Nikakav sud nije “naložio državama da ukinu mjere izolacije i karantina”, niti ih je proglasio “psihološkim ratom”

Društvenim mrežama širi se “screenshot” dokumenta na njemačkom jeziku, uz tvrdnju da se radi o naredbi “suda za ljudska prava” državama potpisnicama “Ženevskog sporazuma” da odmah ukinu mjere borbe protiv pandemije kao što su izolacija ili karantin. Ništa od navedenog nije istinito.

U proteklih nekoliko dana, po društvenim mrežama Facebook i Twitter širi se viralna objava koja se sastoji od slike dokumenta na njemačkom jeziku, te teksta koji glasi ovako:

Sud za ljudska prava je 11.6.2020. poslao svim drzavama potpisnicama Zenevske konferencije naredbu, da SMJESTA PREKINU SVE MJERE IZOLACIJE i KARANTINA u vezi sa Koronom.
Sve dalje postojece mere te vrste ce biti smatrane kao PSIHOLOSKO VODJENJE RATA PROTIV NARODA i kao takve ce biti istrazene, sudjenje i kaznjavane!

Tvrdnja o naredbi “suda za ljudska prava” o prekidanju restriktivnih mjera u borbi protiv pandemije COVID-19, na našem jeziku se prvi put pojavila 18. juna, na Facebook profilu Vesne Curguz. Ova objava je podijeljena preko 1.300 puta, a prenesena je i na Facebook stranicama i profilima gdje je joj popularnost još više porasla. 

Među njima su Facebook profil Perspektiva portal (objava je u međuvremenu izbrisana, a prije toga je zabilježila preko 3.100 podjela), te Facebook stranice Istina.info.nova i CRAZY WORLD OF BOSNIA AND HERZEGOVINA. Objavio ju je i predsjednik Prve stranke, Amer Bekan, u nešto drugačijoj verziji u kojoj se govori o “međunarodnom sudu za ljudska prava”, te se umjesto “Ženevske konferencije” pominje “Ženevski sporazum”. 

 

Osim na Facebooku, objava se dijelila i na Twitteru (neki od primjera su Богиња пролећа, Valentina Blazic, Dusan7Q, Goran 1244).  

Šta su činjenice?

Slika dokumenta koji bi trebao biti “dokaz” odluke suda, ne prikazuje nikakav dopis međunarodnog suda za ljudska prava, niti bilo kojeg priznatog suda. Dokument, koji se može pročitati na ovom linku, je zapravo napisao izvjesni Mustafa-Selim Sürmeli, te ga je adresirao na predsjednika Njemačke, Frank-Waltera Steinmeiera. Sürmeli je član pokreta Građani Reich, čiji sljedbenici odbijaju legitimnost moderne Njemačke i zagovaraju povratak njemačke državnosti od prije 1945. godine. Članovi ovog pokreta povezani su i sa ekstremnim desničarkim, anti-semitističkim i nacističkim ideologijama. Sürmeli je samoprozvani “visoki komesar za ljudska prava”, član “Upravnog odbora Međunarodnog centra za ljudska prava”, “profesor ljudskih prava“ i slično. 

Sürmelijeva organizacija, ispred koje je pismo napisano, je “sud” samo po nazivu. Ista se zove Gerichthof der Menschen (u prevodu “Narodni sud”), ali se ne radi o stvarnom sudu, već o  “projektu” nekoliko opskurnih organizacija

Njemačke novine Kreiszeitung Wochenblatt navode da se radi o “izmišljenim organizacijama” koje fiktivno vodi Sürmeli: 

(...) iza kvazi-suda u gradu Hahle se nalazi zbunjeni pogled na svijet od Mustafe Selima S., koji je vlastima poznat kao notorni Querulant. 
Jedna dodatna izmisljena organizacija S. je "Ured za ljudska prava" koja je prema vlastima Donje Saksonije u zajedništvu sa pokretom  Građani Reicha.

Sürmeli u dokumentu koji je predstavljen kao “dopis suda”, piše da su izolacija i druge mjere borbe protiv pandemije COVID-19, u suprotnosti sa “Ženevskim sporazumom”, te da predstavljaju “psihološki rat protiv pojedinca”. Na kraju pisma, Sürmeli navodi “dokaze” da je bolest COVID-19 unaprijed planirana, koji uključuju navodna “predviđanja” pandemije u romanu The Eyes of Darkness, ili u crtanoj seriji Simpsoni. O obje ove priče već smo pisali u svojim analizama. 

Lažna vijest
„Proročanstvo“ iz crtane serije Simpsoni „zarazilo“ i portale u BiH

Tvrdnje fanova američke crtane serije „The Simpsons“ o epizodi koja je pred...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano 06.02.2020

Lažna vijest
Ne, roman “Oči tame” iz 1981. godine nije predvidio izbijanje novog koronavirusa

Netačni navodi o tome da je američki pisac Dean Koontz u svom romanu “Oči t...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano Ispravljeno 12.06.2020

Postoji li Međunarodni sud za ljudska prava?

Institucija pod nazivom “Međunarodni sud za ljudska prava” ne postoji. Postoji Međunarodni sud pravde, koji se nalazi u Haagu i jedan je od pravnih organa Ujedinjenih nacija, te Europski sud za ljudska prava u Strazburu, oformljen od strane Vijeća Europe. 

Pored toga što se poziva na nepostojeću instituciju, nejasno je i na kakav “Ženevski sporazum” ili “Ženevsku konferenciju” se misli u viralnom postu.  U prošlosti je bilo više sporazuma potpisanih u Ženevi, ali su isti mahom bili vezani za konkretne ratne sukobe, to jest sklapanje mira (kao na primjer Ženevski sporazum za prekid rata u Indokini iz 1954. godine).

Dokument koji ima najsličniji naziv tome je Ženevska konvencija - to jest, Ženevske konvencije,  koje su jedan od osnova međunarodnog humanitarnog  prava. Trenutno su 194 države potpisnice ovih Konvencija.

Tvrdnjama o navodnoj odluci “međunarodnog suda za ljudska prava” bavio se i naš partnerski portal za provjeru medijskih činjenica, Raskrinkavanje (.me). Raskrinkavanje je također analizom došlo do zaključka da se radi o lažnoj vijesti i lažnom dokumentu navodnog međunarodnog suda za ljudska prava. 

Da zaključimo, ne postoji nikakav međunarodni sud koji je zaključio da su mjere zaštite od pandemije COVID-19 jednake “psihološkom vođenju rata” i koji je državama naredio da “smjesta prekinu sve mjere izolacije i karantina”. Sve ovakve objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 23. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me