„Proročanstvo“ iz crtane serije Simpsoni „zarazilo“ i portale u BiH

Tvrdnje fanova američke crtane serije „The Simpsons“ o epizodi koja je predvidjela epidemiju korona virusa prije 27 godina su poslužile portalima u BiH za skupljanje klikova na još jednom „proročanstvu“ popularne serije.

 U naslovu članka objavljenog 30. januara, portal lista Dnevni Avaz tvrdi da je popularna crtana serija predvidjela aktualnu epidemiju koronavirusa 2019-nCoV prije skoro trideset godina.

Simpsonovi su predvidjeli koronavirus još 1993. godine

Tvrdnja je popularizovana nakon što su je prošle sedmice prenijeli brojni mediji u svijetu. Međutim, većina tih članaka je naprosto kompilacija viralnih postova na društvenim mrežama u kojima fanovi serije “otkrivaju” vezu između radnje u epizodi „Marge in Chains“ iz 1993. godine i epidemije 2019-nCoV koju je Svjetska zdravstvena organizacija prošle sedmice proglasila globalnom prijetnjom

Tvrdnju su prenijeli portali Zenit, Cazin, Večernji list, BiHvijesti, USKinfo i Alternativna televizija 2. i 3. februara 2020. godine. Portal The Bosnia Times je otišao korak dalje pa ustvrdio:

Simpsonovi su, izgleda, predvidjeli cijelu našu budućnost, pa i nastanak epidemije od koronavirusa i to prije dvije decenije

Portal Dnevnik.ba je u naslovu članka od 1. februara 2020. godine aludirao na popularno i pogrešno mišljenje da su Simpsoni predvidjeli mnoge važne događaje:

Opet su 'pogodili': Simpsoni su predvidjeli i ubojiti koronavirus

Članci objavljeni na portalima Dnevni Avaz, Zenit.ba, USKinfo.ba, kao i članak objavljen na portalu televizije Hayat 2. februara 2020. godine opremljeni su slikom iz crtane serije na kojoj televizijski voditelj čita vijesti dok iza njega stoji slika na kojoj piše „corona virus“. 

Slika nije preuzeta iz epizode na koju se pozivaju članci. Radi se o sceni iz epizode koja je emitovana 2010. godine, i koja nema nikakvih sličnosti sa aktuelnom epidemijom. U epizodi „The Fool Monthy“, koja je emitovana 21. novembra 2010. godine, velike televizijske kompanije odluče da povećaju gledanost svojih informativnih programa tako što će stvoriti vještačku krizu, i stvore novu bolest - gripu koju prenose kućne mačke. Natpis „corona virus“ na slici je naknadno dodan na natpis “apocalypse meow” i ne pojavljuje se u samoj epizodi serije.

Čitaoci nisu obavješteni da se radi o dvije nepovezane epizode Simpsona, niti da je slika naknadno mijenjana ubacivanjem riječi “corona virus”.

Tvrdnja o “proreknutoj” epidemiji korona virusa je bazirana na neutemeljenim zaključcima fanova serije na društvenim mrežama, što su portali “upakovali” kao vijest. 

Dnevni Avaz: Fanovi porodice Simpson vjeruju kako je dugovječna animirana serija upozorila svijet na koronavirus prije više od dva desetljeća.
Kao dokaz navode epizodu serije iz 1993. godine, u kojoj se radi o virusu zvanom osaka flu, a koji se širi Springfildom, nakon što su stanovnici naručili blendere iz Japana.

Sličnosti između epizode Simpsona koja je emitovana 6. maja 1993. godine i epidemije korona virusa koja je počela krajem prošle godine gotovo da ne postoje. Epidemija koronavirusa nije počela u Japanu. Virus je prvi put registrovan u gradu Wuhan, u centralnoj Kini, odakle se proširio u druge dijelove zemlje, a ubrzo su zabilježeni i prvi slučajevi u drugim zemljama. U crtanoj seriji, bolest koja se zove Osaka gripa dolazi u Springfield, američki gradić koji je mjesto radnje serije, nakon što zaraženi radnik u tvornici sokovnika u Japanu kihne u kutiju sa sokovnikom koji je onda isporučen kupcu u Springfieldu. Ubrzo nakon toga, gradić zahvati epidemija gripe. Iako se radnja vrti oko virusne epidemije, ta epizoda Simpsona se ne može nazvati predviđanjem, kako primjećuje Snopes. Svijetom su dosad harale mnoge pandemije, kao španska gripa, honkonška gripa ili azijska gripa, a Snopes zaključuje i da Simpsoni nisu predviđali budućnost, već su se osvrnuli na prošle događaje.

Vjerovanje da Simpsoni predviđaju budućnost rašireno je pogotovo među teoretičarima zavjere. Brojni su „primjeri“: od izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika 2016. godine do rušenja Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku 11. septembra 2001. godine. Razlog zbog kojeg se čini da autori crtane serije pogađaju šta će se desiti, što onda bude izvor za lažne vijesti čak i kad je očito da je u pitanju čista slučajnost, je jednostavan: zakon vjerovatnoće. U sad već trideset godina emitovanja, Simpsoni su imali toliko zapleta koji su se bavili budućim stvarima da su neki morali imati sličnosti sa stvarnim događajima. Ili kako je to rekao Al Jean, jedan od scenarista serije: „Ako napravite puno predviđanja, deset posto će se ispostaviti tačnim.“ Neka od tih “predviđanja” u lažnim vijestima su jednostavno izmišljena, uz korištenje manipulacije slikom i videom.

Epizoda iz 1993. godine nije predvidjela epidemiju korona virusa u Kini. Članci objavljeni na portalima u BiH koji su to u svojim naslovima ustvrdili, dobijaju ocjenu klikbejt zbog izostavljanja iz naslova tvrdnje da fanovi vjeruju u „proročanstvo“. Članci opremljeni slikom iz epizode emitovane 2010. godine, koja nema ništa zajedničko sa epizodom iz 1993. godine na koju se pozivaju i koja je pri tome izmjenjena da “dokaže” tvrdnju, dobijaju ocjenu manipulacija činjenicama.

Napomena: 11.2.2020.

Dnevni avaz je nakon objavljivanja ove analize odgovorio na upit redakcije Raskrinkavanja. Obzirom da je na Avazu objavljena ispravka ove vijesti. njihov članak ocjenjujemo i kao demantirano. 

Napomena

23.11.2021.Nakon objave ove analize, još nekoliko medija objavilo je članke u kojima se tvrdi da su Simpsoni “predvidjeli pandemiju koronavirusa”. Iste tvrdnje pojavile su se i u nekoliko Facebook objava.

Portal B92 je 2.2.2020. godine prenio članak koji je bio predmet naše analize, stoga dobija ocjene klikbejt i manipulisanje činjenicama.

Na Portalu je 12.5.2020. godine objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi da su “Simpsoni predvidjeli pandemiju”. U samom članku se navodi da je ova animirana serija još 1993. godine “predskazala pandemiju koronavirusa”, izostavljajući da je navodno “predskazanje” vjerovanje fanova. Stoga članak objavljen na ovom portalu ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju. Na portalu Ekskluziva, u članku objavljenom 17.3.2020. godine, netačno se navodi da su u epizodi emitovanoj 1993. godine građani Springfielda zaraženi koronavirusom. U naslovu članka tvrdi se da su Simpsoni “predvidjeli koronavirus”. Članak također sadrži i izmanipuliranu sliku kao “dokaz” za ove tvrdnje.  Stoga članak na ovom portalu ocjenjujemo kao klikbejt, dezinformaciju  i manipulisanje činjenicama. U naslovu članka objavljenom 10.3.2020. godine na portalu Izdvojeno, tvrdi se da je animirana serija “najavila koronavirus 1993”, a članak također sadrži izmanipuliranu sliku. Članak na ovom portalu ocjenjujemo kao klikbejt, dezinformaciju i manipulisanje činjenicama.

Facebook objave koje sadrže izmanipuliranu sliku ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Objavu na stranici Taxi Mide Jablanica koja, uz sliku, sadrži i tvrdnju da su Simpsonovi predvidjeli koronavirus, ocjenjujemo kao lažnu vijest i manipulisanje činjenicama.

11.10.2023: Članak portala B92 koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 06. 02. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me