Raskrinkavanje.ba

Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabranjuju da učini njihove objavljene sadržaje javnim. Osim što se pozivaju na izmišljeno “novo pravilo Facebooka”, ove objave nemaju nikakvog efekta.

Foto: Natanaelginting, Freepik

Godinama se na društvenoj mreži Facebook povremeno pojavljuju popularne objave u kojima korisnici/e izjavljuju da ne daju dozvolu Facebooku da javno koristi njihove fotografije i objave. Tako je u novembru 2023. godine više od 350 korisnika/ca Facebooka objavilo takvu “izjavu”. U ovim objavama, bez obzira na tačan datum njihove objave, tvrdi se da “od sutra” počinje djelovati novo pravilo prema kom će sve što je neko objavio na ovoj mreži postati javno.

Objave se razlikuju u detaljima, ali je njihova suština uvijek ista. Dvije verzije ove objave iz novembra 2023. godine, između ostalog, glase:

Ne zaboravite da sutra počinje novo Facebook pravilo gdje mogu koristiti vaše slike. Ne zaboravite da je rok danas!! Može se koristiti u tužbama protiv vas. Sve što ste ikada objavili bit će javno od danas čak i poruke koje su izbrisane. Jednostavna kopija i paste ništa ne košta, bolje je na sigurnoj strani.
---
Ne dajem Facebooku ili bilo kojem subjektu povezanom s Facebookom dopuštenje da koriste moje slike, informacije, poruke ili objave, prošlosti i budućnosti. Ovom izjavom obavještavam Facebook da je strogo zabranjeno otkrivati, kopirati, distribuirati ili poduzimati bilo kakve druge radnje protiv mene na temelju ovog profila i/ili njegovog sadržaja. Informacije. Kršenje privatnosti može se kazniti zakonom. NB: Facebook je sada javna osoba. Svi članovi moraju objaviti takvu bilješku. (13.11.2023)

Ne zaboravite, sutra počinje novo Facebook pravilo (iliti... novo ime META) gdje mogu koristiti vaše fotografije. Ne zaboravite da je rok danas!!!
Ne dajem Facebooku ili bilo kojoj tvrtki povezanoj s Facebookom dopuštenje za korištenje mojih prošlih i budućih fotografija, informacija, poruka ili objava.
Ovom izjavom obavještavam Facebook da je strogo zabranjeno objavljivati, kopirati, distribuirati ili poduzimati bilo kakve druge radnje protiv mene na osnovu ovog profila i/ili njegovog sadržaja. Kršenje privatnosti može se kazniti zakonom.
OBAVIJEST: Facebook je sada javna osoba. Svi članovi moraju objaviti takvu napomenu. (14.11.2023)

Kako se tvrdi, ukoliko korisnici/e na svojim profilima ne objave ovu “izjavu”, Facebooku su dali/e prećutnu saglasnost za javnu objavu njihovih sadržaja. U pojedinim objavama u novembru 2023. tvrdilo se i da će se korištenje Facebooka početi naplaćivati “svim korisnicima”. 

Facebook će od ponedjeljka naplaćivati svim korisnicima. Možete odabrati da ne radite ovo. Držite prst na ovoj poruci i kopirajte je. Nemoguće je dijeliti. 
Ne dajem Facebooku dopuštenje da naplaćuje 4,99 USD mjesečno na moj račun, također; sve moje slike su moje vlasništvo, a ne vlasništvo Facebook kompanije!!
(...)
Ako barem jednom ne objavite izjavu, tehnički vam je dopušteno korištenje vaših fotografija, kao i informacija u ažuriranju statusa vašeg profila.
NE DAJEM FACEBOOKU DOZVOLU DA KORISTI BILO KOJU OD MOJIH OSOBNIH OBJAVA. (5.11.2023)

Najranija trenutno dostupna objava ovakvih navoda na našem jeziku datira od 8.8.2019. godine. U više stotina prijašnjih verzija ovih objava, novo pravilo takođe se navodno počinje primjenjivati sutra. 

Šta su činjenice?

Objave ovog sadržaja pojavljivale su se godinama i na drugim jezicima te su ih već analizirale brojne platforme za provjeru činjenica, među kojima su Snopes (1, 2, 3), Politifact, Full Fact i The Quint. Kako je u ovim analizama zaključeno, navodi o javnom objavljivanju privatnih sadržaja sa Facebooka nisu tačni. 

Naime, kako se objašnjava, uslovi korištenja platforme Facebook ili drugih platformi kompanije Meta ne mogu se mijenjati jednostavnim objavljivanjem izjave na profilima korisnika/ca. Dodatno, ne postoji pravilo po kojem će Facebook moći javno koristiti korisničke sadržaje koji su izbrisani ili su objavljeni sa privatnim postavkama profila. 

Na stranici “Uslovi korištenja” na Facebooku, u dijelu “Dozvole koje nam dajete”, navodi se da korisnici/e zadržavaju intelektualno vlasništvo nad sadržajima koje objavljuju na Facebooku i drugim platformama kompanije Meta. Kako se navodi, korisnici/e zadržavaju “vlasništvo nad pravima intelektualne svojine (stvari poput autorskih prava ili žigova) u bilo kom takvom sadržaju koji kreirate i dijelite”. Nadalje se ističe:

Međutim, da bismo pružali naše usluge, potrebno nam je da nam date neke zakonske dozvole (poznate kao “licenca”) za korištenje ovog sadržaja. 
(...)
To znači, na primjer, da ako dijelite fotografiju na Facebooku, dajete nam dozvolu da je čuvamo, kopiramo i dijelimo sa drugima (opet, u skladu sa vašim podešavanjima) kao što su Meta proizvodi ili dobavljači usluga koji podržavaju te proizvode i usluge. Ova licenca prestat će kada se vaš sadržaj izbriše iz naših sistema.

Dakle, eventualno dalje dijeljenje sadržaja objavljenih na Facebooku zavisi od postavki koje korisnik/ca sam bira. Naime, kako se navodi u “Politici privatnosti”, korisnik/ca može sam/a odlučiti kome su i koji objavljeni sadržaji vidljivi. 

Kada je riječ o ažuriranju “Uslova korištenja” Facebooka, na ovoj stranici navodi se da će, osim ako zakonom nije drugačije propisano, korisnici/e biti obaviješteni/e prije nego što se uslovi korištenja promijene te imati priliku da ih “pregledaju” prije nego što oni postanu aktivni. 

“Kada svi ažurirani uslovi stupe na snagu, bićete obavezani njima ako nastavite da koristite naše proizvode. Nadamo se da ćete nastaviti da koristite naše proizvode, ali ako niste saglasni sa našim ažuriranim uslovima i više ne želite da budete dio Facebook zajednice, možete da izbrišete svoj nalog u bilo kom trenutku”, navodi se na ovoj stranici. Dakle, ništa u pravilima Facebooka ne navodi da se bilo kakve promjene mogu izbjeći pomenutim ili bilo kakvim drugim objavama. 

Ovakve objave, navodi Politifact, prvi put su se pojavile 2012. godine, kada je Facebook razmatrao ukidanje prava korisnika/ca da glasaju o promjenama u politikama ove mreže. Tada je ova kompanija objavila i saopštenje u kom je navedeno:

Kruže glasine da Facebook pravi promjenu u vezi sa vlasništvom nad informacijama korisnika/ca ili sadržajem koji objavljuju na stranici. Ovo je netačno. Svako ko koristi Facebook posjeduje i kontroliše sadržaj i informacije koje objavljuje, kao što je navedeno u našim uslovima. Oni kontrolišu kako se taj sadržaj i informacije dijele. To je naša politika i uvijek je bila.

Da li se Facebook počinje naplaćivati?

Tvrdnje da će se korištenje Facebooka “od sutra” naplaćivati 4,99 američkih dolara mjesečno takođe su netačne. U Facebookovom Centru za pomoć navodi se da se korištenje Facebooka ne naplaćuje korisnicima/ama, već da Facebook naplaćuje oglašivačima da svoje reklame postavljaju na ovu mrežu. Korisnici/e u regiji Evrope mogu, sa druge strane, platiti pretplatu od 9,99 eura da koriste Facebook bez reklama, ali to nije nikakva obaveza, već slobodni izbor korisnika/ca. Takođe, naplaćivanje na Facebooku moguće je i ukoliko korisnici/e žele imati oznaku verifikacije, po cijeni od 11,99 dolara. I u ovom slučaju riječ je o izboru korisnika/ce, a ne o naplati svim korisnici/ama, kako se u objavama tvrdi. 

Kompanija Meta i njena platforma Facebook imaju određena prava na korištenje sadržaja i podataka korisnika/ca u skladu sa uslovima korištenja ove platforme te postavkama privatnosti korisnika/ca. Ne postoji novo pravilo kojim će Facebook od sutra učiniti javnim sve što je neki korisnik/ca objavio/la. Sve i da postoji, objava “zabrane” korištenja sadržaja na Facebook profilu korisnika/ce neće onemogućiti takvo nešto. Takođe, nema najave da će se korištenje Facebooka “naplaćivati svima”. 

Budući da zbog protoka vremena nije moguće pouzdano utvrditi gdje je prvi put objavljena ova “izjava” o saglasnosti, sve objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 13.11.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Saglasnost

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.11.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Saglasnost

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.11.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Saglasnost

  • Prenošenje lažnih vijesti