Raskrinkavanje.ba

Ne, ovo nije Rahman iz Bužima koji je postavljao 5G tornjeve, nego Harvey iz Gothama

Neistinitost “meme-a” koji se dijeli društvenim mrežama je uglavnom očita, te se fotografija isključivo širi putem društvenih mreža. Ipak, činjenica da je Raskrinkavanje nekoliko puta dobilo upite za provjeru istinitosti od strane čitalaca, te da se ova fotografija može često naći u komentarima na društvenim mrežama, pokazuju da postoji potreba da se na ovaj način ukaže na činjenice koje opovrgavaju istinitost tvrdnji da je Rahman Kapić “zadobio povrede prilikom stavljanja u pogon tornja sa 5G mrežom”.

Čitatelji/ce Raskrinkavanja prijavili su nam fotografiju koja se posljednjih dana širi društvenim mrežama. Fotografija navodno predstavlja Rahmana Kapića iz Brigova, opština Bužim, koji je “uposlenik BU Telekoma” i koji je navodno “u srijedu naveče zadobio povrede” koje se vide na priloženoj fotografiji, za koje je navedeno da su nastale “prilikom stavljanja u pogon tornja sa 5G mrežom” u naselju Mala Lisa u Cazinu. 

Ono što se primijeti na prvi pogled jeste količina konkretnih informacija koje ovaj “meme” sadrži. Navedeno je ime i prezime osobe, vrlo precizno mjesto boravka, firma u kojoj je osoba zaposlena, kao i vrijeme i tačna lokacija “zadobijanja povreda”. 

Jedina stvar koja nije dovoljno jasna jeste naziv kompanije, s obzirom da se navodi “BU Telekom” koji ne postoji u BiH. S obzirom na blizinu slova “U” i “H” na tastaturi, ali i činjenicu da je našem jeziku bliže fonetsko pisanje riječi, možemo pretpostaviti da je namjera autora/ice fotografije bila napisati “BH Telecom”. Brigovi jesu mjesna zajednica u opštini Bužim, dok je Mala Lisa naselje u Cazinu, te čak postoji i mjesto Kapići gdje je živjela osoba po imenu Abdurahman Rahman Kapić koja je preminula 2016. godine. 

Osim toga, na Facebooku smo pronašli i profile sa imenom Rahman Kapić koji koriste fotografiju sa navedenog “meme-a” kao profilnu fotografiju. To su profili rahman.kapic.7 i rahman.kapic.39, a oba navedena profila nastala su 18. aprila.

Ova fotografija vjerovatno predstavlja satirični sadržaj čiji je cilj humor, što se može primijetiti i u komentarima objava na profilima koji su fotografiju objavili. Međutim, iz istih komentara zaključujemo da je ipak određeni broj osoba objavu shvatio kao stvarnu, a ne kao satiričnu, a tome u prilog ide i nekoliko upita za provjeru istinitosti fotografije koje je Raskrinkavanje dobilo. 

Ključni dio ovog “meme-a” jeste upravo fotografija koja prikazuje čovjeka koji očito leži na bolničkom krevetu i koji na licu ima opekotine, te mu nedostaju komadi kože i mišića sa lica, što sve zajedno izgleda jako zabrinjavajuće i nevjerovatno. 

Međutim, neko ko je poznavaoc filma i opusa Christofera Nolana, ili neko ko je ovu fotografiju pretražio preko bilo kojeg od online servisa za provjeru fotografija, može zaključiti da prikazano na fotografiji i jeste upravo to - nevjerovatno. U pitanju je naime fotografija iz filma koja pokazuje Aarona Eckharta u ulozi Harvey Denta u filmu “Vitez tame” (The Dark Knight, Christofer Nolan, 2008). Harvey Dent, osoba, odnosno filmski junak sa fotografije koji je u filmu tužilac iz Gotham City-ja, zadobija povredu nastalu nakon eksplozije dok ga Batman pokušava spasiti. Kadar iz kojeg je fotografija sa “meme-a” nastala, odvija se nakon eksplozije u bolnici

Ova fotografija je korištena prethodnih godina na internetu mnogo puta, te recimo samo pretraga na servisu Tineye daje 970 rezultata, odnosno objava sa ovom fotografijom, od kojih prva datira iz maja 2010. godine. Čak je moguće kupiti ovu fotografiju sa potpisom glumca Aarona Eckharta sa Amazon-a za 117.99 USD.  

Što se tiče tvrdnje o postavljanju 5G tornjeva, i Raskrinkavanje i Istinomjer su u svojim analizama više puta pisali o tome da 5G mreža ne postoji u Bosni i Hercegovni. BiH je tek u 2019. godini počela sa uvođenjem 4G mobilne mreže, a o tome da je BiH još uvijek daleko od uvođenja mreže sljedeće generacije, svjedoči i izjava savjetnika generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, Aleksandra Mastilovića, iz decembra 2018. godine, odnosno iz vremena prije uvođenja 4G mreže u BiH. Osim toga, Istinomjer je i 27. marta ove godine kontaktirao RAK kako bi provjerio dinamiku uvođenja 4G mreže, te je dobio odgovor da podaci o ostvarenom pokrivanju teritorije BiH 4G mrežom još uvijek ne postoje, ali je iz odgovora jasno da će ovaj proces trajati bar još nekoliko godina. Iz svega navedenog zaključujemo BiH kasni i sa uspostavljanjem 4G mreže, kao to da ni u najoptimističnijim perspektivama ne očekujemo uspostavljanje 5G mreže u BiH prije 2024. godine. Kompletnu izjavu Aleksandra Mastilovića, ali i odgovor RAK-a, možete pronaći na linku ispod. 

U zaključku, neistinitost ovog “meme-a” sa društvenih mreža je uglavnom očita, te se fotografija isključivo širi putem društvenih mreža. Ipak, činjenica da je Raskrinkavanje nekoliko puta dobilo upite za provjeru istinitosti od strane čitalaca, te da se ova fotografija može često naći u komentarima na društvenim mrežama, pokazuju da postoji potreba da se na ovaj način ukaže na činjenice koje opovrgavaju istinitost tvrdnji da je Rahman Kapić “zadobio povrede prilikom stavljanja u pogon tornja sa 5G mrežom”.

S obzirom da se radi o satiričnom sadržaju, ovu objavu sa društvenih mreža ocjenjujemo kao satiru.

Napominjemo i da ocjena satira prema metodologiji Raskrinkavanja ne predstavlja negativnu ocjenu. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom sadržaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri.

Napomena: 20.4.2020.

Objavu na našoj Facebook stranici na kojoj smo podijelili analizu o “Rahmanu iz Bužima” komentarisao je i Elvir Bagrameli. Nakon što je u komentaru napisao da je on kreirao fotografiju, redakcija Raskrinkavanja ga je kontaktirala.

Bagrameli je za Raskrinkavanje u izjavi naveo da je ova satirična fotografija nastala “spontano” i “bez predumišljaja.” 

Naišao sam “na "sirov materijal" u objavi od kolege i prepoznao neiskorišten potencijal dobre šale, za koje sam inače uvijek naklonjen. Nabrzaka sam prepravio sitnice u već napisanom tekstu, ispravio par pravopisnih grešaka i Rahmanu dao lice Harvija Denta.

Bagrameli kaže i da je “objava bila prilično naivno sročena i slična moru istih koje kruže mrežom već mjesecima”. On je puno vremena provodio na društvenim mrežama, gdje su mu pažnju privukle “mnoge besmislene objave sa raznim teorijama zavjere, što o virusu, što o 5G mreži, vrlo često ispisane sa kriminalnim poznavanjem pravopisa maternjeg jezika”, na što je, kako kaže, “prilično alergičan”.

Nakon što je fotografiju objavio na Facebooku, uslijedili su komentari njegovih prijatelja koji su od njega navikli na ovu vrstu objava, s obzirom da je Bagrameli, kako kaže, “ljubitelj dobrog humora i satire”. Onda je primijetio da je jedan njegov prijatelj na Facebooku “kojeg nikad u životu nije ni vidio ni čuo” komentarisao njegovu objavu misleći da je u pitanju istinita informacija. 

Iz tih razloga je promijenio postavke privatnosti svoje objave i učinio je javnom. U nastavku Bagrameli objašnjava kako je njegovu objavu za jedan dan podijelilo oko 3.000 osoba, od kojih je većina mislila da je objava istinita, a ne satirična.

Bilo je već kasno uvečer i otišao sam spavati ne sluteći na ishod mog "posijanog sjemena". Ujutro, nakon ritualnog čitanja vijesti sa portala bacih oko na Facebook kad ono tamo haos - fotografija je već imala nekih osam stotina dijeljenja i brdo komentara. Kada sam počeo čitati komentare tek tada sam uvidio da je velik broj ljudi nasjeo na “štos” i povjerovao da je u pitanju istinita objava. Dijeljenja su se gomilala i dalje a ja sam na "ozbiljne" komentare odgovarao prilično neozbiljno nastojeći ljudima dati do znanja da je u pitanju šala, usput stvarajući još smješnije situacije.
U međuvremenu je broj dijeljenja stigao blizu cifre od 3.000, jednostavno više nisam mogao to sve pratiti i stvar se otela kontroli. Tada mi je sve to prestalo biti smiješno.

Kada je vidio da je jako veliki broj osoba pomislio da je objava istinita i podijelio fotografiju, odlučio je “urediti objavu i ubaciti dodatni tekst” za koji je smatrao da će, kada ga pročitaju, “ljudima biti jasno da se radi o zezanciji i da će se stvar "normalizirati"”. Međutim, to se ipak nije desilo.

No i nakon toga stizali su ozbiljni komentari i to me frapiralo. Kako jedan moj kolega reče, od čitave situacije i analize brojnih odgovora bi se mogla odbraniti doktorska disertacija iz sociologije i psihologije masa. Ja sam izvukao neke svoje zaključke, dakako satirične i humoristične te ih plasirao u par svojih sljedećih objava.

Na kraju nam je Bagrameli rekao da je “ostao gorak okus u ustima zbog nedostatka opšteg znanja i nivoa svijesti naše populacije”.

No ostao je gorak ukus u ustima zbog, po meni, nedostatka opšteg znanja, nivoa svijesti i nepismenosti znatnog broja naše populacije zbog kojih se ova zemlja i nalazi u situaciji koja jeste. Pri tome ne mislim na aktualna dešavanja vezana za stanje oko koronavirusa, nego na našu svakodnevnicu koju ne bih opisivao, sve se zna...

Ova zanimljiva priča koju nam je Bagrameli ispričao samo nam dokazuje kakve posljedice razne neutemeljene teorije zavjera i lažne vijesti mogu proizvesti. 

S ozirom na količinu neprovjerenih vijesti i informacija, teorija zavjere i potpuno izmišljenih tvrdnji koje su u eksponencijalnom porastu u vrijeme pandemije koronavirusa, u našoj javnosti očito vlada potpuna nemogućnost razlučivanja istine od neistine. Sve to dovelo je do toga da bar nekoliko hiljada građana/ki BiH, a vjerovatno i mnogo više, povjeruje da je “Rahman iz Bužima” zaista zadobio povrede tokom postavljanja tornja za 5G mrežu bez obzira na činjenicu da je objava očito satiričnog karaktera, da je u njoj iskorištena fotografija iz popularnog filma, te da 5G mreža ne postoji u BiH.

(Darko Brkan, Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke