MUP Republike Srpske nije “stavio tri prsta” u video za kampanju protiv vrbovanja djece na internetu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko portala je prenijelo članak u kojem se netačno tvrdi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dodalo gestu sa podignuta tri prsta u video evropske kampanje protiv vrbovanja djece na internetu.

Evropska Mreža policijskih eksperata za nestale osobe i njen osnivač, fondacija Amber Alert Europe, pokrenule su kampanju za sigurnost djece i mladih na internetu povodom Međunarodnog dana nestale djece koji se obilježava 25. maja.

Kampanja #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch), kako se navodi, ima za cilj da “obrazuje djecu, naročito tinejdžere o vrbovanju na internetu”. Kampanji se priključilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje je član Amber Alert Europe. Ova fondacija radi na spašavanju nestale djece u Evropi tako što povezuje policijske agencije, eksperte i i građane u slučajevima potrage za nestalom djecom, i zagovara politike na nivou Evropske unije i pojedinačnih država koje vode iskorjenjivanju te pojave. 

Kao dio kampanje, MUP RS je objavio edukativni video za djecu o opasnostima vrbovanja. Video je proizveden u okviru međunarodne kampanje, a MUP RS je objavio njegovu verziju na srpskom jeziku.

Nakon saopštenja MUP RS o učešću ministarstva u ovoj kampanji, portal Faktor je 25. maja objavio članak sa sljedećim naslovom i tvrdnjom:

MUP RS-a kampanju o zaštiti djece od internet predatora ilustrirao djevojčicom s podignuta tri prsta!?

(...)

Ono što, međutim, na prvo gledanje ovog, inače poučnog, videa upada u oči je to da osoba sa kojim se zamišljeni dječak iz videa dopisuje koristi profilnu sliku djevojčice koja drži podignuta tri prsta.

Postavlja se pitanje zbog čega je MUP RS-a izabrao prikazati baš takvu ilustraciju i jesu li je "stručnjaci" iz MUP-a slučajno ili namjerno odabrali?!

Faktorov članak su prenijeli portali Index (.ba), SAFF i Bosniaks (.info).

Animirani video koji se spominje u članku na portalu Faktor prikazuje razgovor između dječaka i odraslog muškarca koji se predstavlja kao djevojčica i u njemu muškarac zaista koristi “profilnu sliku djevojčice” na kojoj se vidi i ruka sa ispružena tri prsta.

No, tvrdnja da su “stručnjaci MUP-a RS birali” baš tu ilustraciju nije tačna, budući da je video producirala fondacija Amber Alert Europe, a ne ovo ministarstvo. Video je dostupan na više evropskih jezika i istovjetan je u svakoj jezičkoj verziji.

Kontaktirali smo Amber Alert Europe sa upitom o mogućem značenju geste na “profilnoj slici” djevojčice u animiranom videu. Glasnogovornica organizacije Julie Bellinkx nam je u odgovoru elektronskom poštom rekla kako se radi o slučajnosti.

Nema simbolike u gesti, radi se o čistoj slučajnosti.

Isti video je objavljen na zvaničnim stranicama ministarstava unutrašnjih poslova i u drugim evropskim državama. Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije, na primjer, kampanju vodi pod heštegom #NoSeasUnaPresaFácil i objavilo je verziju videa na španskom jeziku.

Video je objavljen i na stranici MUP Hrvatske, gdje se kampanja vodi sa heštegom #NemojPostatiLovina.

Budući da MUP RS nije napravio video koji se koristi u kampanji #NemojBitiLakPlijen, tvrdnju da je ta institucija “ilustrovala kampanju djevojčicom s podignuta tri prsta” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Toj tvrdnji na drugim portalima dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 28. 05. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me