Raskrinkavanje.ba

“Vanredna vijest” o vakcinama i autizmu (2): Viralne neistine o virusu iz vakcine

Nastavljamo sa provjerom tvrdnji iz članaka koji su proglasili “pobjedu” teorije o uzročnoj vezi između vakcina i autizma.

U prethodnoj analizi ukazali smo na netačne navode o tome da je Specijalni sud u SAD-u “priznao vezu između vakcina i autizma”, koje je objavio portal "Dnevno", a prenijelo ih dvadesetak drugih portala.

Ovdje se bavimo tvrdnjama iz istog članka koje se odnose na drugu američku instituciju, Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention, skraćeno CDC).

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva) uzrokuje autizam. (…) ‘Virus rubeole je jedan od rijetkih poznatih uzroka autizma’, izjavio je CDC na svojim internetskim stranicama pod ‚FAQ’ (frequently asked questions, često postavljana pitanja) o MMR cjepivima i autizmu.

Dio koji se odnosi na “priznanje zdravstvenih vlasti iz 1950 godine” nismo uspjeli provjeriti, jer je nejasno na koje se i kakve “zdravstvene vlasti” tvrdnja odnosi. No, pojašnjenje je svakako uslijedilo pozivanjem na podatke američkog CDC-a. U tekstu koji je poslužio kao izvor članka na portalu "Dnevno", autor Ethan A. Huff ovu je tvrdnju naveo uz opasku koja je u prevedenom tekstu izostavljena. Huff je napisao da je CDC-ova "FAQ" stranica, koja govori o uzrokovanju autizma virusom rubeole, u međuvremenu izbrisana, ali je još uvijek dostupna u nekim web arhivama.

Autor originalnog članka nije uz ovu tvrdnju priložio link na pomenuti arhivirani sadržaj, ali smo ga svejedno uspjeli pronaći na stranici WebArchive. Uvidom u ono što je zaista pisalo na stranici CDC-a, jasno se vidi da je ova tvrdnja pogrešno predstavljena kao argument protiv vakcinacije. U originalnom dokumentu ona se navodi u potpuno suprotnom kontekstu.

CDC-ov stav o odnosu MMR vakcine i autizma

“FAQ” o temi “MMR vakcina i autizam” objavljen je 2000. godine na stranici CDC-a. Najstarija dostupna verzija je od 11.5.2000. godine i više puta je dopunjavana tokom narednih godina.

U svim verzijama, CDC naglašava da dostupni naučni dokazi ne ukazuju ni na kakvu vezu između vakcinisanja protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i pojave autizma.

CDC u dokumentu iz 2000. godine navode da se ovom temom bave jer shvataju da postoji interesovanje javnosti za istu, te da podržavaju dalja istraživanja postavljene hipoteze. Međutim, iako je stranica iz godine u godinu dopunjavana relevantnim podacima o naučnim studijama koje su rađene na ovu temu, sve su iznova potvrđivale da se ne može ustanoviti uzročno-posljedična veza između ove vakcine i autizma.

Konkretna tvrdnja da virus rubeole može izazvati pojavu autizma data je u sklopu odgovara na pitanje “da li bi bilo bezbjednije da se vakcine protiv ove tri bolesti djeci daju odvojeno, u razmaku od šest mjeseci ili godinu dana?”

CDC zaključuje da bi se time djeca izložila nepotrebnom stresu od ponavljanja vakcinacije, ali i nepotrebnim rizicima oboljevanja od zaraznih bolesti. Među njima je istaknut rizik od urođenog rubeola sindroma (Congenital rubella syndrome, skaćeno CRS), koji pogađa plod kada se trudna žena zarazi “divljim” virusom rubeole na samom početku trudnoće. CRS može izazvati niz komplikacija i oboljenja, te čak dovesti do pobačaja ili rađanja mrtvorođenčeta. Pojava autizma navedena je kao jedna od njegovih mogućih posljedica. 

Evo šta je tačno napisano o ovom pitanju na “FAQ” stranici CDC-a:

Ako bi se, na primjer, odložila vakcina protiv rubeole, 4 miliona djece ostalo bi podložno virusu rubeole još 6-12 mjeseci. Tako bi se stvorila mogućnost da se dogode slučajevi urođenog rubeola sindroma, koji bi se inače mogli spriječiti, kao rezultat prenošenja virusa sa zaražene djece na trudne žene. Ironično, inficiranje trudne žene “divljim” rubeola virusom jedan je od rijetkih poznatih uzročnika autizma. Stoga, sprečavajući inficiranje trudnih žena rubeolom, MMR vakcina takođe sprječava i autizam.

Na sajtu CDC-a nema traga tvrdnji da rubeola može izazvati autizam kod već rođenog djeteta. Govori se samo o tome da "divlji" virus rubeole, ukoliko se njime zarazi trudna žena, može dovesti do oboljevanja ploda u tijelu majke, što pak može dovesti do pojave autizma.

Osim što ne govori o već rođenoj djeci, CDC-ov tekst ne govori ni o virusu koji se nalazi u vakcinama. U članku portala "Dnevno" se navodi "da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva) uzrokuje autizam". No, termin “divlji virus” odnosi se na virus u obliku u kom se javlja u prirodi, a ne na oslabljene ili umrtvljene uzročnike bolesti kakvi se nalaze u vakcinama. Besmislenost cijele priče je time podignuta na novi nivo, budući da se CDC-ova konstatacija odnosi isključivo na “divlji” virus, a ne na modificirani sastojak vakcine protiv rubeole.

Dakle, u tekstu koji je objavio CDC nema nikakvog osnova za zaključak da vakcina protiv rubeole može izazvati autizam. Naprotiv, ističe se da je svako nevakcinisano dijete potencijalna opasnost za nerođenu djecu, zato što trudnim ženama može prenijeti “divlji” virus rubeole. 

Autor članka se dalje osvrnuo i na izjave bivše direktorke CDC-a, takođe ih pogrešno navodeći:

Dr. Julie Gerberding, koja je trenutno voditeljica odjela za cijepljenje u farmaceutskoj kompaniji Merck, priznala je da djeca mogu nakon cijepljenja razviti autizam. Najmanje 20 posto slučajeva autizma izazvanih cjepivom povezani su s mitohondrijskom disfunkcijom itd., no unatoč ovim priznanjima javnost nije otvorila oči i svoju djecu bez razmišljanja predaju u ruke ovih zastrašujućih eugeničara, piše kopp.online.

Dr. Julie Gerberding je 2008. godine bila direktorka CDC-a i u tom kapacitetu je gostovala u emisiji CNN-a “House Call With Dr. Sanjay Gupta”, koja je za temu imala autizam. Izjave koje je Gerberding dala u ovoj emisiji više puta su pogrešno citirane od strane pobornika teorija o vakcinama i autizmu. Pregledali smo transkript ove emisije i, kao ni u prethodnim tvrdnjama, nismo u njemu našli opisano “priznanje”. Transkript razgovora vođenog u emisiji dostupan je na ovom linku.

Julie Gerberding je u emisiji rekla da su uzroci autizma u najvećoj mjeri nepoznati, ali da su naučne studije pokazale da nema povezanosti između vakcina i autizma. Osvrnula se i na činjenicu da se takva veza i dalje istražuje, uprkos tome što se već godinama ništa ne nalazi i da se to vrijeme moglo utrošiti za korisnija istraživanja. O navedenih “20% slučajeva povezanih sa mitohondrijskom disfunkcijom” nije uopšte bilo riječi.

Napominjemo, još jednom, da se radi o intervjuu starom deset godina. U trenutku kada je Gerberding govorila o slučajevima procesuiranim na američkom "Sudu za vakcine", još uvijek su bili u toku testni slučajevi, o kojima smo pisali u prethodnoj analizi. Sud je tek nakon tih procesa neopozivo utvrdio da nijedna od dvije teorije o uzročnoj vezi vakcinacije i autizma nije dala validne dokaze o takvoj vezi. 

Transkript originalnog intervjua sa Julie Gerberding

Ovdje dajemo prevod razgovora dr. Gerberding sa voditeljem emisije, u dijelu koji se odnosio na vakcine, a koji je uslijedio nakon priloga o slučajevima pokrenutim pred američkim “Sudom za vakcine” (od kojih, kako smo već ustanovili, niti u jednom nije donesena presuda kojom se utvrđuje uzročna veza vakcinacije i autizma).  

(Sanjay) GUPTA: ...Jedan od tih 4.900 slučajeva bio je slučaj devetogodišnje Hannah Polling, o kom se u zadnje vrijeme mnogo priča u vijestima. Srećom, sa nama je direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Dr. Julie Gerberding. Kao što znate, mnogo govorimo o autizmu. Podsjetio bih ljude da… ja sam razumio da je federalna vlada priznala da su vakcine kod nje uzrokovale simptome nalik autizmu. Kao prvo, ima li razlike? Mislim, da li ona ima autizam ili simptome nalik autizmu? U čemu je razlika?

(Julie) GERBERDING: Nemam sve činjenice jer još nisam pregledala dosije slučaja. Ali, koliko sam ja razumjela, dijete ima nešto što smatramo rijetkim poremećajem u mitohondrijama. A djeca koja imaju tu bolest – bilo šta što im izazove stres, stvara situaciju u kojoj njihove ćelije naprosto ne mogu proizvesti dovoljno energije kako bi im mozak normalno funkcionisao.

Sad, svi znamo da vakcine povremeno izazivaju visoku temperaturu kod djece. Dakle, ako je dijete imunizirano, dobilo visoku temperaturu, imalo druge komplikacije od vakcine... A ako imate tu predispoziciju koju nosi poremećaj mitohondrija, ona svakako može prouzrokovati određenu štetu. Neki od simptoma mogu biti simptomi koji imaju karakteristike autizma.

GUPTA: Da, kao što znate, ja imam dvoipogodišnje i jednogodišnje dijete. I znate, to je nešto o čemu stalno razmišljate. Jesmo li spremni reći da, kako sada stvari stoje, dječije vakcine ne uzrokuju autizam?

GERBERDING: Ono što možemo reći sa potpunom sigurnošću jeste da zapravo ne razumijemo uzroke autizma. Još mnogo rada nas čeka dok ne dođemo do toga.

Ali bilo je bar 15 jako dobrih naučnih studija na Medicinskom institutu koje su to ispitivale. I sve su zaključile da zaista nema povezanosti između vakcina i autizma.

GUPTA: Jeste li zadovoljni svime što do sada znamo? Govorite o…

GERBERDING: Pa, nikad neću biti zadovoljna svime što znamo. Hoću reći, o tome moramo otvoreno razmišljati. Znamo da su vrlo male šanse da će nešto povezano sa vakcinama izazvati ozbiljan problem kod djeteta. Isto tako znamo koliko života su vakcine spasile.

GUPTA: Da.

GERBERDING: Oko 33.000 djece godišnje izbjegne smrt zbog vakcina.

GUPTA: Tačno.

GERBERDING: …zbog programa imunizacije. To je ogromna korist.

GUPTA: Da.

GERBERDING: Jedna od stvari koje me brinu je to što, sve dok je pažnja usmjerena na vakcine, to na neki način znači da se ne traga za drugim uzrocima. Hoću reći, moramo imati na umu da se o toj priči o vakcinama diskutuje već mnogo, mnogo godina. Konstanto tražimo, tražimo i tražimo. A zaista ništa ne nalazimo.

GUPTA: Treba li vlada više da se bavi ovim kontraverznim pitanjem, naročito zbog razmišljanja mnogih ljudi koji su zbog toga zabrinuti i žive sa tim, kako kažete, svaki dan?

GERBERDING: Ja imam na umu to da i vladu zapravo čine mame i tate. I mnogo je mama i tata u CDC-u koji to posmatraju na isti način. Mnogi ljudi koji rade na programu imunizacije su roditelji male djece. Tako da razumiju dileme koje roditelji imaju. Ali naš je posao da se bavimo naukom kako bismo pomogli da se razjasni i napravi razlika između zabrinutosti i naučnih činjenica. Autizam je veliki izazov. I čini mi se da je mnogo češći nego što smo mislili. I ne radimo dovoljno. Treba da radimo više.

GUPTA: Da.

GERBERDING: Trebaju nam odgovori ne samo o uzrocima, nego i o tretmanu i kontroli. I svakako, na (današnji) dan podizanja svijesti o autizmu, treba da razumijemo kako ga možemo rano detektovati, tako da intervencija počne na vrijeme i da pomogne toj djeci.

S obzirom da se zasnivaju na falsifikaciji činjenica, te da uključuju i tvrdnje koje su potpuno neistinite, citirane navode ocjenjujemo kao lažnu vijest i dezinformacije.

Napomena:

24.5.2020: Dvije i po godine nakon objavljivanja ove analize, tvrdnja da su “sudovi priznali da MMR vakcina izaziva autizam” ponovo se počela širiti društvenim mrežama, ovog puta u vidu “screenshota” originalnog članka objavljenog na stranici Dnevno (.hr). Sam članak je u međuvremenu obrisan sa ovog portala.   

Analiza je, shodno tome, dopunjena novim prenošenjima dezinformacija koje su ovdje analizirane u decembru 2017. Godine.

26.10.2020: Blog unos iz maja ove godine (link) sa tvrdnjom kako je “sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam” dijeljen je i u oktobru na društvenim mrežama. Na Facebook profilu Jasmina Stijović je podijeljen 25. oktobra (link), i do vremena ove dopune zabilježio je 717 reakcija. 487 korisnika je komentarisalo taj post, a podijeljen je 287 puta. Blog unos je podijeljen i u Facebook grupi “Poštovaoci lika i djela dr Branimira Nestorovića”, također 25. oktobra (link), gdje je zabilježio 15 reakcija i 9 dijeljenja.

08.06.2021: Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno.

1.9.2023. Članci portala Sada malo, Fresh press, 034 portal i Ekskluziva koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom i naknadno su im dodate ocjene zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 14.01.2016

Dnevno.hr: IZVANREDNA VIJEST: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Klikbejt 16.01.2016

Ekskluziva: IZVANREDNA VIJEST: Sudovi priznali da vakcina uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka vakcine) uzr...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 16.01.2016

Vijesti: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje autizam!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.01.2016

Budite zdravi: Sud priznao: MMR vakcina uzrokuje autizam

O ovome nećete čuti u masovnim medijima, međutim Federalni sud za vakcine (The federal Vaccine Injuri Compensation Program) opet je u tajnosti priznao...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 17.01.2016

CDM: Sud priznao: MMR vakcina uzrokuje autizam?!

U nedavno objavljenom rješenju, potpuno cenzurisanim za javnost, dječak Rajan dobio je na stotine hiljada dolara, nakon što je sudski utvrđeno da je M...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 17.01.2016

Volim Podgoricu: POTVRĐENO: Vakcina protiv malih boginja zauški uzrokuje AUTIZAM!

O ovome nećete čuti u masovnim medijima, međutim Federalni sud za vakcine (The federal Vaccine Injuri Compensation Program) opet je u tajnosti priznao...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 30.11.2016

Vaseljenska: Sudovi priznali da vakcina uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ove vaksine)...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 30.11.2016

Intermagazin: VELIKO DOSTIGNUĆE U BORBI ZA ISTINU! Sudovi priznali da vakcina uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ove vaksine)...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 01.10.2016

Globalno: IZVANREDNA VIJEST: SUDOVI PRIZNALI DA VAKCINA UZROKUJE AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka vakcine) uzr...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.11.2017

Alternativno: UDARNA VIJEST: ZVANIČNO priznali da VAKCINE uzrokuju AUTIZAM! SPASITE SVOJE DIJETE OD OVE UŽASNE BOLESTI..

SAD JE I SLUŽBENO: FDA na svojim stranicama objavila da VAKCINE uzrokuju autizam!

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.11.2017

Red magazin: UDARNA VIJEST: ZVANIČNO PRIZNALI DA VAKCINE UZROKUJU AUTIZAM! SPASITE SVOJE DIJETE OD OVE UŽASNE BOLESTI..

SAD JE I SLUŽBENO: FDA na svojim stranicama objavila da VAKCINE uzrokuju autizam!

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 26.04.2017

Deciologija: SUD PRIZNAO DA MMR VAKCINA UZROKUJE AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 23.04.2017

Ženskica: SUD PRIZNAO DA MMR VAKCINA UZROKUJE AUTIZAM

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 17.01.2017

Ljepota Islama: VANREDNA VIJEST: SUDOVI PRIZNALI DA VAKCINA UZROKUJE AUTIZAM!

O ovome nećete čuti u masovnim medijima, međutim “Federalni sud za vakcine” (The federal Vaccine Injury Compensation Program) opet je u tajnosti prizn...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 06.03.2017

Jagodina news: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 25.02.2017

Made in Montenegro: MMR vakcina ipak uzrok autizma, sud potvrdio rješenjem!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 18.05.2020

Sada malo: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

O ovome nećete čuti u masovnim medijima, međutim ‘Federalni sud za vakcine’ (The federal Vaccine Injuri Compensation Program) opet je u tajnosti prizn...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 03.10.2018

Ekskluziva: IZVANREDNA VIJEST: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 28.09.2018

034 Portal: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje AUTIZAM!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.10.2018

Fresh press: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje autizam

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.10.2020

Facebook profili i stranice: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.10.2020

Facebook profili i stranice: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.05.2020

Zona: Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

Zdravstvene vlasti indirektno su priznale ovo zastrašujuće saznanje kada su još 1950. javno naveli da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog vakcine...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija