Ne, nije tačno da je “nekim migrantima potvrđen koronavirus”

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Nekoliko portala objavilo je članke sa naslovima koji tvrde da je “nekim migrantima” u Unsko-sanskom kantonu “potvrđen koronavirus”. U člancima se, međutim, prenosi izjava ministrice zdravstva ovog kantona u kojoj je jasno naglašeno da niko od migranata nije testiran na SARS-CoV-2.

 Na portalu USK vijesti 2. aprila objavljen je članak u čijem se naslovu tvrdi da je kod nekih migranata i izbjeglica koji se nalaze u Unsko-sanskom kantonu “potvrđen koronavirus”:

U USK više od 700 migranata u izolaciji, nekima potvrdjen i koronavirus

Članak donosi izjavu Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva Unsko-sanskog kantona, u kojoj se govori o 715 migranata koji su u izolaciji. Ćemalović je u izjavi navela da su među njima i 4 osobe koje su pod nadzorom, koje kašlju i nemaju temperaturu, što je opisala kao 4 “blaga klinička slučaja”:

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona, potvrdila je kako je u tom dijelu BiH u izolaciji sada 715 ilegalnih migranata smještenih u izdvojene prostorije.
“Prije nekoliko dana oko 200 migranata je prešlo preko ograde i jednostavno ušlo u kamp. Oni su se vratili iz Slovenije i odmah su stavljeni u izolaciju. Pratimo razvoj situacije u tim prostorima za izolaciju i za sada smo evidentirali četiri blaga klinička slučaja, i to dva u ‘Miralu i dva u Sedri. Oni nemaju temperaturu, kašlju i njihovo stanje je pod nadzorom”, kazala je Ćemalović, kako je citira portal Nezavisnih novina.

Iako se u naslovu eksplicitno navodi tvrdnja da je “nekima potvrđen koronavirus” - za šta bi bilo neophodno uraditi testiranje i imati potvrdu o pozitivnim rezultatima - u članku se dalje navodi da niko od ljudi koji se nalaze u izolaciji nije testiran na SARS-Cov-2:

Nisu testirani
Do četvrtka nitko od ilegalnih migranata nije testiran na koronavirus, no kantonalna ministrica je najavila kao će i ta mjera biti provedena ako se ukaže potreba.
“U slučaju da se netko od njih mora testirati, to će se uraditi po svim pravilima koja vrijede i za ostale građane. I oni su sada dio nas i moramo voditi brigu o njima”, kazala je Ćemalović.

Kako što je vidljivo iz teksta, sam članak uopšte ne donosi informaciju da je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2 kod bilo koje od preko 700 osoba koje su smještene u izolaciju. Redakcija Raskrinkavanja je kontaktirala i Zavod za javno zdravstvo USK, odakle su nam, nakon nekoliko dana, također potvrdili da među migrantima u ovom kantonu nema lica koja su pozitivna na SARS-CoV-2.

Unatoč činjenici da u samom tekstu postoji informacija o tome da migranti nisu testirani na SARS-CoV-2, autor članka je odlučio u naslov uvrsiti potpuno netačnu tvrdnju koja govori da je “nekima potvrđen koronavirus”. 

Ista tvrdnja o tome da je “nekima potvrdjen i koronavirus” našla se i u opisu podijeljenog linka na Facebook stranici USK vijesti.

Identičan naslov sa netačnom tvrdnjom da je “nekima potvrđen koronavirus” pronašli smo i na Facebook stranici Želim da se pitam - migranti, koja je podjelila članak portala Krajina. Ovaj link, pak, sada vodi na početnu stranicu portala Krajina, na kom u trenutku pisanja ove analize ne postoji članak sa pomenutim naslovom. 

Sa druge strane, portal USK vijesti je kao izvor informacije naveo portal USN, uz priloženi link originalnog članka: https://usn.co.ba/usn-novosti/u-usk-vise-od-700-migranata-u-izolaciji-nekima-potvrdjen-i-koronavirus/171725/

Iz linka je vidljivo da se i u naslovu ovog članka tvrdilo da je kod nekih migranata “potvrđen koronavirus”. Naslov članka je u međuvremenu promijenjen, iako je link ostao isti. 

Trenutni naslov članakU USK više od 700 migranata u izolaciji, nekima evidentirani simptomi koronavirusa

Portal USN je, dakle, naknadno promijenio naslov, ali su ga prije toga već je preuzeli i prenijeli portali USK vijesti i Krajina. 

Portal Krajina također je ispravio i naslov i link svog članka, koji sada glasi “U USK više od 700 migranata u izolaciji, neki sa simptomima koronavirusa”. Iako u novom naslovu i opisu linka na društvenim mrežama ne postoji tvrdnja da je “nekima potvrđen koronavirus”, ovaj put se u opisu članka na Facebooku našlo pitanje “ovo su ovi u migrantskim centrim, a šta je sa onih par hiljada što hodaju slobodno po kantonu”.

S obzirom na činjenice, članak portala USN koji je prvi objavio netačnu informaciju o tome da je “nekim (migrantima op.a.) potvrđen koronavirus”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali USK vijesti i Krajina zbog prenošenja netačne tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. S obzirom da se netačna tvrdnja nalazila samo u naslovima članaka, dok je u tekstovima navedena tačna informacija, suprotna onoj iz naslova, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt.

S obzirom da su naknadno ispravili naslove članaka, portali USN i Krajina dobijaju i ocjenu demantirano. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 15. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me