Ne, ovaj video ne prikazuje direktora WHO kako pleše u baru

Facebookom se učestalo dijeli video snimak na kome je navodno Tedros Adhanom, direktor Svjetske zdravstvene organizacije, snimljen kako pleše u kratkoj majici i šortsu. Na video snimku iz bara u Sao Paolu se ne nalazi Adhanom.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook stranici  V1 info je 17. juna 2020. objavljen video snimak uz opis u kojem stoji:

Direktor svetske zdravstvene organizacije…

Na samom video snimku nalazi se i eksplicitnija tvrdnja, na portugalskom jeziku, koja u prevodu glasi:

Čak je i predsjednik WHO-a odustao od izolacije

Do trenutka objave ove analize, video na Facebook stranici  V1 info je ostvario 1.7 miliona pregleda, te je podijeljen 27.000 puta.

Video su potom objavile i stranice Život i rad u Beču - life and work in Vienna i Prilika

Video je objavio i Amer Bekan, predsjednik Prve stranke, na čijoj zvaničnoj Facebook stranici su i ranije objavljivane dezinformacije, o čemu možete čitati u analizi na linku ispod.

Lažna vijest
Nikakav sud nije “naložio državama da ukinu mjere izolacije i karantina”, niti ih je proglasio “psihološkim ratom”

Društvenim mrežama širi se “screenshot” dokumenta na njemačkom jeziku, uz t...

Lažna vijest 23.06.2020

Šta su činjenice:

Provjerom ovog video snimka se bavio brazilski portal G1 globo u analizi objavljenoj na portugalskom jeziku 16.6.2020.

Kako je i vidljivo na snimku objavljenom na Facebook stranici V1 info, na portugalskom jeziku je ispisana tvrdnja “Até o presidente da OMS desistiu do isolamento" odnosno “Čak je i predsjednik WHO-a odustao od izolacije". Analizirani video, koji se pojavio sa opisom na našem jeziku, u opisu ne sadrži ovu tvrdnju, već samo tvrdnju da se na snimku nalazi Adhanom.

Novinari portala G1 globo su pažljivim pregledom video snimka, na majici jedne od konobarica koja se pojavljuje u kadru, uspjeli uočiti broj telefona bara u kom je snimak nastao, te su kontaktirali njegovog vlasnika.

Vlasnik bara iz Santosa, na obali Sao Paola, želio je ostati anoniman ali je potvrdio da je snimak nastao u njegovom baru. No, rekao je da snimak nije iz juna ove godine, već je nastao nekoliko mjeseci ranije, jer je bar zatvoren već 90 dana.

Video sam već pogledao. Ne znam ko ga je lansirao [na Internet]. Bar je sada zatvoren. Bez sumnje, to se dogodilo prije mnogo mjeseci. Bilo je uživo muzike. Sada je bar je zatvoren gotovo 90 dana. Situacija je i dalje takva “, kaže vlasnik bara.

Novinari ovog portala su na osnovu kadra u kome se vidi i televizor, zaključili da je video snimak iz bara nastao 16.februara. 

Osim toga, na ekranu televizora koji se vidi na snimku, moguće je uočiti sliku pod nazivom "Ding Dong" iz TV emisije "Domingão do Faustão" na TV Globo, koja se obično prikazuje nedjeljom. Program je emitovan 16. februara ove godine.

Kako je zaključeno, iako postoji određena fizička sličnost sa osobom na snimku, ponajviše zbog brkova, video ne prikazuje Tedrosa Adhanoma, generalnog direktora SZO. 

O tome govori i činjenica da se Adhanom 16. februara nije nalazio u Brazilu, gdje je snimljen ovaj video. Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom je 15. februara održao govor na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (Munich Security Conference).

Dva dana kasnije, 17. februara, Svjetska zdravstvena organizacija je održala press konferenciju u svom sjedištu u Ženevi, Švicarskoj. Na konferenciji je, između ostalih, govorio i direktor organizacije, Tedros Adhanom.

Kada se fotografije koje su nastale 17. februara u Ženevi i 15. februara u Minhenu, uporede sa video snimkom koji je nastao 16. februara u Sao Paolu - za kojeg se tvrdi da prikazuje istu osobu - očito je da takve tvrdnje nisu tačne. 


Dakle, u objavi koja je prenesena na stranici V1 Info, tek je na osnovu minimalne fizičke sličnosti zaključeno da je na snimku Tedros Adhanom, iako je riječ o anonimnom gostu lokalnog bara u Sao Paulu.

Zbog navedenog, objavu na Facebook stranici V1 Info ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva kasnija objavljivanja snimka sa tvrdnjom da je na njemu direktor SZO ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 01. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, širom svijeta ne gore “serveri i bankarski sistemi” i baš zbog toga to “nećemo čuti u vijestima”

Nepovezani slučajevi razornih eksplozija i požara koji su početkom avgusta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”

Fotografiju sa Facebook stranice Građansko buđenje u čijem opisu se tvrdi d...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me