Ne, COVID-19 nije skraćenica za “potvrdu o identifikaciji vakcinacije”, niti označava “program masovnog istrebljenja”

Na društvenim mrežama, a potom i u člancima nekoliko portala objavljen je video u kome italijanski ginekolog u penziji, Roberto Petrella, iznosi niz različitih tvrdnji o COVID-19. Između ostalog, on tvrdi da je to “program masovnog istrebljenja” te poziva na izbjegavanje testiranja.

Na Facebook profilu Marija Stojaković 26. avgusta je, uz sljedeći opis, objavljen video snimak u trajanju od nepunih 7 minuta:

ITALIJANSKI LEKAR UPOZORAVA DA SE NIKAKO NE TESTIRAMO - dr Roberto Petrella 

Na snimku, Petrella sa papira čita tekst koji sadrži niz tvrdnji: od toga da je COVID-19 “naziv međunarodnog plana za kontrolu i smanjenje populacije”, pa do toga da testovi ne mogu otkriti virus SARS-CoV-2. Snimak završava porukom da će “radije umrijeti nego se vakcinisati”. 

Video je originalno objavljen na italijanskom jeziku, sa engleskim titlovima, uz koje je dodat i prevod na jezike domaćeg govornog područja. Petrella je na početku video snimka izjavio:

Ovde imam dokument koji ću vam pročitati ali ne treba samo da širite dalje već i da primite k znanju. Mediji, televizija i političari vam nikad neće reći ovo što ću pročitati. Italijani, obratite pažnju. Kovid19 je skraćenica za “potvrda o identifikaciji vakcinacije” sa vještačkom inteligencijom. A broj 19 je godina kad je kreirano. Kovid 19 nije ime virusa. Obratite pažnju. To je ime međunarodnog plana za kontrolu i smanjenje populacije i to se razvijalo poslednjih nekoliko decenija a započeto 2020. Ono što reaktivira virus je oslabljeni imunitet prethodnim vakcinama. 

Petrella je u snimku tvrdio da se ponovljenim testiranjima ostvaruje “cilj” da se svi ubjede da su bolesni, uz opasku da su testiranja obavezna na mjesečnom nivou, bez navođenja zemlje u kojoj je to navodno obavezno.

(...)Ako neko ima virus, to ne znači da je bolestan. Vi ste zdravi. Ali i dalje će mnogi biti pozitivni na testu, obratite pažnju. Oni vas teraju da 2-3 puta ponovite test. Svi zaposleni u državnim institucijama se svaki mesec testiraju.(...)

Pored ovih tvrdnji, u videu se iznose teorije po kojima se (još uvijek nepostojećom) vakcinom protiv novog koronavirusa - želi postići “masovna depopulacija” kao i to da ne postoje testovi kojima se virus može “tačno detektovati”:

(...)Ono što sada žele da nam ubrizgaju su najgore vakcine do sada. To je bukvalno ulazak u pakao sa ciljem masovne depopulacije većom od 80%. Ne testirajte se. Testovi nisu pouzdani. Rekao sam i ponoviću, kao što tvrde i proizvođači testa. Ne postoji test koji može tačno da detektuje SARS CoV2 virus. Oni samo detektuju fragmente virusa i ćelija koji čine dio našeg mikrobioma. (...)

Uz višestruke pozive Italijanima da se ne testiraju, u videu se iznosi i to da je Covid-19 “program masovnog istrebljenja”: 

Ako nas vakcinišu, svi ćemo biti bolesni, oslabljeni i to će nas sigurno voditi ka smrti. Jedino rješenje da se spasi čovječanstvo, prije svega Italijani, je da ljudi shvate da ne treba da se testiraju. Ne testirajte se, ne dajte im ono što žele i ne upadajte u njihovu klopku. Ovo vam govorim tako da neće moći da kažete da niste bili upozoreni. Kovid 19 znači “program masovnog istrebljenja”. Ne testirajte se, to je jedini način da se spasite. (...) Sve je pripremljeno i aktivirano u kompanijama za masovnu vakcinaciju. Ja ću radije da umrem nego da se vakcinišem. Pozdravljam vas.

Petrella je na kraju video snimka naveo i da će “nevakcinisana populacija prestati da postoji za društvo” uz napomenu da se to već dešava u Kini.

Većina nevakcinisane populacije će prestati da postoji za društvo. Nećete moći da putujete bez vakcine,  nećete moći da uđete u bioskop, a u budućnosti nećete moći da izađete iz kuće. Ovo se već dešava u nekim kineskim gradovima. A Španija je glavno mjesto za testiranje, zajedno sa Argentinom i svim latinskim zemljama. Sve je pripremljeno i aktivirano u kompanijama za masovnu vakcinaciju. Ja ću radije da umrem nego da se vakcinišem. Pozdravljam vas.

Sa Facebook profila Marija Stojaković, video je podijeljen skoro 12 hiljada puta, a na hiljade puta je podijeljen i sa drugih Facebook profila. Jedan od primjera dostupan je ovdje.

Uz privatne profile, video su do sad podijelile i brojne Facebook stranice, kao što su Absurdistan, 7 Seconds Videos, Bambucca.click i Još Jednom Me Bocni,Izbost Cu Te! xD.

Nakon što je postao viralan na Facebooku, ovaj video se u formi članka ubrzo pojavio i na  sljedećim portalima: Vaseljenska, Glas dijaspore, Piramida sunca, Istinom protiv laži te Pravda Istina.

Šta su činjenice:

Tvrdnje iz video snimka su analizirali naši partnerski portali Faktograf  iz Hrvatske u analizi objavljenoj 1.9.2020. i AFP iz Srbije u analizi objavljenjoj 4.9.2020.

Za Roberta Petrella, Faktograf je naveo da je penzionisani ginekolog čijim su se tvrdnjama već ranije bavili italijanski portali za fact checking, a koji je 2019. godine zbog svog protivljenja vakcinaciji protiv HPV-a nakratko bio i izbačen iz Ljekarske komore u gradu Teramu. To je naveo i AFP u svojoj analizi, pozivajući se na izvještavanje portala Il Centro iz 13. jula 2019. godine.

Faktograf navodi:

Tko je Petrella?
Roberto Petrella je 73-godišnji umirovljeni ginekolog i protivnik cijepljenja koji je 2019. izbačen iz Liječničkog udruženja u Teramu, no vraćen je u udruženje nakon usvojene žalbe. Talijanski fact-checking portali već su prethodno demantirali jedan njegov video, u kojem je tvrdio da se “u cjepivima za gripu nalazio Covid” (1, 2, 3, 4). Petrella je u videu čitao par mjeseci staru dezinformaciju koju su mediji u međuvremenu demantirali, a tada je rekao: “Ne pitajte odakle mi informacije, ja sam vam uvijek davao i davat ću istinite vijesti”.

Petrella je naveo da je COVID 19 “skraćenica za potvrdu o identifikaciji vakcinacije” a da broj 19 označava godinu kada je “kreiran”.

Faktograf je naveo definiciju Svjetske zdravstvene organizacije iz koje je jasno kako je nastao naziv bolesti COVID-19, te da akronim potiče od riječi “korona", "bolest" i "virus” , dok je broj 19 oznaka za godinu u kojoj je ona prvi put zabilježena.

Covid-19 je bolest uzrokovana virusom SARS-CoV-2, a skraćenica dolazi iz anglosaksonskog imena gdje “CO” znači korona (corona), “VI” znači virus, a “D” znači bolest (disease). Brojka “19” označava 2019. godinu kada je bolest zabilježena, kako se objašnjava na stranici Svjetske zdravstvene organizacije. SARS pak označava “teški akutni respiratorni sindrom” (severe acute respiratory syndrome), pa ime virusa SARS-CoV-2 označava “teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2”.

Povodom tvrdnji o “reaktivaciji virusa”, Faktograf se u svojoj analizi pozvao na činjenicu da je SARS-CoV-2 RNA virus, kod kog nije moguća reaktivacija.

Nije sasvim jasno kako dr. Petrella smatra da se virus “reaktivira”. Kako je za čileanski Fast Check objasnio Alejandro Velásquez, specijalist dječjih zaraznih bolesti, “da bi došlo do reaktivacije, virus mora ostati latentan unutar osobe, a način da se to dogodi je stavljanjem genetičkih podataka unutar stanica.” To djeluje s DNK virusima, poput herpesa, koji svoje podatke ostavlja latentnim i kad ima priliku, reproducira se. Međutim, SARS-CoV-2 je RNA virus. Tvrdnju o imunitetu oslabljenom prethodnim cjepivima protivnici cijepljenja često navode. Faktograf je slične teze razotkrio ovdje i ovdje.

Ni Petrellova tvrdnja da su testovi “nepouzdani" i da "ni jedan od testova ne može da tačno detektuje virus SARS CoV-2” nije tačna, što su analizama ustanovili i Faktograf i AFP.

U analizi objavljenoj 7. jula 2020. Faktograf je naveo da su PCR testovi među najpouzdanijim načinima za provjeru prisutnosti patogena u ljudskom organizmu. U ovoj analizi, Faktograf je analizirao netačne navode da je izumitelj PCR metode, Kary B. Mullis izjavio da se ovim metodom ne može dijagnostifikovati zaraza.

PCR je prilično pouzdan
Faktograf je više puta pisao o PCR testovima, kao i drugi fact-checkeri. Oni su među najpouzdanijim načinima za provjeru prisutnosti patogena u organizmu zaražene osobe. U slučaju Covida-19 radi se o virusu SARS-CoV-2, koji se, pogotovo u početku, nalazi u gornjim dišnim putevima.
PCR test ima svoja ograničenja, kao i svi drugi testovi. Primjerice, ukoliko se test napravi prerano, prije replikacije virusa u sluznici nosa, moguće je da bris neće zahvatiti virusni materijal.
Antigen testovi, primjerice, znaju propustiti daleko više inficiranih osoba od PCR testova, kakvi se koriste za detekciju novog koronavirusa.
(...) 
U patentu Mullis jasno navodi da se PCR koristi za dijagnostiku zaraznih bolesti
Misli li Mullis pritom na dijagnostiku zaraznih bolesti? U samome Mullisovom patentu, spominju se više puta pa i u sljedećem kontekstu:  “Različite zarazne bolesti mogu se dijagnosticirati prisutnošću specifičnih sekvenci DNK u kliničkim uzorcima, karakterističnih za uzročni mikroorganizam. Tu spadaju bakterije, poput salmonele, klamidije i Neisserie; virusi, poput virusa hepatitisa; i paraziti, kao što je plazmodij odgovoran za malariju. US Pat. Patent 4,358,535 izdan Falkowu opisuje uporabu specifičnih DNK hibridizacijskih sondi za dijagnozu zaraznih bolesti. Problem koji je karakterističan za Falkow postupak je taj da relativno mali broj patogenih organizama može biti prisutan u kliničkom uzorku od inficiranog pacijenta, a DNK izdvojen iz njih može predstavljati samo vrlo mali dio ukupne DNK u uzorku. Specifično pojačavanje sumnjivih sekvenci prije otkrivanja imobilizacije i hibridizacije DNK uzoraka moglo bi uvelike poboljšati osjetljivost i specifičnost ovih postupaka.”

Petrelli je iznio i tvrdnju o postojanju plana za “kontrolu i smanjenje populacije.”

Raskrinkavanje je u dvije analize pisalo o takvim navodnim planovima, koji su dio teorija zavjere koje se pripisuju Bill Gatesu, te nepostojećoj “Ujedinjenoj agendi 21/2030”.

Analize pročitajte u linkovima ispod:

Lažna vijest
Bill Gates nije "najavio depopulaciju", niti ga je Indija "tužila zbog vakcina" - i to se već godinama zna

Ranije objavljivani netačni navodi o Billu Gatesu ponovo su počeli cirkulis...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Demantirano Ispravljeno 25.04.2020

Lažna vijest
Viralna objava o UN Agendi 21/2030 ipak jeste teorija zavjere

Na različitim Facebook stranicama objavljuju se navodni “ciljevi misije uje...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 20.05.2020

Ni tvrdnje o tome da je u Francuskoj najavljeno masovno testiranje u školama 11. maja nisu tačne, kao ni tvrdnje da je Španija “glavno mjesto za testiranje”, sa “Argentinom i svim latinskim zemljama” o čemu je detaljnije pisao AFP.

AFP Činjenice Gugl pretragom nije pronašao ni jedan izveštaj o masovnom testiranju dece u francuskim školama nakon što su postepeno ponovo otvorene 11. maja
Naprotiv, 24. aprila, 2020. naučni savet francuskog ministarstva zdravlja ne savetuje masovno testiranje školske dece u preporukama o zdravstvenim uslovima u školama, izdatim uoči njihovog ponovnog otvaranja 11. maja.
“Naučno veće smatra da nije moguće masovno testiranje đaka i zaposlenih u školama PCR testovima: to bi obuhvatilo više od 14 miliona ljudi i trebalo bi da se radi na redovnoj osnovi (svakih 5 do 7 dana) da bi se otkrili slučajevi i sprečilo cirkulisanje virusa”. Naučno veće takođe “smatra da serološki testovi u vreme povratka u školu 11. maja ne bi bili od individualnog interesa za đake ili zaposlene u školama.” Na svojoj internet stranici posvećenoj novom korona virusu, ažuriranoj 15. avgusta, 2020, francuska vlada ne pominje masovno testiranje, ni škola ni opšte populacije, ali objavljuje listu slučajeva kada se testiranje preporučuje. Ona takođe kaže da je sa takvom politikom njen nedeljni kapacitet 600,000 testiranja nedeljno, ali ukupno, ne u školama. Lion Kapital (Lyon Capitale), lokalni francuski informativni portal, izvestio je 6. maja da je 45 direktora škola u administraivnoj oblasti Ron (Rhone) u istočnoj Francuskoj pokrenulo peticiju tražeći od vlasti da ne otvore škole jer se “nisu stekli zdravstveni uslovi.” Među durgim nedostajućim uslovima naveli su i “nedostatak planiranja sistematskog testiranja đaka i zaposlenih.”
Španija i latinoameričke zemlje 'glavne za testiranje': Netačno
Petreli je još rekao da su "Španija, Argentina i druge latinske zemlje glavne zemlje za testiranje”. Za to nema dokaza. Prema podacima sajta Worldometers, 28. avgusta 2020. zemlje sa najvećim brojem testiranih ljudi, oko 240,000 na milion stanovnika svaka, bile su Sjedinjene Države, Rusija i Ujedinjeno kraljevstvo. Španija testira u proseku 182,161 osobu na milion stanovnika, Argentina 25,912, Meksiko 10,103, Brazil 66,602, dok Urugvaj testira 166,117 ljudi. Srbija na primer testira u proseku 103,571 osobu na milion stanovnika.

Tvrdnje o tome da će “većina nevakcinisane populacije prestati da postoji za društvo” te da se “ovo već dešava u nekim kineskim gradovima”, AFP je ocijenio kao spekulacije. Vakcina za COVID-19 koja je odobrena za upotrebu još ne postoji, a jedine zabrane kretanja se mogu odnositi na mjere koje su bile na snazi u ranijem periodu, da bi se zaustavilo širenje bolesti.

To ne može da se dešava u nekim kineskim gradovima zato što još nema vakcine koju je odobrila međunarodna zajednica. Međutim, prema izveštaju Bi-Bi-Sija (BBC) viši zdravstveni zvaničnik potvrdio je da Kina od jula tajno testira vakcine na radnicima u ključnim delovima javnog sektora. “Zeng Zongvai (Zheng Zhongwei) iz Nacionalne komisije za zdravlje rekao je državnoj televiziji da hitnost diktira odobravanje upotrebe neodobrenih vakcina u razvoju i njihovo davanje zvaničnicima na granici i u drugim oblastima,” navodi se u izveštaju. Kineske vlasti privremeno su zabranile kretanje građanima u pojedinim naseljima ili gradovima i preduzeli stroge mere karantina da zaustave širenje bolesti, na primer u Vuhanu u januaru ili u Pekingu u junu. Te mere su u međuvremenu ukinute nakon što su vlasti rekle da je pandemija stavljena pod kontrolu i da se samo povremeno dešava da izbije žarište ili budu uvezeni sporadični slučajevi.

Jedina tačna tvrdnja iz ovog video snimka je ta da “ako imate virus, ne znači da ste bolesni”, koja je tačna kada je riječ o asimptomatičnim slučajevima - što nikada i nije bila nikakva tajna. O tome AFP piše:

Neki ljudi mogu da budu inficirani novim korona virusom ali da nemaju simptome COVID-a-19, kažu stručnjaci. Još je međutim nepoznato koliko ljudi je asimptomatično, pošto se oni osećaju dobro i obično se ne testiraju. “Procene proporcija pravih asimptomatskih slučajeva -- ljudi koji su inficirani i nikad ne razviju simptome u poređenju sa ljudima koji su inficirani i kasnije se razbole -- kreće se od 40 do 45 odsto,” rekao je epidemiolog dr Džordž Ruterford (George Rutherford) sa Univerziteta Kalifornija San Francisko (UCSF), prema članku Medikalekspresa (MedicalXpress).

Budući da su sve osim ove tvrdnje iz video snimka netačne, ovu objavu na Facebook profilu Marija Stojaković ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je to najranije pojavljivanje snimka na domaćem govornom području.

Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere, budući da su različite spekulacije i netačne tvrdnje predstavljene kao dio plana, bez ikakvih kredibilnih dokaza o njegovom postojanju.

Napomena: 14.1.2020.

Nakon objavljivanja ove analize, isti video je ponovo podijeljen 11.1.2021. na Facebook stranici "Balkanci ustanite". Kao i prethodne, ova objava takođe dobija ocjene prenošenje lažne vijesti i teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 10. 09. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me