Raskrinkavanje.ba

IndexBA → MUP RS-a kampanju o zaštiti djece od internet predatora ilustrirao djevojčicom s podignuta tri prsta!?

25.05.2020
Tekst članka

Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska objavilo je jutros da, kao članica Međunarodne organizacije “Amber Alert Europe”, povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, provode kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch), čiji je cilj da obrazuje djecu, naročito tinejdžere o vrbovanju na internetu.

Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestale osobe osobe (Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP).

Kako navode stručnjaci ove mreže “još uvijek ne postoji svijest o vrbovanju na internetu”.

– Pažnja je često usmjerena na opasnosti iz spoljnog svijeta dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i kad su uključena u aktivnosti na internetu. Naročito sada, kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno je podići svijest o ovom problemu i dati djeci neophodne smjernice kako bi se zaštitili od predatora na internetu – smatraju policijski stručnjaci.

Iz entitetske policije su pozvali sve da na relevantnim društvenim mrežama/platformama dijele edukativni video koji jeste primjer klasičnog vrbovanja maloljetnika na interenetu.

Ono što, međutim, na prvo gledanje ovog, inače poučnog, videa upada u oči je to da osoba sa kojim se zamišljeni dječak, a zapravo predator, iz videa dopisuje koristi profilnu sliku djevojčice koja drži podignuta tri prsta.

Postavlja se pitanje zbog čega je MUP RS-a izabrao prikazati baš takvu ilustraciju i jesu li je “stručnjaci” iz MUP-a slučajno ili namjerno odabrali?!

Treba li podsjećati da u RS-u žive i djeca koja nisu srpske nacionalnosti ili se možda na njih ova kampanja ne odnosi?

I zbog čega, na kraju, čak i ovakva jedna kampanja, u ovom bh. entitetu mora biti nacionalno obojena?

Izvor: Faktor/Index.ba

Članak indeksiran 28.05.2020. Zadnji put osvježen 28.05.2020.

Ocijenjeno u analizi