Na portalima se već godinama objavljuje recept za napitak koji navodno “ubija” ćelije raka i sprečava njihovu ponovnu pojavu nakon tri mjeseca korištenja. Na portalu Kuharski-recepti ovakav je članak objavljen 20. maja 2024. godine pod sljedećim naslovom:
ČUDOTVORNI NAPITAK: UBIJA ĆELIJE RAKA, A PREPORUČUJE SE I ONIMA KOJI SU BOLOVALI OD RAKA
Napitak se pravi od tri namirnice: jabuke, cvekle i mrkve. Navedeno je da ga treba piti svaki dan tri mjeseca kako bi spriječio ponovnu pojavu raka. U članku se navodi da je napitak postao poznat kada je izvjesni travar iz Kine počeo da ga preporučuje pacijentima koji boluju od raka pluća.
Ovaj čudotvorni napitak sprečava rast ćelija raka u organizmu i sprečava njihovu ponovnu pojavu za samo 3 meseca.
Članke o napitku od jabuke, cvekle i mrkve pronašli smo na još 14 portala. Najranija objava koju smo pronašli datira još od 2016. godine, kad je članak o napitku objavljen na portalu Webtribune.
Liječi li napitak od cvekle, mrkve i jabuke rak?
Voće i povrće je bez sumnje bitan dio balansirane prehrane koja štiti zdravlje, no nijedna pojedinačna hrana ne može ubiti ćelije raka niti prevenirati njihov razvoj. Tako navodi i Američki institut za istraživanje raka, naglašavajući da nijedna vrsta hrane ne pruža garantovanu zaštitu od raka.
Nijedna pojedinačna hrana ne može vas zaštititi od raka. Međutim, istraživanja pokazuju da ishrana koja uključuje razno voće, povrće, integralne žitarice, grah i drugu hranu biljnog porijekla može umanjiti šansu za nastanak mnogih vrsta raka.
Kanadsko društvo za borbu protiv raka također naglašava bitnost zdrave prehrane, međutim, ističe da nema “magične hrane” koja će izliječiti ili prevenirati rak.
Ne postoji čudesna hrana koja može spriječiti ili izliječiti rak, ali vaša cjelokupna prehrana može utjecati na rizik od raka. Otprilike jedan od pet slučajeva raka može se spriječiti dobrom prehranom, aktivnošću i održavanjem zdrave tjelesne težine.
U prošlosti su istraživači proučavali specifične komponente hrane za koje su mislili da štite od raka, kao što su antioksidansi. Ali naučnici sada imaju širi pristup posmatrajući obrasce zdrave prehrane u odnosu na prevenciju raka.
Razumijevanje veze između ishrane i raka teško je, jer svakodnevno konzumiramo hiljade prehrambenih komponenti.
Uravnotežena prehrana može vam pomoći da postignete i ostanete na zdravoj tjelesnoj težini, što smanjuje rizik od raka.
Američka Nacionalna fondacija za istraživanje raka u septembru 2020. godine objavila je članak o raznim koristima konzumacije jabuka. U njemu se navodi da su istraživači s Univerziteta u Perugiji u Italiji otkrili da ljudi koji češće unose voće u svoj organizam imaju manje šanse za razvoj tumora od ljudi koji to ne praktikuju. Jabuke sadrže vlakna i polifenol, koji mogu umanjiti šansu od nastanka raka u kombinaciji s mikrobima iz želuca.
Medical News Today, portal koji se bavi medicinskim temama, u decembru 2023. godine objavio je listu namirnica koje mogu smanjiti rizik od nastanka raka. Na njoj su i jabuke. Polifenol, koji sadrže jabuke, može prevenirati upale, srčana oboljenja i infekcije, a prema jednoj studiji, može utjecati na određene procese u organizmu koji mogu voditi do razvijanja raka.
Potencijal mrkve u borbi protiv raka počiva na karotenoidu i drugim fitohemikalijama koje ima. Kako navodi Američki institut za istraživanje raka, betakaroten je karotenoid koji je u istraživanjima dobio najviše pažnje, međutim, istraživanja o samoj mrkvi i njenim spojevima još uvijek su u toku.
Raskrinkavanje se pitanjem da li napitak od cvekle, mrkve i jabuke liječi rak bavilo i ranije, u analizi iz oktobra 2021. godine. U toj analizi spominje se i članak iz marta 2021. godine, koji je objavljen u Žurnalu za prevenciju raka, zvaničnom žurnalu Korejskog društva za prevenciju raka, pod nazivom “Cvekla kao potencijalna funkcionalna hrana za hemoprevenciju raka, narativni pregled”. U njemu se navodi:
Ekstrakti cvekle i betacijanini opsežno su proučavani i in vitro i in vivo. Razne studije pokazale su da su ekstrakti cvekle i pigmenti betanina efikasni u sprečavanju eksperimentalno indukovane karcinogeneze. S druge strane, flavonoidi i polifenolne komponente, prisutne u izobilju u cvekli, doprinose njenim značajnim antiinflamatornim i antioksidativnim sposobnostima. Iako je većina studija in vitro i in vivo pokazala obećavajuće rezultate, molekularni mehanizmi hemoprevencije betanina nisu u potpunosti razjašnjeni, a kliničke studije o cvekli i raku još uvijek nedostaju.
U analizi iz 2021. godine također se spominje članak iz 2016. godine Specijalnog odjela za hranu i ishranu Instituta za istraživanje prehrambene tehnologije u Egiptu. Iako je u članku prezentovan niz studija i koristi napitka od mrkve, jabuke i cvekle, nije ponuđen zaključak koji bi ukazao na to da kombinacija ove tri namirnice ubija ćelije raka ili da sprečava njihov dalji nastanak.
Shodno činjenicama, tvrdnju da napitak od cvekle, jabuke i mrkve “ubija” ćelije raka ili da sprečava njihov ponovni nastanak nakon tri mjeseca korištenja, objavljenu u članku portala Webtribune, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Ostale objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.
19.7.2024: Portal Stil je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.
(Raskrinkavanje.ba)