Raskrinkavanje.ba

Ne postoje programi “kontrole uma” zasnovani na horoskopu

Dvije astrologinje iskoristile su masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi za širenje pseudonačnih tvrdnji o vezi između horoskopa i kriminalnih tendencija, i teorija zavjere o tajnom programu kontrole uma.

Foto: Paolo Gallo, Freepik

Na Facebooku je 4. maja 2023. godine objavljen videosnimak u kome dvije žene govore o masovnom ubistvu koje je 3. maja 2023. počinjeno u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Jedna od njih primijetila je da “nije zapamćeno da djeca postaju serijske (sic!) ubice” i na temelju informacije da je počinilac imao 14 godina zaključuje da je bio podvrgnut MK-ULTRA projektu. U snimku se može čuti da je riječ o eksperimentalnom provođenju “projekta koji je odgovoran za masovna ubistva u američkim školama”.   

Najveći problem je što se to nikad nije dešavalo da deca vrše serijska ubistva. To su radile psihopate koje su se krile godinama i zatvarale ljude po podrumima, i ne znam, znate već sve te priče, ali da (...) deca postaju serijske ubice to nije zapamćeno, barem ja nikad nisam pročitala nigde, što samo potvrđuje da se radi o projektu MK-ULTRA koji se naravno već dešavao u Americi, ima već puno godina. To je, znamo kako je bilo ubijanje po školama, uđe mitraljezom i poubija sve redom. Znači, to sada je krenulo eksperimentalno i ovde. Prvo se vidi da je to MK-ULTRA po tome što je to dete od 14 godina. To je prvi dokaz da je u pitanju projekat. A drugi dokaz da je u pitanju projekt je, ja sa dužnim poštovanjem, njegov horoskop. 

U snimku se tvrdi da je maloljetni napadač “izabran” da bude dio projekta MK-ULTRA jer je rođen s predispozicijom “da postane na neki način psihopata”. Žene na snimku ove navodne predispozicije povezuju s njegovim horoskopom. 

Dete je imalo izuzetne predispozicije, karmički date, da se nad njim izvrši taj projekat. Kad kažem karmički ne mislim da se on rodio da bi sada oni, satanisti, uradili nad njim projekat. Ne. Nego je, on se rodio da stvarno da u životu jednog dana postane na neki način psihopata. Ali to ne znači da bi on nekog ubio, možda bi nekog mučio, ne znam kako… Možda bi… Ko zna kako bi to sve bilo. Ja to ne mogu da znam, ali pošto je on imao takve predispozicije onda je dete pronađeno kao takvo, jel? Mi ne verujemo u to ali verujte da se rade kontrole horoskopa ko je čega podložan i onda se to dete podvrgne toj, tom projektu MK-ULTRA. Jer to ne može na svakog da deluje u takvoj meri.

Ova je objava na Facebooku podijeljena 59 puta, a zabilježila je i 273 sviđanja i nešto više od 200 komentara.

 

Šta su činjenice?

 

U jutarnjim satima 3.5.2023. godine u beogradskom naselju Vračar, 13-godišnji dječak je u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” iz vatrenog oružja usmrtio osam učenika/ca i školskog čuvara, a ranio šestero djece i nastavnicu. Djevojčica koja je bila teško povrijeđena u masovnoj pucnjavi preminula je u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj 15. maja. Zvanične potvrde motiva napada još uvijek nema. 

Napad je očekivano izazvao veliki interes javnosti i medija. Izvještavanje o događaju pratio je i značajan broj dezinformacija. Ubrzo nakon tragedije, na društvenim mrežama počele su se širiti različite teorije zavjere kojima se nastoje “objasniti” uzroci napada. Tako se, između ostalog, tvrdilo da je masovno ubistvo djelo Moonove sekte, da je napadač žrtva Monarch programa kontrole uma te da je cilj napada razoružanje građana Srbije (1,2).
 

Šta je MK-ULTRA?

 

Snimak koji je predmet ove analize emitovan je uživo na Facebook profilu astrologinje Gordane Varge. Varga redovno emituje slične snimke uživo u kojima se uključuje i druga žena iz snimka, Gordana Vučetić, takođe astrologinja.

Njihove tvrdnje da je maloljetni počinilac masovnog ubistva u Beogradu bio podvrgnut projektu MK-ULTRA spadaju u domen teorije zavjere.

MK-ULTRA je stvarni tajni program koji je američka CIA započela 1950-ih godina tokom hladnog rata. Ovaj program bio je usmjeren na pokušaje otkrivanja načina kontrole uma. CIA je u ovom programu, kako navodi BBC, finansirala pojedine psihijatrijske institucije u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi u kojima su provođeni eksperimenti na pacijentima/kinjama. Kako smo objasnili u jednoj od ranijih analiza, u ovim eksperimentima korištene su različite tehnike uticaja na um, poput psihodeličnih supstanci, uskraćivanja čulnih poticaja, ali i tretmana elektrošokovima i drugih nelegalnih metoda. Kako navodi New York Times, pozivajući se na riječi službenika CIA-e, mnogi učesnici eksperimenta bili su mentalni bolesnici, zatvorenici, ovisnici o drogama i prostitutke.

Ostali eksperimenti uključivali su zaposlenike CIA-e, vojne službenike i studente, koji su bili manje ili više upućeni u testove. Sve u svemu, CIA je provela 149 zasebnih eksperimenata kontrole uma, a čak 25 uključivalo je subjekte koji nisu znali da su dio eksperimenta.  

Eksperimenti su prekinuti 1972. godine, a program je okarakterisan kao beskoristan. New York Times navodi i da je tokom programa najmanje jedan sudionik umro, dok su neki pretrpjeli psihičke povrede.  

Iako je u stvarnosti ovaj program obustavljen sedamdesetih godina prošlog vijeka, priča o MK-ULTRA projektu je kroz filmove i televizijske serije postala, i još uvijek je, dio popularne kulture, a na koncu i inspiracija različitim teorijama zavjere, navodi Wired u članku iz 2019. godine, u kom su detaljno opisane teorije zavjere o projektu.

MK-Ultra je bizarna teorija zavjere koja se uvukla u određene rubne dijelove interneta. Njeni sljedbenici/e uvjereni su da kad god se neka slavna osoba ili političar čudno ponaša pred kamerama, ona ili on nije samo nervozan/na ili nespretan/a s izjavama, nego je žrtva strogo tajnog odjela američke vlade za kontrolu uma.

Ovoj teoriji zavjere pripisuju se i zlokobnija djela i često se spominje u kombinaciji s drugim teorijama zavjere: u desetinama threadova na Redditu sugeriše se da naoružani napadači koji stoje iza napada kao što su oni u [američkim školama] “Sandy Hook” i “Columbine” nisu bili teroristi ili fanatici, već "MK-Ultra marionete" koje su zlokobne sile usmjerile da izvrše te zločine.

Sagovornici portala Wired objašnjavaju da razlog popularnosti i dugovječnosti priče o kontrolisanju umova putem MK-ULTRA treba tražiti u činjenici da je u njenoj osnovi zrno istine. 

Napadi u američkim školama “Columbine” i “ Sandy Hook” nemaju veze s nekakvim tajnim vladinim programom. Riječ je o zločinima koji su detaljno dokumentovani i rasvijetljeni. Ipak, oni su postali predmet različitih teorija zavjere, na koje se upravo i pozivaju osobe sa snimka.  

Google pretragom nismo uspjeli pronaći da postoji bilo kakva informacija zvaničnih organa ili kredibilan medijski izvještaj koji masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi dovodi u vezu s MK-ULTRA projektom. 

Tvrdnje da je počinilac masovnog ubistva u Beogradu bio predmet kontrole uma ranije je iznosio Nikodim Bogosavljević, o čemu smo pisali u analizi objavljenoj 11.5. 2023.godine. Tada smo takođe istakli da ne postoje dokazi koji bi potkrijepili ove tvrdnje. 

Tvrdnje da položaj nebeskih tijela utiče na karakteristike ličnosti ili sklonosti pojedinca ka psihopatskom ponašanju spadaju u domen pseudonauke.

Kako navodi časopis Scientific American, astrologija je vjerovanje da astronomski fenomeni, poput položaja zvijezda u trenutku rođenja ili činjenice da je Merkur retrogradan, utiču na svakodnevni život pojedinca/ke, ali i na njegove/njene osobine ličnosti. Prema enciklopediji Britannica, horoskop je “dijagram neba” koji prikazuje raspored nebeskih tijela i znakova zodijaka u datom momentu ili, u slučaju ličnog horoskopa, u momentu rođenja osobe. Poklonici astrologije vjeruju da horoskop može predvidjeti događaje ili uticati na karakteristike ličnosti. Usprkos njihovoj popularnosti, ne postoji nikakva naučna osnova za ovakva vjerovanja (1, 2).  

Vjerovanje da horoskop utiče na ličnost u osnovi je pokušaja pravljenja različitih klasifikacija ličnih osobina prema horoskopskim znakovima, a horoskopom se čak ponekad pokušava objasniti i motivacija za izvršenje krivičnih djela (1, 2). Neka rangiranja horoskopskih znakova po sklonosti ka izvršenju teških krivičnih djela ranije su netačno pripisivana FBI-ju, o čemu je pisao USA Today

Ovaj medij navodi da se astrologija već duže koristi u pokušajima de se objasne kriminalne sklonosti ličnosti. Tako je Gunther Sachs, milijarder njemačkog porijekla, 1999. godine tvrdio da je pronašao statistički dokazanu vezu između znakova zodijaka i kaznenih djela na temelju podataka švajcarskog kriminalističkog registra. USA Today navodi i da je studija iz 2003, objavljena u časopisu Psychology Science, pokazala neutemeljenost Sachsovih zaključaka. Tvrdnjama o vezi horoskopa i kriminalnih tendencija bavio se i Snopes, koji navodi da “nema uvjerljivih dokaza da proizvoljni datumi rođenja imaju uzročnu korelaciju s kriminalnim sklonostima”.

Shodno navedenom, tvrdnju da je maloljetni počinilac masovnog ubistva u Beogradu bio podvrgnut programu MK-ULTRA jer je prema horoskopu bio sklon psihopatiji dobija ocjene teorija zavjere i pseudonauka.   

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 04.05.2023

Facebook profili i stranice: MK-ULTRA

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka