Ne postoji presuda američkog Vrhovnog suda o štetnosti vakcinacije protiv Covid-19

Netačne tvrdnje da je Vrhovni sud SAD-a donio presudu u kojoj "priznaje" da mRNA vakcine nisu vakcine i da uzrokuju nepovratnu štetu došle su i do našeg govornog područja.

Foto: Freepik

Na portalu Istinom protiv laži 14.9.2022. godine objavljen je članak u kojem se tvrdi da je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (SAD) potvrdio štetnost vakcina protiv Covid-19. U članku se navodi:

Potvrđeno/ Vrhovni sud SAD: Cjepiva protiv covida nisu cjepiva. Šteta uzrokovana Covid mRNA genskim terapijama je nepovratna!
Gotovo nitko nije primijetio da je Robert F. Kennedy Jr. dobio spor protiv svih farmaceutskih lobista. Cjepiva protiv covida nisu cjepiva. U presudi, Vrhovni sud potvrđuje da je šteta uzrokovana Covid mRNA genskim terapijama nepovratna. Budući da je Vrhovni sud najviši sud u Sjedinjenim Državama, nema više žalbi i žalbe su iscrpljene.
Ogroman broj mladih, zdravih odraslih ljudi koji "iznenada" umiru sada je postao toliko poznat da čak ni korporativni mediji više ne mogu ignorirati ovaj rekordni broj smrti među radničkom klasom u dobi između 18 godina i 65 godina. korelacija između ovih "iznenadnih smrti" i uvođenja cjepiva protiv COVID-a je neosporna, ali budući da "korelacija nije jednaka uzročnosti", korporativni mediji i vladine zdravstvene agencije nastavljaju poricati da su cjepiva kriva. Ne pronalazeći nikakav drugi mogući uzrok za ovaj rekordan broj smrti među mladim i zdravim ljudima, jednostavno ih sve skupa stavljaju pod kategoriju SADS-a, Sindroma iznenadne smrti odraslih. 

Članak je podijeljen na nekoliko Facebook stranica, gdje je, prema podacima alata CrowdTangle kompanije Meta, ostvario 384 reakcije i 55 komentara, a podijeljen je 214 puta. 

Članak je 17.9.2022. prenio Braniteljski portal. 
 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da je Robert F. Kennedy, jedan od najpoznatijih protivnika vakcinacije i promoter antinaučnih teorija zavjere, dobio "spor protiv svih farmaceutskih lobista" na Vrhovnom sudu SAD-a te da je u presudi navedeno da mRNA vakcine protiv Covid-19 uzrokuju nepovratnu štetu dijele se na engleskom jeziku od prošle godine. Ovim tvrdnjama bavio se AP u analizi od 29.8.2022. godine. 

Kako navode iz AP-a, pretragom je utvrđeno da presuda Vrhovnog suda SAD-a o sigurnosti u slučaju vakcina u navodnom sporu koji je pokrenuo Kennedy ne postoji.

Sve odluke Suda iz mandata 2020. godine, koji obuhvata početak pandemije Covid-19, i iz 2021. godine, to jest iz najbližeg mandata, mogu se pronaći na njegovoj web stranici. Nijedan slučaj nema veze sa sigurnošću mRNA vakcina niti spominje Kennedyja Jr.

U online prostoru su i ranije cirkulisale netačne tvrdnje da su Kennedy i grupa naučnika vodili pravni spor protiv Billa Gatesa, stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija te protiv tzv. farmakomafije, u kojem je Vrhovni sud presudio da vakcine protiv Covid-19 nisu sigurne i na kraju "otkazao univerzalnu vakcinaciju". Tvrdnja je, kako se navodi u analizi AP-a, potekla s blogova koji redovno objavljuju lažne vijesti i dezinformacije. 

Međutim, sam Kennedy je za AP u članku od 21.9.2021. godine potvrdio da su navodi koji uključuju spominjanje presuda Vrhovnog suda lažni.

Vakcine nisu "genska terapija"

Tvrdnjama portala Istinom protiv laži bavio se i naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf u članku objavljenom 27.9.2022. godine. Osim demantovanja tvrdnji o postojanju presude Vrhovnog suda SAD-a o sigurnosti vakcina, Faktograf navodi da je termin "terapija" u članku portala Istinom protiv laži pogrešno korišten. 

Prema natuknici Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža cijepljenje ili vakcinacija je unošenje cjepiva u organizam čovjeka ili životinje radi stvaranja specifične imunosti na određene zarazne bolesti, dok je cjepivo, odnosno vakcina, imunološki lijek koji čine živi, dovoljno oslabljeni ili mrtvi uzročnici zaraznih bolesti (bakterije, virusi ili paraziti), njihove izlučevine (toksini), dijelovi (antigeni) ili upute za biosintezu antigena zapisane u nukleinskoj kiselini (glasničkoj RNA ili DNA) ili rekombinantnom virusu. Primjenom cjepiva potiče se aktivna imunost stvaranjem vlastitih protutijela protiv uzročnika određenih bolesti.

U ovom se članku napominje da nijedna relevantna svjetska medicinska organizacija vakcinu protiv Covid-19 ne označava terminom "terapija". 

Lažna vijest
Ne, vakcine protiv Covid-19 nisu nikakve “genske terapije” i prošle su klinička ispitivanja

U nekoliko navrata pisali smo o različitim teoretičarima zavjere koji vakci...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 06.04.2021

Sindrom iznenadne srčane smrti

Tvrdnje da su vakcine uzrok iznenadnih smrti mladih i zdravih osoba osporene su u spomenutom članku Faktografa. Pozivajući se na činjenice iznesene u članku objavljenom 10.9.2022. godine na portalu Health Feedback, Faktograf navodi da su ove tvrdnje netačne, i to po dva osnova. 

Nema dokaza da je od početka primjene cjepiva protiv Covida-19 zabilježen porast broja “iznenadnih srčanih smrti”. S druge strane, ne postoje niti dokazi da cjepiva protiv Covida-19 izazivaju “iznenadne smrti” ili ono što se medicinski naziva “sindrom iznenadne srčane smrti” (SADS).

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje portala Istinom protiv laži da je Vrhovni sud SAD-a donio presudu u slučaju "Kennedy protiv farmaceutskih lobija", u kojoj "potvrđuje" da vakcine nisu vakcine i da uzrokuju nepovratnu štetu, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svim prenošenjima ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnju da su mRNA vakcine "genska terapija" također ocjenjujemo kao lažnu vijest, kao i tvrdnju da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju "iznenadne smrti".

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 30. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Elektromagnetna polja niske frekvencije ne izazivaju rak niti je orgonit zaštita protiv njih

Na Facebooku se za prodaju orgonita koriste neutemeljene tvrdnje da zračenj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Lažna vijest
Šta je Reuters “potvrdio” u vezi s adrenohromom?

"Zavjerološki” portali netačno tvrde da je Reuters “priznao” da su teorije...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Put dezinformacija Valerija Vrčeka od štampe do Facebooka

Društvenim mrežama šire se slike članka u kom hemičar Valerije Vrček, pozna...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me