Ne postoji zakon u Danskoj koji obavezuje poljoprivrednike/ce da sade cvijeće za pčele

Korisnici/e društvenih mreža dijele tvrdnju da su danski poljoprivrednici/e zakonski dužni/e 5% zemljišta zasaditi cvijećem za pčele. Takav zakon, ipak, ne postoji.

Na Facebook stranici Zanimljivo ツ je 2. maja 2021. godine objavljena fotografija cvjetnog polja uz status u kojem se tvrdi da poljoprivrednici/e u Danskoj prema zakonu moraju dio svog posjeda zasaditi cvijećem za pčele.

U Danskoj su po zakonu svi poljoprivrednici dužni da 5% svog imanja zasade cvećem za pčele.
Izvor fotografije: @verdejomar/twitter.

Ova je objava na Facebooku ostvarila više od 2.100 interakcija. Do vremena pisanja ove analize, istu tvrdnju o zakonskoj obavezi danskih poljoprivrednika/ca pronašli/e smo na još desetinama profila, stranica i grupa na društvenim mrežama. 

Šta su činjenice?

Opadanje populacije pčela u svijetu problem je koji može rezultirati ozbiljnim posljedicama za sve. Kako Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija navodi, “ako se ovaj trend nastavi, hranjivi usjevi, poput voća, orašastih plodova i mnogih vrsta povrća, biće sve više zamijenjeni osnovnim kulturama poput pirinča, kukuruza i krompira, što će na kraju rezultirati neuravnoteženom ishranom.”

Tvrdnje o navodnom zakonu u Danskoj, koji poljoprivrednicima/ama nameće obavezu da 5% svog zemljišta zasade cvijećem za pčele, bile su viralne i ranije, također i na drugim jezicima. Ovom temom bavili su se fact-checking i drugi portali u regiji i svijetu (1, 2, 3, 4, 5). 

U Danskoj, zapravo, ne postoji zakon koji propisuje tako nešto. U analizi USA Today iz jula 2021. godine, navodi se:

Katja Brandt, portparolka danskog Ministarstva za hranu, poljoprivredu i ribarstvo, rekla je za USA TODAY u e-mailu da „nema državnog zakona koji zahtjeva da ljudi u Danskoj uzgajaju poljsko cvijeće za pčele na 5% zemlje“.

Isto je za AFP potvrđeno iz Agencije za poljoprivredu, navodi se u analizi iz maja 2021. 

S druge strane, u Evropskoj uniji, čija je Danska članica, postoje podsticaji za poljoprivrednike/ce koji se, između ostalog, odnose na kultivisanje 5% njihovog zemljišta. Riječ je o programu bespovratnih sredstava usmjerenom na održivo korišćenje zemljišta (ozelenjavanje). U okviru programa, poljoprivrednicima/ama se obezbjeđuju novčane isplate usmjerene na “očuvanje prirodnih resursa i pružanje javnih dobara”. 

Poljoprivrednici/e dobijaju isplate za poštovanje tri obavezne prakse korisne za okolinu, od kojih je jedna “posvetiti 5% obradivog zemljišta područjima korisnim za biodiverzitet: područja sa ekološkim fokusom (EFA), naprimjer, drveće, žive ograde ili neobrađeno zemljište koje poboljšava biodiverzitet i staništa.”

Dakle, ni u ovom slučaju poljoprivrednici/e nemaju obavezu da 5% zemljišta zasade cvijećem, već je to jedna od mogućnosti da se prostor iskoristi na način koristan za biodiverzitet.

Shodno navedenom, tvrdnju da su poljoprivrednici/e u Danskoj dužni/e zasaditi cvijeće za pčele na 5% svog zemljišta, objavljenu na Facebook stranici Zanimljivo ツ, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Drugim objavama ove tvrdnje dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 25. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me