Ne postoje “gotovi testovi” za Covid-19 s unaprijed pozitivnim i negativnim rezultatima

Kontrolni brisevi za brze testove kompanije Abbott se na internetu manipulativno predstavljaju kao unaprijed pripremljeni pozitivni i negativni testovi na Covid-19.

Na Twitter profilu Српски Инфо Штаб, 6. augusta 2021. objavljena je fotografija dvaju briseva na kojima se, pored naziva testa COVID-19 Ag RAPID TEST DEVICE (Covid-19 Ag Uređaj za brzi test), nalazi ispisano “Negative Control” (negativna kontrola) i “Positive Control” (pozitivna kontrola). U tweetu uz fotografiju je navodna priča francuske bolničarke koja kaže da je riječ o unaprijed pripremljenim pozitivnim i negativnim testovima:

DEPOPULACIJA
Francuskinji Šantal Šenef nećaka bolnička sestra poslala ovu fotografiju i poruku:
"Volim svoju profesiju. Ali kad sam dobila ove gotove testove, šokirala
sam se. Šef bolnice se pravdao da stari i bolesni mnogo koštaju državu. Nisam mogla da to progutam. Dala sam otkaz."

 

Šta su činjenice˘?

“Šantal Šenef” iz tweeta je Chantal Chénevé, francuska antivakcinacijska aktivistkinja, koja na svom Facebook profilu redovno objavljuje dezinformacije o Covid-19 pandemiji i vakcinama. Originalna objava “ispovijesti nećakinje” na njenom profilu više nije dostupna, no screenshot ove objave dijelili su drugi korisnici Facebooka (primjer).

Na fotografiji se ne nalaze gotovi “pozitivni” i “negativni” testovi, nego kontrolni brisevi testnog seta proizvođača brzih testova Abbott. Naime, u testnom setu naziva Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test Device, čije se uputstvo može pročitati na ovom linku, pored 25 briseva za individualno testiranje na Covid-19, nalaze se po jedan bris s pozitivnom i negativnom kontrolom, koji su prikazani na fotografiji:

Materijali

• 25 testnih uređaja sa supstancom za isušivanje u pojedinačnoj vrećici od folije
• pufer (1 x 9 ml/boca)
• 25 epruveta za ekstrakciju
• 25 kapica za epruvete
• 1 bris s pozitivnom kontrolom
• 1 bris s negativnom kontrolom
• 25 steriliziranih briseva za uzimanje uzorka iz nosa 
• 1 stalak za epruvetu
• 1 brzi referentni vodič
• 1 uputstvo za upotrebu

Slične dezinformacije o testnim setovima kompanije Abbott širile su se na društvenim mrežama i portalima i ranije kako na engleskom jeziku, tako i na našem govornom području. Na portalu Istinom protiv laži je 25.12.2020. godine objavljen članak s tvrdnjom da je u Njemačkoj “procurila informacija da se sa testiranjem rade prevare”, odnosno da je kompanija Abbott “po narudžbi kupaca prodavala gotove negativne testove, kao i testove s antigenima SARS-Cov-2 koji su uvijek pozitivni!”

Fact-checking redakcije Reutersa, Faktografa, India Today i AFP-a su se već bavile opovrgavanjem nekoliko verzija ovih dezinformacija. 

U njihovim analizama, podrobno je objašnjena svrha korištenja kontrolnih briseva. Naime, radi se o dijelu testnog seta koji se koristi za kontrolisanje pravilnog funkcionisanja testova koji detektuju antigen virusa Sars-CoV-2 u uzorku. Ovo je u svojoj analizi naveo AFP, dodavši tome i odgovor potparolke kompanije Abbott, koja je naglasila i to da se ovi kontrolni brisevi uopšte ne koriste za testiranje uzoraka od pacijenata:

Jednostavno, “proizvođači dodaju pozitivne i negativne kontrole kako bi korisnici potvrdili da li test funkcioniše. Ako uređaj dobro funkcioniše, pozitivna kontrola treba da da pozitivan rezultat, a negativna negativan,” objasnila je AFP-u Liljan Granžo-Keros (Liliane Grangeot-Keros), virolog i stalni sekretar Francuske nacionalne farmaceutske akademije. Kaže da su objave koje sumnjaju u verodostojnost ovih testova “lažne vesti”.
(...)
“Svaki paket testova sadrži jedan pozitivan i jedan negativan bris kako bi se osiguralo da test radi ispravno. Ovi kontrolni brisevi se ne koriste u ispitivanju pacijenta,” rekla je AFP-u 30. decembra portparolka Abota Alezija Skot (Alesia Scott).

"Ovo je standardni postupak za najbrže dijagnostičke testove širom sveta," dodala je.

Dakle, kontrolni brisevi na fotografiji objavljenoj na Twitter profilu Српски Инфо Штаб manipulativno su predstavljeni kao unaprijed pripremljeni brisevi koji se koriste za testiranje pacijenata. Time se “dokazuje” navodna priča “nećake bolničarke”, prema kojoj je pandemija bolesti Covid-19 lažirana. 

S druge strane, tvrdnjom iz priče da se “šef bolnice pravdao da stari i bolesni mnogo koštaju državu” implicira se da se pod izgovorom pandemije i upotrebom lažnih testova provodi eliminacija starih i bolesnih, iako nije baš sasvim jasno na koji način. Ovakvo tumačenje dodatno implicira da je pandemija dio plana o depopulaciji, što je još jedna teorija zavjere o kojoj smo pisali nekoliko puta (1, 2, 3, 4).     

Budući da na fotografiji nisu prikazani “gotovi testovi”, nego kontrolni brisevi koji su standardni dio testnog seta, tweet s profila Српски Инфо Штаб ocjenjujemo kao lažnu vijest

Zbog aluzija da su pandemija i korištenje “gotovih testova” dio plana o depopulaciji, te da je pandemija lažirana, istom tweetu dajemo i ocjenu teorija zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 26. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izgubljeni u prevodu: Ime modnog brenda nije “dokaz” da satanisti vladaju svijetom

Teoretičari/ke zavjere na društvenim mrežama dijele dva netačna tumačenja i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Urme su zdrave, ali nisu lijek protiv raka

Pseudonaučne tvrdnje o učinkovitosti voća i povrća u liječenju raka često s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Kokosovo ulje nije lijek protiv raka

Nalazi studije u kojoj je testiran efekat laurinske kiseline – sastojka kok...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me