Ne, CNN nije “pohvalio” talibanske vojnike zbog nošenja zaštitnih maski

U još jednom slučaju prenošenja satire kao stvarne vijesti korisnici/e društvenih mreža kreirali/e su dezinformaciju o tome da je CNN navodno “pohvalio” talibanske vojnike jer su na licima nosili zaštitne maske.

Na Facebook profilu Zvezdica Mariani 16. augusta 2021. godine objavljena je slika, koja navodno prikazuje snimak ekrana sa televizijskog kanala CNN na kojem se vide pripadnici talibanske vojske, dok u potpisu navodno piše “Talibanski borci odgovorno nose maske” (Taliban fighters responsibly wearing masks). 

Ista slika, u roku od nekoliko sati od pomenute prve objave na našem govornom području, objavljena je na još desetini Facebook profila i stranica. Korisnici/e ove društvene mreže koji/e su sliku objavljivali/e na svojim stranicama, to su činili/e uz opise koji jasno ukazuju na to da natpis o nošenju maski smatraju autentičnim.

Zapad ne reagira jer je sve po propisu.Nose se maske. (Božića Koćiš)

Ovo je hit dana🤣🤣CNN pravi reklamu za maske,i pise talibani odgovorni,nose maske🤣🤣🤣🤣🤣ja se pitam,a kad nisu bili brez njih🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 (Besima Joldic)

CNN javlja da Talibani savesno nose maske 🙂 (Vanja Elez)

Puna podrška Talibanima...čak nose maske..a kao šta vidim drže i distancu...bravo...sve po propisu (Viribus Unitis)

Portal Paraf objavio je i članak iz čijeg se tona očituje skepticizam prema pandemiji bolesti Covid-19, a koji je opremljen klikbejt naslovom:

[FOTO] AFGANISTAN PAO PO PRAVILIMA! Talibanski borci su odgovorni, svi nose maske

U tekstu samog članka nakon nejasnih poveznica između situacije u Afganistanu i pandemije, jednako nejasno se navodi da je riječ o satiri:

Zbog toga ovo satirični uradak sa CNN-a jako dobro ilustrira kako su se mediji ponašaju u ovoj pandemiji…

Šta su činjenice?

Talibanska ofanziva u Afganistanu traje već nekoliko mjeseci, a ubrzano osvajanje teritorija ove zemlje koje je uslijedilo nakon povlačenja američkih trupa tokom proteklih nekoliko dana okupiralo je pažnju čitavog svijeta. Glavni grad Afganistana, Kabul, pao je pod kontrolu Talibana koji su oborili vladu i primorali predsjednika Ashrafa Ghanija na bijeg. 

Mediji, među kojima je i CNN, intenzivno izvještavaju o situaciji u Afganistanu. Ipak, navedeni snimak ekrana nije autentičan.

Fotografija zapravo potiče iz članka satiričnog portala Babylon Bee. Članak je na ovom portalu objavljen 14. augusta 2021. godine, uz naslov:

CNN hvali talibane zbog nošenja maski tokom napada

Članak donosi satirični prikaz izmišljenog medijskog izvještaja CNN-a o padu Kabula, u kojem su voditelji/ke na ovoj televiziji navodno “pohvalili/e” talibane zbog nošenja zaštitnih maski. 

Dok su talibani započeli svoju kampanju pucanja i ubijanja, što je njihova tradicija koja se odavno poštuje, voditelji/ke CNN-a zasuli su pohvalama nakon što su primijetili da su svi talibanski borci odgovorno nosili maske kako bi zaštitili sebe i druge od COVID-a.

"Vau! Usred bitke i krvoprolića, ovi plemeniti pustinjski vitezovi islamske superiornosti nose maske! Bravo!" rekao je Brian Stelter.

U sekciji “O nama” na portalu Babylon Bee jasno je naglašeno da je riječ o portalu satiričnog karaktera.

Babylon Bee je najbolji satirični sajt u svijetu, potpuno nepogrešiv u svim istinama. Pišemo satiru o hrišćanskim stvarima, političkim stvarima i svakodnevnom životu.

Iste tvrdnje dijelile su se i društvenim mrežama na drugim jezicima, te je nekoliko fact-checking i drugih portala pisalo o njima. (1, 2, 3, 4, 5

Dakle, riječ je o još jednom slučaju ozbiljnog shvatanja satiričnog članka koje rezultira kreiranjem lažnih vijesti. Alarmantna situacija u Afganistanu tako je među pojedinima iskorištena za “oplemenjivanje” narativa skepticizma prema pandemiji bolesti Covid-19.

Prvu objavu u kojoj se navedena slika ekrana, navodno nastala na CNN kanalu, predstavlja kao stvarna, te se ne naznačava da je riječ o satiri, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve objave koje su uslijedile dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Članak objavljen na portalu Paraf ocjenjujemo kao satiru, budući da se u tekstu članka ističe da je u pitanju “satirični uradak”. 

Napomena:

25.8.2021: Nakon objavljivanja ove analize, pronašli smo više od 30 objava iste slike koja navodno prikazuje snimak ekrana s televizijskog kanala CNN, na kojem se vide pripadnici talibanske vojske, dok u potpisu navodno piše “talibanski borci odgovorno nose maske”. Sve nove objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 17. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Huggy Wuggy: Neosnovano podizanje moralne panike oko plišane igračke

Moralna panika na osnovu neutemeljenih tvrdnji o povezanosti plišane igračk...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Umjetnički performans ispred Narodnog pozorišta nije povezan s Povorkom ponosa

Umjetnički performans u kom je učestvovao obnaženi muškarac, a koji je izaz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
“Arheolog iz Iraka” nije plakao u berlinskom muzeju zbog krađe

Društvenim mrežama dijeli se fotografija koja navodno prikazuje arheologa i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me