Ne, nije tačno da je “nekim migrantima potvrđen koronavirus”

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Nekoliko portala objavilo je članke sa naslovima koji tvrde da je “nekim migrantima” u Unsko-sanskom kantonu “potvrđen koronavirus”. U člancima se, međutim, prenosi izjava ministrice zdravstva ovog kantona u kojoj je jasno naglašeno da niko od migranata nije testiran na SARS-CoV-2.

 Na portalu USK vijesti 2. aprila objavljen je članak u čijem se naslovu tvrdi da je kod nekih migranata i izbjeglica koji se nalaze u Unsko-sanskom kantonu “potvrđen koronavirus”:

U USK više od 700 migranata u izolaciji, nekima potvrdjen i koronavirus

Članak donosi izjavu Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva Unsko-sanskog kantona, u kojoj se govori o 715 migranata koji su u izolaciji. Ćemalović je u izjavi navela da su među njima i 4 osobe koje su pod nadzorom, koje kašlju i nemaju temperaturu, što je opisala kao 4 “blaga klinička slučaja”:

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona, potvrdila je kako je u tom dijelu BiH u izolaciji sada 715 ilegalnih migranata smještenih u izdvojene prostorije.
“Prije nekoliko dana oko 200 migranata je prešlo preko ograde i jednostavno ušlo u kamp. Oni su se vratili iz Slovenije i odmah su stavljeni u izolaciju. Pratimo razvoj situacije u tim prostorima za izolaciju i za sada smo evidentirali četiri blaga klinička slučaja, i to dva u ‘Miralu i dva u Sedri. Oni nemaju temperaturu, kašlju i njihovo stanje je pod nadzorom”, kazala je Ćemalović, kako je citira portal Nezavisnih novina.

Iako se u naslovu eksplicitno navodi tvrdnja da je “nekima potvrđen koronavirus” - za šta bi bilo neophodno uraditi testiranje i imati potvrdu o pozitivnim rezultatima - u članku se dalje navodi da niko od ljudi koji se nalaze u izolaciji nije testiran na SARS-Cov-2:

Nisu testirani
Do četvrtka nitko od ilegalnih migranata nije testiran na koronavirus, no kantonalna ministrica je najavila kao će i ta mjera biti provedena ako se ukaže potreba.
“U slučaju da se netko od njih mora testirati, to će se uraditi po svim pravilima koja vrijede i za ostale građane. I oni su sada dio nas i moramo voditi brigu o njima”, kazala je Ćemalović.

Kako što je vidljivo iz teksta, sam članak uopšte ne donosi informaciju da je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2 kod bilo koje od preko 700 osoba koje su smještene u izolaciju. Redakcija Raskrinkavanja je kontaktirala i Zavod za javno zdravstvo USK, odakle su nam, nakon nekoliko dana, također potvrdili da među migrantima u ovom kantonu nema lica koja su pozitivna na SARS-CoV-2.

Unatoč činjenici da u samom tekstu postoji informacija o tome da migranti nisu testirani na SARS-CoV-2, autor članka je odlučio u naslov uvrsiti potpuno netačnu tvrdnju koja govori da je “nekima potvrđen koronavirus”. 

Ista tvrdnja o tome da je “nekima potvrdjen i koronavirus” našla se i u opisu podijeljenog linka na Facebook stranici USK vijesti.

Identičan naslov sa netačnom tvrdnjom da je “nekima potvrđen koronavirus” pronašli smo i na Facebook stranici Želim da se pitam - migranti, koja je podjelila članak portala Krajina. Ovaj link, pak, sada vodi na početnu stranicu portala Krajina, na kom u trenutku pisanja ove analize ne postoji članak sa pomenutim naslovom. 

Sa druge strane, portal USK vijesti je kao izvor informacije naveo portal USN, uz priloženi link originalnog članka: https://usn.co.ba/usn-novosti/u-usk-vise-od-700-migranata-u-izolaciji-nekima-potvrdjen-i-koronavirus/171725/

Iz linka je vidljivo da se i u naslovu ovog članka tvrdilo da je kod nekih migranata “potvrđen koronavirus”. Naslov članka je u međuvremenu promijenjen, iako je link ostao isti. 

Trenutni naslov članakU USK više od 700 migranata u izolaciji, nekima evidentirani simptomi koronavirusa

Portal USN je, dakle, naknadno promijenio naslov, ali su ga prije toga već je preuzeli i prenijeli portali USK vijesti i Krajina. 

Portal Krajina također je ispravio i naslov i link svog članka, koji sada glasi “U USK više od 700 migranata u izolaciji, neki sa simptomima koronavirusa”. Iako u novom naslovu i opisu linka na društvenim mrežama ne postoji tvrdnja da je “nekima potvrđen koronavirus”, ovaj put se u opisu članka na Facebooku našlo pitanje “ovo su ovi u migrantskim centrim, a šta je sa onih par hiljada što hodaju slobodno po kantonu”.

S obzirom na činjenice, članak portala USN koji je prvi objavio netačnu informaciju o tome da je “nekim (migrantima op.a.) potvrđen koronavirus”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali USK vijesti i Krajina zbog prenošenja netačne tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. S obzirom da se netačna tvrdnja nalazila samo u naslovima članaka, dok je u tekstovima navedena tačna informacija, suprotna onoj iz naslova, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt.

S obzirom da su naknadno ispravili naslove članaka, portali USN i Krajina dobijaju i ocjenu demantirano. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 15. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me