Ne, med i kopriva ne liječe anemiju i migrene

Već nekoliko godina domaći portali objavljuju članke u kojima se netačno tvrdi da kombinacija meda i koprive ima različita ljekovita svojstva.

Foto: Freepik.com

Na portalu Prirodni svet 9. septembra 2023. godine objavljen je članak koji govori o navodnim ljekovitim svojstvima meda i koprive. Članak je naslovljen:

UZIMAJTE 2 KAŠIKE DNEVNO: Med i kopriva liječe anemiju, migrenu, žuč, jetru, poremećaj sna…

U članku se, pak, ne tvrdi da ova kombinacija “liječi” bolesti navedene u naslovu, već da ih prevenira ili tretira. Za anemiju pomenutu u naslovu tako se tvrdi da je ovo “sredstvo” sprečava i tretira.

Ova biljka predstavlja odličan diuretik, sredstvo koje sprečava anemiju. Naročito se preporučuje na proleće.
(...)
Ukoliko nemate dovoljno gvožđa u krvi i osećate se stalno umorno, kopriva je tačno ono što vam treba! Ona sadrži dosta gvožđa i uspešno tretira anemiju.

U nastavku se navodi i recept za ovo “sredstvo”, koje se sastoji od koprive, limuna, jabuke, meda ili šećera i želatina, a koje navodno ima svojstva navedena u naslovu i tekstu članka. Migrena, koja je takođe spomenuta u naslovu, u tekstu članku se i ne pominje.

Iste tvrdnje objavljene su u 27 članaka na domaćem govornom području u proteklih gotovo pet godina. Najranija objava ovih tvrdnji dostupna u vrijeme pisanja ove analize potječe iz članka objavljenog 18.10.2018. godine na stranici BlogspotVijesti. 

Šta je anemija i kako se tretira?

U pomenutim naslovima tvrdi se, između ostalog, da med i kopriva liječe anemiju i migrenu. Ipak, liječenje anemije znatno je kompleksnije od konzumiranja pomenute mješavine, a lijek za migrenu i ne postoji. 

Anemija predstavlja zdravstveno stanje u kom ljudsko tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja su zadužena za prenošenje kiseonika u tkivo. Postoje brojne vrste anemije, uglavnom zavisno od njenog uzročnika. Neke od njih su anemija do koje dolazi usljed nedostatka vitamina, aplastična anemija, anemija usljed nedostatka gvožđa, anemija srpastih ćelija i talasemija.

Zavisno od vrste anemije, zavisiće i njeno tretiranje. U nekim slučajevima, za tretiranje je dovoljno korištenje suplemenata u prehrani, dok se za neke vrste anemije, zavisno od ozbiljnosti, koriste i lijekovi kojima se tretira rak, transfuzije krvi ili transfuzija koštane srži. 

I dok ova bolest često jeste kratkoročna i laka za tretiranje, postoje i slučajevi u kojima ona može biti veoma ozbiljna i zahtijevati kompleksno liječenje. Stoga nije utemeljeno tvrditi da med i kopriva “liječe” anemiju,niti da generalno postoji bilo kakav univerzalni lijek, bilo za liječenje ili preveniranje ove bolesti.

Tačno je, pak, da je kopriva bogata gvožđem, zbog čega može biti korisna kod tretiranja nekih vrsta anemije. Ipak, čak i sam sadržaj gvožđa zavisiće od toga gdje je konkretna biljka uzgajana i na koji način. Podaci o njenim zdravstvenim benefitima su ograničeni, ističe se na stranici Medical News Today.

Med, takođe, sadrži određenu dozu gvožđa te se preporučuje kao dio prehrane za osobe koje pate od anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. On se, pak, ne može smatrati lijekom za ovu bolest. Pretraga pokazuje da ne postoje nikakvi kredibilni naučni dokazi da je kombinacija ove dvije namirnice proučavana u svrhe liječenja anemije. 

Ima li lijeka za migrenu?

Migrene su neurološki poremećaj koji izaziva, između ostalog, snažne glavobolje. Nije poznato šta tačno uzrokuje migrene. Postoje različiti okidači za pojavu simptoma, kao i različiti faktori rizika za razvoj samog poremećaja. 

Nažalost, migrene nisu izlječive. Tretiranje migrena usmjereno je na zaustavljanje simptoma i preveniranje budućih napada. Kako se na stranici zdravstvene institucije Mayo Clinic navodi, postoji više lijekova kreiranih za tretiranje migrena. Ovi lijekovi mogu se svrstati u dvije kategorije: lijekovi koji ublažavaju bolove i lijekovi koji preveniraju napade. Tretman će zavisiti od učestalosti i ozbiljnosti napada. Potpuno izlječenje od ovog poremećaja, pak, nije moguće. 

Shodno tome, nije utemeljeno tvrditi da bilo koja namirnica liječi migrenu. Kao i u slučaju anemije, ne postoje nikakvi kredibilni naučni dokazi da je kombinacija meda i koprive ikada proučavana u svrhe liječenja ili preveniranja migrene.

Budući da zbog protoka vremena nije moguće pouzdano utvrditi gdje je prvi put objavljena tvrdnja iz naslova pomenutih članaka o tome da med i kopriva “liječe” anemiju i migrenu, sve objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Dodatno, ocjenu pseudonauka dobijaju i tvrdnje iz teksta o tome da opisana mješavina predstavlja univerzalni lijek za prevenciju ili tretiranje anemije i migrene.

Napomena:

18.9.2023: Portal Prirodno zdravlje je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

2.10.2023. Portal Prirodni svet je 21.9.2023. ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. Ocjena i napomena o ispravci dodata je naknadno zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 18. 09. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 15 sati

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me