MUP Republike Srpske nije “stavio tri prsta” u video za kampanju protiv vrbovanja djece na internetu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko portala je prenijelo članak u kojem se netačno tvrdi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dodalo gestu sa podignuta tri prsta u video evropske kampanje protiv vrbovanja djece na internetu.

Evropska Mreža policijskih eksperata za nestale osobe i njen osnivač, fondacija Amber Alert Europe, pokrenule su kampanju za sigurnost djece i mladih na internetu povodom Međunarodnog dana nestale djece koji se obilježava 25. maja.

Kampanja #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch), kako se navodi, ima za cilj da “obrazuje djecu, naročito tinejdžere o vrbovanju na internetu”. Kampanji se priključilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje je član Amber Alert Europe. Ova fondacija radi na spašavanju nestale djece u Evropi tako što povezuje policijske agencije, eksperte i i građane u slučajevima potrage za nestalom djecom, i zagovara politike na nivou Evropske unije i pojedinačnih država koje vode iskorjenjivanju te pojave. 

Kao dio kampanje, MUP RS je objavio edukativni video za djecu o opasnostima vrbovanja. Video je proizveden u okviru međunarodne kampanje, a MUP RS je objavio njegovu verziju na srpskom jeziku.

Nakon saopštenja MUP RS o učešću ministarstva u ovoj kampanji, portal Faktor je 25. maja objavio članak sa sljedećim naslovom i tvrdnjom:

MUP RS-a kampanju o zaštiti djece od internet predatora ilustrirao djevojčicom s podignuta tri prsta!?

(...)

Ono što, međutim, na prvo gledanje ovog, inače poučnog, videa upada u oči je to da osoba sa kojim se zamišljeni dječak iz videa dopisuje koristi profilnu sliku djevojčice koja drži podignuta tri prsta.

Postavlja se pitanje zbog čega je MUP RS-a izabrao prikazati baš takvu ilustraciju i jesu li je "stručnjaci" iz MUP-a slučajno ili namjerno odabrali?!

Faktorov članak su prenijeli portali Index (.ba), SAFF i Bosniaks (.info).

Animirani video koji se spominje u članku na portalu Faktor prikazuje razgovor između dječaka i odraslog muškarca koji se predstavlja kao djevojčica i u njemu muškarac zaista koristi “profilnu sliku djevojčice” na kojoj se vidi i ruka sa ispružena tri prsta.

No, tvrdnja da su “stručnjaci MUP-a RS birali” baš tu ilustraciju nije tačna, budući da je video producirala fondacija Amber Alert Europe, a ne ovo ministarstvo. Video je dostupan na više evropskih jezika i istovjetan je u svakoj jezičkoj verziji.

Kontaktirali smo Amber Alert Europe sa upitom o mogućem značenju geste na “profilnoj slici” djevojčice u animiranom videu. Glasnogovornica organizacije Julie Bellinkx nam je u odgovoru elektronskom poštom rekla kako se radi o slučajnosti.

Nema simbolike u gesti, radi se o čistoj slučajnosti.

Isti video je objavljen na zvaničnim stranicama ministarstava unutrašnjih poslova i u drugim evropskim državama. Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije, na primjer, kampanju vodi pod heštegom #NoSeasUnaPresaFácil i objavilo je verziju videa na španskom jeziku.

Video je objavljen i na stranici MUP Hrvatske, gdje se kampanja vodi sa heštegom #NemojPostatiLovina.

Budući da MUP RS nije napravio video koji se koristi u kampanji #NemojBitiLakPlijen, tvrdnju da je ta institucija “ilustrovala kampanju djevojčicom s podignuta tri prsta” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Toj tvrdnji na drugim portalima dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 28. 05. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Facebook prevare: Obećanjem Samsung telefona do novih pretplatnika 

Na Facebooku se širi lažna nagradna igra na stranici koja krade vizualni id...

Lažna vijest
Analiza
Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacio...

Lažna vijest
Jane Goodall nije rekla da je smanjenje svjetske populacije za 90% rješenje naših problema

Izjava jedne od najpoznatijih stručnjakinja za čimpanze se na društvenim mr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me