Raskrinkavanje.ba

Mreža portala za izbornu podršku DEMOS-u i SNSD-u

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Pet portala je tokom kampanje za Opće izbore 2022. godine promovisalo stranke DEMOS i SNSD i njihove kandidate/kinje, upadljivo ignorišući ostale.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Povezani portali Glas Banja Luke, Glas Kotor Varoša, Glas Čelinca, Glas Laktaša i Glas Zvornika tokom izborne kampanje za Opće izbore 2022. godine promovisali su stranku DEMOS sa sjedištem u Republici Srpskoj (RS). Na ovim se portalima u periodu kampanje nisu mogli pronaći promotivni politički sadržaji drugih stranaka. Izuzetak su jedino povremeni sadržaji o stranci SNSD, koja je s DEMOS-om dio vladajuće koalicije u RS. 


O portalima 

Portali Glas Banja Luke, Glas Čelinca, Glas Laktaša i Glas Zvornika su anonimni, budući da na njima nema impresuma s vlasničkim i uredničkim podacima, kao ni podataka o novinarima/kama koji/e pišu za njih. Jedini izuzetak su imena urednika/ca na portalu Glas Kotor Varoša te imena novinara/ki i dopisnika/ca iz BiH i svijeta. 

Vlasnički podaci, kao i eksplicitna veza s ostalim portalima, nisu navedeni, no iz imena ovih portala, kao i iz činjenice da jedni druge reklamiraju, može se zaključiti da veza postoji. 

Reklamni baneri s portala Glas Banjaluke

Korištenjem alata DNSlytics, uz pomoć kojeg je moguće pronaći sve domene povezane s jednim AdSense računom, utvrdili smo da veza između ovih portala postoji (više o povezanosti portala putem AdSense računa čitajte u ovoj analizi). 

Ne samo da ovih pet portala koriste isti AdSense račun nego se u toj mreži nalaze još i portali Srpska Danas, Kotor Varoš (.net) i portal radija UNO Banja Luka.

 

Promocija DEMOS-a i SNSD-a

Stranku DEMOS osnovali su 2018. godine bivši članovi stranke DNS. Za predsjednika je izabran Nedeljko Čubrilović, koji je do Općih izbora ove godine obnašao funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Ova stranka dio je vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koju predvodi SNSD Milorada Dodika. Tokom izborne kampanje za Opće izbore 2022. ova stranka je s ostatkom koalicionih partnera potpisala Sporazum o zajedničkom djelovanju i na Općim izborima održanim u oktobru. 

Na navedenih pet portala u periodu izborne kampanje objavljena je nekolicina članaka koji se mogu okarakterisati kao politička promocija. Članci su objavljeni u rubrikama “Aktuelnosti” na svakom ovom portalu. U najvećem broju članaka promoviše se DEMOS, u nekoliko njih SNSD, a nije bilo članaka u kojima se promoviše neka druga politička opcija. 

U ovim se člancima u superlativima predstavlja početak izborne kampanje DEMOS-a i SNSD-a, afirmativni su prema kandidatima/kinjama i stranačkim programima, a u pozitivnom svjetlu opisuju skupove i tribine u organizaciji ovih stranaka. 

Do objave ove analize, u rubrikama “Aktuelnosti” na ovim portalima nisu bili objavljeni članci koji promovišu neku drugu političku opciju. 

 

“Veličanstveni skupovi” za početak “pobjedničke kampanje”

Tri portala iz ove mreže imala su naslove u kojima je predstavljen početak kampanje DEMOS-a ili SNSD-a uz epitete primjerenije stranačkim saopćenjima nego objektivnim medijskim izvještajima. 
 

FOTO VIJEST: POČELA JOŠ JEDNA POBJEDNIČKA KAMPANJA SNSD-a U LAKTAŠIMA (Glas Laktaša, 2.9)

VELIČANSTVENIM SKUPOM U BANJALUCI POČELA POBJEDNIČKA KAMPANJA DEMOS-a (Glas Kotor Varoša, Glas Zvornika, 5.9)

 

Stranačka promocija

U člancima političke promocije na svih pet portala dominiraju oni u kojima se naglašavaju kvalitet stranačkih programa i profesionalnost kandidata/kinja, i to uglavnom u vezi sa strankom DEMOS. U naslovima su često bile istaknute izjave kandidata/kinja te stranke s tribina koje su održane tokom izborne kampanje. 

DEMOS na izbore izlazi svijetla obraza, sa realnim programom i kvalitetnim kadrovima (Glas Banja Luke, 2.9,  Glas Kotor Varoša, 17.9) 

NEDELJKO ČUBRILOVIĆ: DEMOS NUDI OZBILJNE I KVALITETNE LJUDE KOJI GARANTUJU STABILNOST REPUBLIKE SRPSKE (VIDEO)  (Glas Kotor Varoša 17.9)

MIROSLAV BOJIĆ: VELIČANSTVENI SKUP U SLATINU NAJAVLJUJE VELIKU POBJEDU SNSD-A (Glas Laktaša, 6.9)

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: SLATINA I LAKTAŠI SU UVIJEK UZ SNSD I MILORADA DODIKA (Glas Laktaša, 6.9)

DEMOS ZVORNIК: Jasno koncipiran program i ljudi na listama su naš najveći adut  (Glas Zvornika, 5.9)

DODIK PORUČIO IZ ČELINCA: SRPSKA DA NASTAVI SIGURNIM PUTEM (Glas Čelinca, 8.9) 

Najave i izvještaji sa skupova DEMOS-a i SNSD-a objavljeni su i u drugim člancima (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

U seriji članaka na portalima Glas Zvornika, Glas Banja Luke i Glas Kotor Varoša predstavljene su izjave kandidata/kinja stranke DEMOS s različitih listi, no ove izjave nisu date na skupovima ili tribinama (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12). Radi se o očiglednoj političkoj promociji – slike kojima su pojedini članci opremljeni ustvari su plakati kandidata/kinja čije su izjave u članku predstavljene.

U dva članaka na portalu Glas Banja Luke stranka DEMOS promoviše se u tekstovima koji, ponovo, više odgovaraju stranačkim saopćenjima nego medijskom izvještavanju, naročito jer je riječ o člancima objavljenim tokom izborne kampanje. U jednom se navodi informacija o obilježavanju Svjetskog dana pismenosti, dok se u drugom nalazi informacija o “stranačkom transferu” u Jajcu:

DEMOS u Banjaluci obilježio Svjetski dan pismenosti (Glas Banja Luke, 7.9)

PREDSJEDNIК OPŠTINSКOG ODBORA DNS-a U JAJCU DANE NOVAК PREŠAO U DEMOS  (Glas Banja Luke, 6.9)

 

Promocija pojedinaca

Osim generalne promocije DEMOS-a kroz predstavljanje izjava kandidata/kinja, u periodu trajanja izborne kampanje suptilno su promovisani i kandidati pojedinci u nekoliko članaka na portalu Glas Kotor Varoša. Tako je 5.9. objavljen članak o posjeti lidera DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića muzeju u Jerusalemu:

NEDELJKO ČUBRILOVIĆ POSJETIO MUZEJ "JAD VAŠEM" U JERUSALIMU : DA SE NIKOME VIŠE NE PONOVI STRADANJE SRBA U JASENOVCU (Glas Kotor Varoša, 5.9) 

Posebno je zanimljiv način svojevrsne promocije kandidata ove stranke za NSRS Đure Krčića. U dva članka objavljene su pripovijetke koje potpisuje Krčić, a koje bi trebale biti poučne priče o društvenim i ličnim vrijednostima (1, 2). Iznad “pripovijetki” nalazili su se plaćeni izborni oglasi u kojima su promovisani kandidati/kinje DEMOS-a, uključujući Krčića. 

Pred kraj izborne kampanje, na ovom portalu objavljeni su i članci s Krčićevim izjavama (1, 2).


Ostali portali iz mreže

Od ostalih portala povezanih istim AdSense računom afirmativni članci o DEMOS-u i SNSD-u objavljeni su još samo na portalu Srpska Danas. UNO radio i Kotor Varoš (.net) u posljednje vrijeme nemaju objavljenih članaka. 

Sadržaj promotivnih članaka na Srpskoj Danas sličan je onom s mreže portala čiji naziv počinje s “Glas”. Dominiraju izjave kandidata/kinja stranke DEMOS o kvaliteti kadrova i stranačkog programa koalicionog partnera SNSD-a (1, 2, 3, 4, 5).

Dakle, šest povezanih portala je tokom kampanje za Opće izbore 2022. godine objavljivalo članke u kojima je politički promovisan DEMOS i ponekad SNSD, uz izostanak promocije bilo kojeg drugog političkog subjekta iz Republike Srpske. Iako je, po svemu sudeći, riječ o promotivnom političkom sadržaju, on nije bio označen kao takav na ovim portalima niti odvojen od drugog sadržaja.

(Raskrinkavanje.ba)