Viralna objava o UN Agendi 21/2030 ipak jeste teorija zavjere

Na različitim Facebook stranicama objavljuju se navodni “ciljevi misije ujedinjene agende 21/2030”. Dokument sa tim nazivom ne postoji - riječ je o dvije UN agende, kojima su u viralnim objavama pripisani nepostojeći ciljevi.

Na Facebook stranici Protiv Novog Svetskog Poretka 16. maja objavljena je fotografija sa nizom tvrdnji o  “ujedinjenoj agendi 21/2030”.

Ovo nije teorija zavere.
UJEDINJENA AGENDA 21/2030 CILJEVI MISIJE
NOVI SVETSKI POREDAK
JEDNA SVETSKA VLADA
JEDNA SVETSKA BEZGOTOVINSKA VALUTA
JEDNA SVETSKA CENTRALNA BANKA
JEDNA SVETSKA VOJSKA
KRAJ NACIONALNOG SUVERENITETA
KRAJ SVE IMOVINE U PRIVATNOM VLASNIŠTVU
KRAJ PORODIČNE ZAJEDNICE
DEPOPULACIJA, KONTROLA RASTA POPULACIJE I GUSTINA POPULACIJE
OBAVEZNA VIŠESTRUKA VAKCINA
UNIVERZALNI OSNOVNI PRIHOD (ŠTEDLJIVOST)
MIKROČIPOVANO DRUŠTVO ZA KUPOVINU, PUTOVANJE, PREMEŠTANJE I KONTROLU
PRIMENA SVETSKOG SISTEMA SOCIJALNIH KREDITA (KAO ŠTO IMA KINA)
VLASTI ODGAJAJU DECU
VLASTI POSEDUJU I KONTROLIŠU ŠKOLE, KOLEDŽE I UNIVERZITETE
KRAJ PRIVATNOG PREVOZA, POSEDOVANJA AUTOMOBILA, ITD.
SVA PREDUZEĆA U VLASNIŠTVU VLASTI/KORPORACIJA
OGRANIČENJE NEPOTREBNOG PUTOVANJA AVIONOM
LJUDE KONCENTRISATI U NASELJENE ZONE, GRADOVE
KRAJ NAVODNJAVANJA
KRAJ PRIVATNIH GAZDINSTAVA I PAŠNJAKA ZA STOKU
KRAJ DOMOVA ZA JEDNU PORODICU
OGRANIČENA UPOTREBA ZEMLJIŠTA ZA LJUDSKE POTREBE
ZABRANA PRIRODNIH NESINTETIČKIH LEKOVA I NATUROPATSKE MEDICINE
KRAJ FOSILNIH GORIVA

Do objavljivanja analize, fotografija na stranici Protiv Novog Svetskog Poretka je podijeljena 444 puta, uz 157 komentara i 609 lajkova. Identičnu fotografiju smo pronašli i na Facebook stranicama: Srpsko-ruski savez, Vesti Gazeta, Pravo na slobodu.

Prema podacima alata CrowdTangle, koji pokazuje broj interakcija na društvenim mrežama, do trenutka objavljivanja ove analize, ukupan broj ostvarenih interakcija sa ove 4 stranice je 3. 081. 

Za napomenuti je da je stranica Srpsko-ruski savez podijelila objavu sa profila Marija Stojaković. 

Sa istog Facebook profila su potekle i neke dezinformacija kojima smo se bavili u ranijim analizama.

Lažna vijest
Američka vlada nije "priznala da je pandemija samo vježba"

Donald Trump nije američkom državnom sekretaru rekao “trebalo je da nas oba...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 05.04.2020

Fotografija na kojoj su ispisani "ciljevi misije" koja se dijeli na društvenoj mreži Facebook sadrži i napomenu da "ovo nije teorija zavjere".

 

 

Napomena 20.7.2020.

U analizu je naknadno uvršteno još jedno prenošenje iste dezinformacije, objavljeno 18.7.2020. na Facebook profilu Slađane Velkov,u albumu nazvanom "Bojni otrovi". Velkov je jedna od predvodnica antikvakcinacijskog pokreta u regiji, čiji profil prati gotovo 50.000 ljudi. 

 
Šta su činjenice?
 

“Ujedinjena agenda 21/2030”, kao dokument, ne postoji. Tačno je da postoje dva dokumenta, koji su u analiziranoj objavi objedinjeni u nazivu a riječ je o dokumentima koji se zovu agenda 21 i agenda 2030.

Agenda 21 odnosi na akcioni plan Ujedinjenih nacija koji je usvojen na samitu u Brazilu 1992. godine. Riječ je o dokumentu na preko 300 stranica kojim se definišu koraci neophodni za reješavanje pitanja očuvanja okoline i održivog razvoja. Agenda 21 se sastoji od preambule, te četiri poglavlja: 1) socijalna i ekonomska dimenzija, 2) očuvanje i upravljanje resursima za razvoj, 4) jačanje uloge važnih aktera i 4) sredstva za implementaciju.

Agenda 21 je sveobuhvatan plan aktivnosti koje agencije Ujedinjenih nacija, vlade i svi važni akteri trebaju provesti na globalnom, nacionalnom i lokalnom nivou u svakom području koji utiču na čovjeka i okoliš.
Agendu 21, Deklaraciju o okolišu i razvoju, kao i Izjavu o principima za održivo upravljanje šumama je usvojila 178 vlada na konferenciji Ujedinjenih nacija o okolišu i razvoju koji se održao u Riju de Ženeiru, u Brazilu, od 3. do 14. juna 1992.  

Broj 21 u nazivu agende odnosi se na 2021. godinu, koja je bila definisana kao godina u kojoj bi se ostvarili utvrđeni ciljevi. 

U međuvremenu, na samitu o održivom razvoju održanom 25.9.2015. U Njujorku (New York), UN su usvojile Program održivog razvoja do 2030. godine koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja. Dokument je poznat pod nazivom Mijenjajmo naš svijet: Agenda 2030 za održivi razvoj (Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development) i dostupan na zvaničnoj stranici UN-a.

Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i Globalnim ciljevima, predstavljaju nadgradnju Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDGs) - osam ciljeva borbe protiv siromaštva koje se svijet obavezao da će postići do 2015.  godine. Milenijumski ciljevi, usvojeni 2000. godine, obuhvataju veliki broj pitanja, uključujući borbu protiv siromaštva, gladi, bolesti, neravnopravnosti polova i obezbjeđivanje vode i sanitarnih uslova života. Na postizanju milenijumskih ciljeva ostvaren je ogroman uspjeh, što ukazuje na značaj postojanja objedinjujućeg programa koji počiva na ciljevima i rezultatima. Uprkos uspjehu, siromaštvo nije u potpunosti iskorijenjeno.

 

Foto: Printscreen objave globalnih ciljeva, UNDP Bosna i Hercegovina

Dakle, jasno je da su u Facebook objavama nazivi dvije agende UN-a, Agenda 21 i Agenda 2030 objedinjene u jedan zajednički naziv koji glasi “agenda 21/2030”.

Ciljevi koji su navedeni u Facebook objava ne postoje u stvarnim dokumentima navedenih UN agendi.

Obje UN agende -  Agenda 21 i Agenda 2030 - zalažu se za iste ciljeve kojima se želi unaprijediti opšti kvalitet života, globalno. Ciljevi iz analizirane objave su izmišljeni i nisu navedeni u agendama UN-a. 

Zbog navedenog, objavu na Facebook stranici Protiv Novog Svetskog Poretka ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok ostale ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Svim objavama dajemo i ocjenu teorija zavjere.

Napomena: 

18.11.2020: Nakon objave analize u maju, pronašli smo još nekolicinu objava o lažnoj "ujedinjenoj agendi" na Facebook profilima i stranicama.

"Ujedinjena agenda" širila se Facebookom u augustu (link, link), septembru (link), oktobru (link, link, link) i novembru (link, link, link, link, link, link, link, link). 

Njih smo također dodali u analizu, te ocijenili kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere. 

8.11.2021: Facebookom se ponovno dijeli slika koja navodno prikazuje “ciljeve i misije Ujedinjene agende 21/2030”. Raskrinkavanje je tokom oktobra i novembra pronašlo još sedam objava ove slike (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Shodno činjenicama navedenim u analizi i ove objave dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

3.12.2021.Na Facebooku se ponovo dijelila slika koja navodno prikazuje “ciljeve misije Ujedinjene agende 21/2030”. Raskrinkavanje je tokom novembra 2021. godine ovu sliku pronašlo na 26 Facebook profila i u četiri javne grupe (1, 2, 3, 4). I ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

29.6.2022: Navodni ciljevi misije Ujedinjene agende 21/2030 dijele se društvenim mrežama i više od dvije godine nakon što su prvi put objavljeni na našem govornom području. U periodu od 1. aprila 2022. do vremena pisanja ove napomene pronašli smo još pet Facebook objava u kojima se navode iste tvrdnje. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 20. 05. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me