Raskrinkavanje.ba

Most kod Ulcinja nije “pukao” - tako je napravljen

Upozorenje koje se uz fotografiju mosta u blizini Ulcinja u Crnoj Gori širi društvenim mrežama posve je neutemeljeno. Navodna pukotina na samom mostu dio je projekta, te je on bezbjedan za saobraćaj.

Na Facebook profilu Muharem Mu'temir Hamidovic 29. jula 2021. godine objavljena je fotografija mosta u blizini Ulcinja u Crnoj Gori, na kojoj je ispisano upozorenje o navodnoj opasnosti prelaska preko njega. Na fotografiji je crvenom bojom zaokružen dio na kom se vidi svojevrsna “pukotina” na koju se i odnosi upozorenje.

Upozorenje ispisano na fotografiji glasi:

UPOZORENJE:

Ovaj most je blizu Ulcinja, Crna Gora. Mnogi prolaze svakog dana ovim putem preko ovog mosta da bi otišli u Budvu. Most je kod sela Utjeha, nekoliko kilometara prije ulaska u Bar.

Podijelite, spasite živote ljudi!

Fotografija je na pomenutom Facebook profilu podijeljena uz opis:

Allah nagradio  ko podelio Amin ko bude spasio jedan zivot kao cio dunjaluk da je spasio a ko bude ubio neduznog kao da je cio dunjaluk ubio

Samo s ovog profila objava je do vremena pisanja ove analize podijeljena čak više od 19 hiljada puta, a pronašli smo je i na još više od 130 profila, stranica i grupa na društvenoj mreži Facebook. 

Ista tvrdnja objavljena je 31. jula i u članku portala Snews, u kom se navodi da je tvrdnja potekla sa društvenih mreža, te da nema zvaničnih informacija o stvarnom stanju mosta.

Za sada nema negiranja niti zvaničnih informacija iz nadležnih institucija Crne Gore koje bi mogle potvrditi ili negirati navode o trenutnom ovog mosta i bezbjednosti saobraćaja na njemu.

Prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle, na toj društvenoj mreži je članak portala Snews podijeljen 77 puta. 

Šta su činjenice?

Tvrdnje o navodnoj nebezbjednosti mosta Ujtin potok pojavljivale su se i ranije, na osnovu sličnih fotografija. Tako se, vezano za ove navode, mogu pronaći reakcije nadležnih institucija u Crnoj Gori još od 2017. godine. 

Kako se navodi u članku CDM-a iz aprila 2017. godine, tada je, na osnovu “dojave” da na mostu postoje oštećenja, nadležna inspekcija izašla na teren i utvrdila da na mostu postoje manja oštećenja koja ne predstavljaju opasnost po njegovu stabilnost. Iz Ministarstva su tada objasnili i da je most na jednom dijelu dilatiran (razdvojen), “što laičkoj javnosti daje pogrešnu sliku u pogledu njegove stabilnosti”.

I Direkcija za saobraćaj je isto potvrdila u članku Radio Televizije Crne Gore iz avgusta 2018. godine. O istoj temi tada je pisao i Portal Analitika, koji je potvrdu da je most bezbjedan dobio i od direktora Direkcije za saobraćaj Save Parače. I u jednom i drugom članku navodi se da “pukotina na mostu Ujtin potok između Bara i Ulcinja nije nastala usljed eksploatacije samog mosta” nego da je “rascjep na mostu projektovan i zove se Gerberov zglob”.

Uslijed velike pažnje, koja je i ove godine usmjerena na isto pitanje, 30. jula 2021. na portalu Vijesti objavljen je članak na istu temu. Vršilac dužnosti direktora Direktorata za državne puteve Ministarstva kapitalnih investicija Miroslav Mašić dodatno je pojasnio zbog čega most izgleda tako.

„Naime, most je u trećem polju dilatiran putem 'Gerberovog zgloba', što često kod nestručne javnosti izaziva bojazan da je na tom dijelu most oštećen, odnosno da se pojavila pukotina. Ovo je naročito izraženo u ljetnjim mjesecima, kada uslijed povećanja temperature dolazi do širenja dilatacije na mjestu zgloba. Međutim, stručne službe kroz redovno održavanje pored ove redovne pojave na mostu nijesu registrovale druga oštećenja, pa se iz svega navedenog može zaključiti da je most 'Ujtin potok' bezbjedan za odvijanje saobraćaja i sve učesnike u saobraćaju“, objasnio je Miroslav Mašić, vršilac direktora Direktorata za državne puteve MKI.

Dakle, fotografija jeste autentična i prikazuje most Ujtin potok kod Ulcinja. Međutim, “pukotina” na mostu koja se vidi na fotografiji zapravo je dio originalnog projekta, te ne predstavlja nikakvu opasnost.

Shodno tome, pomenute objave upozorenja kojima se implicira nedostatak sigurnosti prilikom prelaska preko ovog mosta ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Tvrdnju portala Snews da još uvijek “nema negiranja niti zvaničnih informacija iz nadležnih institucija Crne Gore” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se reakcije nadležnih institucija mogu pronaći još iz 2017. godine. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 31.07.2021

Snews: Upozorenje: “Pukotine na mostu kod Utjehe – spasite živote ljudi”

Na društvenim mrežama pojavilo se upozorenje sa fotografijom na osnovu koje se zaključuje da jedan od mostova na putu između Ulcinja i Bara, u Crnoj G...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 31.07.2021

Facebook profili i stranice: Kapljice Zivota: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 29.07.2021

Facebook profili i stranice: Muharem Mu'temir Hamidovic: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.07.2021

Facebook profili i stranice: Sandzak novosti: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.07.2021

Facebook profili i stranice: bosanci.ch: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.07.2021

Facebook profili i stranice: Balkan: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.07.2021

Facebook profili i stranice: Црна Гора: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.07.2021

Facebook profili i stranice: Pametna i Luda: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 29.07.2021

Facebook profili i stranice: Istinavitez.ba: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.08.2021

Facebook profili i stranice: Zanimljivosti.in: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.08.2021

Facebook profili i stranice: Smesno: Most Ujtin potok

 • Manipulisanje činjenicama