Nanošenje aspirina na lice ne liječi akne

Portali godinama objavljuju “recepte" za maske s aspirinom, uz tvrdnje da mogu izliječiti akne na licu ili čak riješiti sve probleme s kožom. Nanošenje aspirina na kožu može ublažiti upalne procese, ali ipak neće riješiti problem s aknama.

Foto: Freepik

Portal Doznaj je 25.5.2023. godine objavio članak o efikasnosti aspirina u tretiranju akni i drugih “nesavršenosti” na licu. Članak je opremljen naslovom:

Običan aspirin rješava sve probleme sa kožom: Poslije 3 primjene, bore i akne nestaju (RECEPTI)

U članku su navedena tri “recepta”: maska s aspirinom i limunom, maska s aspirinom, jogurtom i medom te piling s aspirinom i vodom, uz tvrdnju da se primjenom ovih recepata postiže “lijepa, blistava i zdrava koža, bez akni, bora i drugih nesavršenosti”. Ove “recepte” objavilo je još nekoliko portala u posljednja dva mjeseca, ali oni se zapravo pojavljuju u člancima portala iz našeg regiona već godinama. Najraniji članak u kojem se tvrdi da ovi “recepti” rješavaju probleme s kožom i koji je dostupan u vrijeme pisanja ove analize objavljen je na portalu Srbija danas 13.1.2017. godine. 

Na Facebooku se dijele i snimci zaslona na kojima se vidi naslov jednog od ovakvih članaka (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31). Link na članak objavljen je u komentarima ovih objava.

Da li aspirin uklanja akne na koži?

Aspirin sadrži acetilsalicilnu kiselinu, koja je derivat salicilne kiseline i nastaje hemijskom reakcijom između salicilne i acetilne kiseline. Koristi se za simptomatsko liječenje povišene temperature, ublažavanje glavobolje, zubobolje i bolova u mišićima i djeluje protuupalno. Također, u uputama za korištenje navedeno je da aspirin treba uzimati oralnim putem uz čašu vode. 

U članku platforme Health, koja se bavi medicinskim temama i zdravim načinom života,  dermatologinja dr. Annie Gonzales kaže da ne postoje naučni dokazi da aspirin liječi akne. Gonzales navodi da acetilsalicilna kiselina, koja je u aspirinu, nije isto što i salicilna kiselina, koja se često koristi kao tretman za akne na koži. Acetilsalicilna kiselina ne otčepljava pore na koži, dok salicilna može imati taj efekat, navodi ona.

I dok acetilsalicilna kiselina može umanjiti upalu, ona se ne bi trebala nanositi na lice. 

Dr. Gonzales je objasnila da pore začepljene mrtvim ćelijama kože i bakterijama mogu rezultirati upalom i tada mogu nastati akne:

“Aspirin ne tretira akne kao takve, on tretira samo upalu. Neće spriječiti izbijanje akni u budućnosti”, rekla je dr. Gonzales. “Zapravo, može isušiti kožu i uzrokovati još upala i akni.”
Jeffrey M. Cohen, dermatolog na Yale Medicine klinici, također smatra da su maske sa aspirinom loša ideja navodeći da mogu ostaviti dugotrajne posljedice. "To može značajno da iritira kožu i da pogorša akne, povećavajući i vjerovatnoću za pojavu ožiljaka”.

Dr. Nazanin Saedi za Health i dr. Yoram Harth u razgovoru za Healthline također ne preporučuju primjenu acetilsalicilne kiseline na licu, naročito ne svakodnevno, jer je ova kiselina pregruba za kožu i može izazvati iritaciju i crvenila. 

Medicinski portal Medical News Today u članku također navodi da aspirin može umanjiti simptome upale kod akni na koži, ali da ne postoje istraživanja koja bi potvrdila da se aspirin može koristiti kao tretman za akne na licu i koži, naročito kada je riječ o uklanjanju crnih i bijelih mitisera.  

Tvrdnjama da utrljavanje rastopljenog aspirina može ukloniti akne bavio se i Faktograf u članku objavljenom 27.4.2023. godine. 

Dakle, ne postoje dokazi da nanošenje aspirina na kožu može dovesti do zacjeljenja i preveniranja akni na licu i koži. Naprotiv, ovakva upotreba aspirina može pogoršati stanje kože. 

S obzirom na to da zbog protoka vremena nije moguće utvrditi gdje i kada su prvi put objavljene ove tvrdnje, svi članci u kojima se navodi da nanošenje aspirina na lice liječi akne dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka.

Napomena:

2.6.2023: Portali Zdrav svet i Source su ispravili netačne tvrdnje iz članaka, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

5.6.2023: Portali Doznaj i Srbija danas su ispravili netačne tvrdnje iz članaka, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno. 

6.6.2023: Portal Alo je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

19.6.2023: Portal Jedna istina je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

21.11.2023: Portal Novi je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Irna Halilović Objavljeno: 02. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Tajno “trovanje” fiskalnim računima je teorija zavjere

Fiskalni računi mogu sadržavati jedinjenje koje se dovodi u vezu s ozbiljni...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me