Raskrinkavanje.ba

Ne, bebe u Turskoj se ne rađaju s mutacijama zbog vakcina

Turski političar Fatih Erbakan plasirao je lažnu vijest o bebama koje su u ovoj zemlji, navodno zbog vakcinacije njihovih majki, rođene s mutacijama.

Na Facebook profilu Michael Poulsen, 6.10.2021. objavljen je prilog turske televizije Beyaz, popraćen opisom:

Ovo je teški zločin nad čovječanstvom. Turska nacionalna televizija objavila je vijest kako je u toj zemlji nakon cijepljenja trudnica, rođeno nekoliko djece sa više pari ruku i životinjskim repovima.

Dakle, sada je i više nego jasno kako je ovo eksperimentalno cjepivo, zapravo genska terapija.


Zatim je 10. oktobra na profilu Iman Sara, uz naknadno montirani uvodni dio, objavljen isti prilog, ovaj put zajedno s prevodom ispisanim preko snimka. Ovu objavu podijelio je i Michael Poulsen idući dan, a transkript uvodnog dijela priloga glasi:

Dragi gledaoci, u grupu onih koji ne zele da se vakcinisu protiv korone takodje spada i Welfare partija sa vodjom Fatih Erbakanom. On se zajedno sa lekarima pojavio na konferenciji za stampu i pokazao slike beba sa repom, zivotinjskom dlakom i sa jednim okom. 

U nastavku priloga, koji govori o održanoj konferenciji za medije, prikazane su izjave učesnika, u kojima Erbakan tvrdi:

Erbakan: Ovo nije vakcina… vec genetski modifikator. Beba rodjena sa repom, zbog genetskog poremecaja. Dete sa zivotinjskom dlakom i beba sa 4 noge i 3 ruke. Ovo nije vakcinacija vec eksperiment koji menja gene. 

Narator: Vodja Welfare partije je sa lekarima govorio pred kamerama, ukljucujuci i klinickog lekara Mihtap Ektepa, neurohirurga Bilgi Hamdide i specijalistu za srce prof. dr Serhata. 

Erbakan: Ova tehnologija moze da se koristi za oporavak ali to je oruzje za menjanje gena i uzrokovanje mutacija, za pravljenje dlakavih beba, beba sa vise udova i slepe bebe. 

U prilogu su prikazane i fotografije koje je Erbakan na samoj konferenciji priložio kao jedine dokaze za svoje tvrdnje.

Šta su činjenice?

Podijeljeni videosnimak prikazuje prilog iz dnevnika emitiranog na turskoj televiziji Beyaz 16. septembra, a čiju originalnu verziju možete pogledati ovdje

Prilog dnevnika prikazuje konferenciju za medije na kojoj govori Fatih Erbakan, predsjednik političke stranke Yeniden Refah Partisi. 

Redakcija Raskrinkavanja obratila se turskim platformama za provjeru činjenica Dogruluk Payi i Teyit, s upitom o tome da li nam mogu reći nešto više o navedenom prilogu, konferenciji, prikazanim fotografijama i samom Erbakanu.

Kolege iz Teyita navode da je prilog emitovan na Beyaz TV, koji nije kredibilan izvor informacija s obzirom na to da se radi o pristrasnom kanalu čiji je vlasnik Osman Gökçek, sin bivšeg gradonačelnika Ankare. 

Iz redakcije Dogruluk Payi odgovorili su nam da se Erbakan, iz čije političke stranke trenutno niko nije u turskom parlamentu, posljednjih par mjeseci zalaže protiv vakcinacije i širi anti-vakcinacijske doktrine.

Pored toga, kako navode iz redakcije Dogruluk Payi, fotografija bebe navodno rođene s repom, koju Erbakan pokazuje, jeste fotomontaža. 

Fotografija je objavljena na web stranici Science Photo Library, a montirao ju je Larry Dunstan 3. augusta 2009. godine. Tvrdnja da je ova beba rođena u Turskoj nakon što je počela vakcinacija protiv Covid-19 nije tačna s obzirom na to da se radi o fotomontaži koja je nastala prije više od deset godina. 

Kako navodi Teyit u analizi objavljenoj 22. septembra, fotografija bebe za koju Erbakan tvrdi da je rođena sa “četiri ruke i tri noge” je ustvari fotografija sijamskih blizanaca koji su rođeni 2016. godine u Indiji. Sijamski blizanci su rijetki, ali nemaju nikakvu povezanost sa mRNA vakcinama. 

Treća fotografija koju Erbakan pokazuje je beba za koju tvrdi da je rođena sa “sindromom vukodlaka”. Kako Teyit navodi u istoj analizi, ova fotografija također dolazi iz Indije, a dijete koje je na njoj prikazano rođeno je 2013. godine. 

 

Nijedna od fotografija koje su priložene kao jedini dokazi iznesenim tvrdnjama ne prikazuje ono što Erbakan tvrdi. 

Vakcine protiv Covid-19 ne mogu promijeniti genetičku strukturu čovjeka. 

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o različitim teoretičarima zavjere koji vakcine protiv Covid-19 nazivaju “genetičkim terapijama”. Detaljnije o tome zašto ove tvrdnje nisu tačne možete čitati u našoj ranijoj analizi na linku.

U članku Forbsa iz januara ove godine navodi se:

Ali postoje ključne razlike između DNK, koja nosi sve informacije koje smo naslijedili od roditelja, i mRNA, od koje su napravljene vakcine Moderna i Pfizer/BioNTech. DNK je dvolančana, vrlo, vrlo dugačka i čvrsto povezana u dijelu ćelije koji se naziva jezgra. mRNA je jednostruka kopija malog dijela DNK, koja se rutinski pravi u jezgri, ali zatim pušta u glavni dio stanice, tako da se upute koje nosi mogu “pročitati” i pretvoriti u različite proteine potrebne ćeliji. 

„mRNA prirodno stvara tijelo, ona kodira upute ćelijama vašeg tijela da proizvode proteine. Bilo koja mRNA vakcina ima istu svrhu – naučiti i uvježbati vaše tijelo da daje imunološki odgovor na određeni patogen, pa ako patogen uđe u vaše tijelo, vaš imunološki sistem ga može napasti”, rekla je [Sara] Riordan [predsjednica američkog Nacionalnog društva genetičkih savjetnika, op.a].

Shodno činjenicama, tvrdnju da se bebe u Turskoj rađaju s određenim mutacijama zbog vakcine protiv Covid-19 ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere, jer se radi o lažnim tvrdnjama potkrijepljenim izmanipulisanim fotografijama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.10.2021

Facebook profili i stranice: Iman Sara: Bebe u Turskoj

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.10.2021

Facebook profili i stranice: Michael Poulsen: Bebe u Turskoj

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 06.10.2021

Facebook profili i stranice: Kraljevic Marko III: Bebe u Turskoj

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.10.2021

Facebook profili i stranice: Kraljevic Marko III: Bebe u Turskoj II

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti