Raskrinkavanje.ba

Ne, američki predsjednički izbori nisu “službeno proglašeni nevažećim”

Društvenim mrežama širi se tvrdnja da su predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama proglašeni nevažećim, dok se istovremeno tvrdi i da Biden mora predati vlast Trumpu. Radi se o još jednoj u nizu lažnih vijesti vezanih za ovu temu.

Na Facebook profilu Miki Kinde je 30.11.2020. objavljen status u kojem se tvrdi da su američki predsjednički izbori proglašeni nevažećim: 

💥BÄÄM💥 IGRA JE ZAVRSENA ‼ ️ Poruka je stigla iz USA Dragi prijatelji, SAD JE i sluzbeno: Americki izbori su NEVAZECI. Sef americkog izbornog tijela FEC (Federalno izborno povjerenstvo) Trey Trainor sluzbeno je proglasio americke izbore 3. Novembra 2020. NEVAZECIMA . Svi vazeci glasovi su prebrojani, nevazeci ne - Demokratska izborna prijevara dokazana je ponovnim brojanjem glasova - Pobjeda na Izborima diljem cijele Amerike za Donald J.Trump - J. Biden se povlaci natrag - Patrioti imaju sve razloge za slavlje - Reporter Lou Dobbs: 'To je nevjerojatno - jeste li spremni za kolaps americkih medija?' (( a ja vam sada kazem NE SAMO americki Mediji VEC SVI Mediji Svijeta 🙂 )) Mozemo se veseliti neugodnom povlacenju, preuranjenim cestitkama "vodstva vlade Berlina ". Nakon sto se Vrhovni sud pozove na konacno razjasnjenje "nepravilnosti", prema protokolu, krece polaganje zakletve i ponovno vodstvo na duznosti koje ce se odrzati 20. Januar 2021. godine. U svom posljednjem govoru prije izbora, 1. Novembra 2020. na Floridi, Trump je najavio da ce nakon izbora, Posjetit Francusku i Njemacku. Dobro nam dosao u Berlin Mister President D.J.Trump ❤

Istovremeno i kontradiktorno tvrdnji da je službeno potvrđeno da su predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) proglašeni nevažećima, navodi se i da je ponovnim brojanjem glasova utvrđena pobjeda Donalda Trumpa.

Objave istog sadržaja našle su se i na mnogim drugim profilima i grupama na Facebooku i Twitteru.

Ukupno su na društvenoj mreži Facebook objave sa ovih profila podijeljene 1.694 puta.

Šta su činjenice?

James E. “Trey” Trainor III šef je Federalne izborne komisije (Federal Election Comission - FEC), nezavisne regulatorne agencije zadužene za upravljanje i sprovođenje federalnog zakona o finansiranju kampanja. Ovu dužnost vrši od 19. maja 2020. godine, a na poziciju ga je nominovao Donald Trump. Mandat mu ističe u aprilu 2023. Više o njegovoj biografiji, dostupnoj na zvaničnoj stranici FEC-a, možete pogledati na ovom linku.

Na pomenutoj stranici nalazi se i dio naslovljen “Statements and opinions” (Izjave i mišljenja), u okviru kojeg se nalaze samo tri reference - dvije iz jula i jedna iz avgusta 2020. godine. Dakle, nema nikakve zvanično objavljene izjave ili mišljenja koji bi se mogli odnositi na izbore održane u novembru.

Također, na zvaničnoj stranici FEC-a postoji i rubrika “Latest updates” u kojoj se nalaze sve novosti koje FEC objavljuje. Ni ovdje ne postoji vijest o proglašavanju predsjedničkih izbora nevažećim, a prva vijest nakon izbora održanih 3.11. objavljena je tek 5.11. i nije vezana za rezultate izbora. 

Google pretraga tvrdnje o proglašavanju izbora nevažećim, dostupna na ovom linku, nije pokazala bilo kakvu zvaničnu potvrdu niti objavu nekog kredibilnog medija.

Iako ne postoji nikakvo “službeno” obavještenje o tome da su izbori u SAD-u poništeni, kako se tvrdi na društvenim mrežama, James E. "Trey" Trainor u medijima izbore jeste okarakterisao kao “nevažeće”. USA Today objavio je fact-checking analizu izjava koje je Trey 6.11.2020. dao za Newsmax TV:

Protekle nedjelje komentari koje je dao chairman Federalne izborne komisije Trey Trainor proširili su se online prostorom kao navodni dokazi o izbornoj prevari i nelegitimnostima u nedavnim izborima (...)

Trainorove tvrdnje o izbornoj prevari odražavaju neutemeljene navode Donalda Trumpa i njegove kampanje. Trump je odbio prihvatiti rezultate izbora i bez dokaza insistira da ga je zavjera širokih razmjera koštala pobjede (...)

U ovom gotovo šestominutnom intervjuu 6. novembra, Trainor je iznio nekoliko tvrdnji o validnosti izbora. Prvo, tvrdio je da “posmatračima nije bio dozvoljen pristup biračkim mjestima na smislen način”, te je kao rezultat toga izbore nazvao “nelegitimnim” (...)

Drugo, rekao je da vjeruje da se dogodila glasačka prevara (...)

Treće, tvrdio je da su demokrate kontrolisale sve države za koje se smatra da su preblizu za proglašenje.

USA Today u svom tekstu navodi da “postoje nepravilnosti u sve tri njegove tvrdnje, od kojih većina odražava neutemeljene tvrdnje koje drugi republikanci, uključujući Trumpa, iznose od 3. novembra”.

Višestruke analize činjenica, uključujući i one New York Timesa i PolitiFacta, nisu pronašle dokaze koji bi podržali tvrdnje da su posmatrači bili blokirani iz prostorija za brojanje glasačkih listića, uključujući i Pennsylvaniju, koju Trainor naglašava u svojim opaskama.
Neke od pravnih prijava same Trumpove kampanje priznaju da su njeni posmatrači bili prisutni u prostorijama u kojima su prebrojavani glasački listići. Nema dokaza ni da je postojala bilo kakva sistematska prevara u izborima.

Prošle nedjelje, nacionalna koalicija zvaničnika izborne bezbjednosti također je izbore opisala kao “nasigurnije u američkoj istoriji”, prema USA Todayu. Nema dokaza da je bilo koji sistem glasanja izbrisao ili izgubio glasove, promijenio glasove ili na bilo koji način bio ugrožen, zaključila je koalicija.

Tvrdnja da su “sve instance” država, koje su 6. novembra bile preblizu za proglašenje, bile države kojima upravljaju demokrate, također je neistinita. Šestog novembra je šest država - Arizona, Alaska, Georgia, Nevada, Sjeverna Carolina i Pennsylvania - i dalje bilo preblizu za odluku, prema CNNu

Državni sekretari imaju zadatak da upravljaju izborima u mnogim državama. I Georgia i Nevada imaju republikanskog državnog sekretara. Alaska nema državnog sekretara, te njegove izborne dužnosti padaju na zamjenika guvernera, koji je također republikanac.

Iz svega navedenog jasno je da ne postoji nikakvo zvanično proglašenje izbora nevažećim, niti bilo koja vijest kredibilnih medija koja bi ukazala na to da su isti poništeni. 
Ono što jeste istina je to da postoje slične izjave brojnih republikanaca u SAD-u, među kojima je i Trainor, u kojima se tvrdi da su se desile brojne neregularnosti i prevare na izborima, što ih kao takve čini nevažećim. Ipak, to ne treba da čudi jer se i sam Trump drži tog stava, te odbija priznati rezultate predsjedničkih izbora prema kojima je pobjedu odnio njegov protivkandidat Joe Biden. Međutim, uprkos tome što i najistaknutiji članovi Republikanske partije tvrde suprotno, rezultati izbora ostaju važeći i nepromijenjeni. Kredibilni američki mediji, poput New York Timesa, PolitiFacta, Washington Posta, CNNa i USA Todaya, u više navrata su odbacili ovakve izjave, dokazavši njihovu neutemeljenost i neistinost.

Ipak, kako se u objavi sa društvenih mreža tvrdi da je prevara dokazana ponovnim brojanjem, nije izvjesno da se referira na ovu izjavu, s obzirom na to da je ona data u periodu dok je brojanje još bilo u toku. Posljednje ponovno prebrojavanje glasova u nekoj od američkih država završeno je 7.12.2020, kada su glasovi u Georgiji prebrojani po treći put. I ovo, kao i svako prethodno brojanje, potvrdilo je ranije proglašene rezultate prema kojima je na predsjedničkim izborima u SAD-u pobijedio demokratski kandidat Joe Biden. Detalje o posljednjem ponovnom brojanju glasova i potvrdi rezultata možete pronaći na ovom linku.

Budući da je iz svega navedenog jasno da predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama nisu proglašeni nevažećim, te da Biden ne predaje vlast Trumpu, ovoj tvrdnji dajemo ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke