ne navodi naziv univerziteta, niti oblast u kojoj je stekao diplomu.

Podaci koje nudi o sebi su bez preciznih referenci, sa bizarnim detaljima poput onih da je “rasturio testove iz engleskog, matematike i nauke pri upisu na fakultet”, da je prvi među svojim vršnjacima imao kompjuter i da je razriješio Rubikovu kocku za rekordnih 26 sekundi. Adams još tvrdi da ga “smatraju izuzetno talentovanim za tehniku”; da je osnovao multimilionsku software kompaniju koju je prodao 2003; da je posadio šumu od 20 ari u Ekvadoru; da je majstor borbe prsa u prsa i vatrenog oružja, te autor “brojnih kurseva samoodbrane i lične zaštite”. Pored svega toga, Adams za sebe navodi i da je izuzetno talentovan muzički kompozitor, koji se od 12. godine takmiči na natjecanjima muzičkih talenata. Najavljuje i da će do 2020. patentirati revolucionarnu tehnologiju kamuflaže, koja će vojnicima omogućiti da budu nevidljivi dok se kreću, kao u filmu “Predator”.

U nizu fantastičnih biografskih crtica, te brojnih oblasti koje je “proučavao” (antropologija, književnost, logika, radno pravo, grčka istorija, informatika, međunarodna trgovina, ekonomija, itd) i u kojima “pokazuje zavidna znanja” (psihologija, kosmologija, biologija biljaka, hemija, fizika, kvantni “fenomeni”, poljoprivreda, lingvistika, politika, ljudska prava...), Adams o svom realnom obrazovanju u oblastima kojima se bavi govori tek to da je “na početku studiranja pohađao kurseve iz mikrobiologije i genetike”.  

Ovaj članak ocjenjujemo kao lažnu vijest, dezinformaciju, teoriju zavjere, pseudonauku i "klikbejt". Članci u kojima su prenijete ove tvrdnje ocijenjeni su kao "prenošenje lažne vijesti".

Provjeru ostalih tvrdnji iznesenih u ovom tekstu čitajte u analizi na linku ispod.

Napomena: 24.5.2020.

Dvije i po godine nakon objavljivanja ove analize, tvrdnja da su “sudovi priznali da MMR vakcina izaziva autizam” ponovo se počela širiti društvenim mrežama, ovog puta u vidu “screenshota” originalnog članka objavljenog na stranici Dnevno (.hr). Sam članak je u međuvremenu obrisan sa ovog portala.   

Analiza je, shodno tome, dopunjena novim prenošenjima dezinformacija koje su ovdje analizirane u decembru 2017. godine.

Napomena: 26.10.2020.

Blog unos iz maja ove godine (link) sa tvrdnjom kako je “sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam” dijeljen je i u oktobru na društvenim mrežama. Na Facebook profilu Jasmina Stijović je podijeljen 25. oktobra (link), i do vremena ove dopune zabilježio je 717 reakcija. 487 korisnika je komentarisalo taj post, a podijeljen je 287 puta. Blog unos je podijeljen i u Facebook grupi “Poštovaoci lika i djela dr Branimira Nestorovića”, također 25. oktobra (link), gdje je zabilježio 15 reakcija i 9 dijeljenja.

Napomena

2.10.2023. Članak portala Sada malo koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 14.01.2016

Dnevno.hr: IZVANREDNA VIJEST: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Klikbejt 16.01.2016

Ekskluziva: IZVANREDNA VIJEST: Sudovi priznali da vakcina uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka vakcine) uzr...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 16.01.2016

Vijesti: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje autizam!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.01.2016

Budite zdravi: Sud priznao: MMR vakcina uzrokuje autizam

O ovome nećete čuti u masovnim medijima, međutim Federalni sud za vakcine (The federal Vaccine Injuri Compensation Program) opet je u tajnosti priznao...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 17.01.2016

CDM: Sud priznao: MMR vakcina uzrokuje autizam?!

U nedavno objavljenom rješenju, potpuno cenzurisanim za javnost, dječak Rajan dobio je na stotine hiljada dolara, nakon što je sudski utvrđeno da je M...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 17.01.2016

Volim Podgoricu: POTVRĐENO: Vakcina protiv malih boginja zauški uzrokuje AUTIZAM!

O ovome nećete čuti u masovnim medijima, međutim Federalni sud za vakcine (The federal Vaccine Injuri Compensation Program) opet je u tajnosti priznao...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 30.11.2016

Vaseljenska: Sudovi priznali da vakcina uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ove vaksine)...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 30.11.2016

Intermagazin: VELIKO DOSTIGNUĆE U BORBI ZA ISTINU! Sudovi priznali da vakcina uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ove vaksine)...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 01.10.2016

Globalno: IZVANREDNA VIJEST: SUDOVI PRIZNALI DA VAKCINA UZROKUJE AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka vakcine) uzr...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.11.2017

Alternativno: UDARNA VIJEST: ZVANIČNO priznali da VAKCINE uzrokuju AUTIZAM! SPASITE SVOJE DIJETE OD OVE UŽASNE BOLESTI..

SAD JE I SLUŽBENO: FDA na svojim stranicama objavila da VAKCINE uzrokuju autizam!

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.11.2017

Red magazin: UDARNA VIJEST: ZVANIČNO PRIZNALI DA VAKCINE UZROKUJU AUTIZAM! SPASITE SVOJE DIJETE OD OVE UŽASNE BOLESTI..

SAD JE I SLUŽBENO: FDA na svojim stranicama objavila da VAKCINE uzrokuju autizam!

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 26.04.2017

Deciologija: SUD PRIZNAO DA MMR VAKCINA UZROKUJE AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 23.04.2017

Ženskica: SUD PRIZNAO DA MMR VAKCINA UZROKUJE AUTIZAM

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 17.01.2017

Ljepota Islama: VANREDNA VIJEST: SUDOVI PRIZNALI DA VAKCINA UZROKUJE AUTIZAM!

O ovome nećete čuti u masovnim medijima, međutim “Federalni sud za vakcine” (The federal Vaccine Injury Compensation Program) opet je u tajnosti prizn...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 06.03.2017

Jagodina news: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 25.02.2017

Made in Montenegro: MMR vakcina ipak uzrok autizma, sud potvrdio rješenjem!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 18.05.2020

Sada malo: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

O ovome nećete čuti u masovnim medijima, međutim ‘Federalni sud za vakcine’ (The federal Vaccine Injuri Compensation Program) opet je u tajnosti prizn...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 25.10.2020

Facebook profili i stranice: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.10.2020

Facebook profili i stranice: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.05.2020

Zona: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija