Raskrinkavanje.ba

Ne, Rockefelleri nisu “izumili” feminizam

Teorija zavjere da je porodica Rockefeller “izumila” feminizam kako bi i žene plaćale porez ponovo je aktuelna na društvenim mrežama.

Foto: Unsplash

Na Twitter profilu @dr_plandemiolog 16. maja objavljen je screenshot sa sljedećim tekstom, odnosno citatom kojeg je navodno izgovorio “Rokfeler”:

Rokfeler:
“Feminizam je naš izum iz dva razloga. Nekada, samo polovina populacije je plaćala porez. Sada skoro svi plaćaju jer i žene rade. Tako je porodica razorena i mi smo dobili kontrolu nad decom. Oni su pod našom kontrolom i preko medija im šaljemo naše poruke. Oni nisu više pod kontrolom nedodirljive porodice. Pobunujući žene protiv muškaraca i uništavajući bračni par i porodicu, stvorili smo razbijeno društvo egoista, koji rade, troše i koji su na taj način, naši robovi i koji čak misle da je to jako dobro.”

Do momenta pisanja analize ovaj tweet podijelilo je 173, a lajkalo 568 korisnika/ca ove mreže. 

Navodni citat naimenovanog Rockefellera o feminizmu objavljivan je godinama unazad i na mnogim Facebook profilima, a najranija objava koju smo pronašli je od 27. aprila 2017. godine. Nakon toga, citat se učestalo dijelio, pa se tako mogu pronaći objave iz 2018, 2019, 2020. i 2021. godine

 

Šta su činjenice?

Bankarska porodica Rockefeller je već dugi niz godina u središtu različitih teorija zavjere. One su uglavnom povezane s navodnim uspostavljanjem novog svjetskog poretka, a nerijetko se članovima ove porodice pripisuju i izmišljeni citati. Navodni citat u kojem “Rokfeler” govori kako je feminizam zapravo “njihov izum” stvoren kako bi žene počele plaćati porez upravo je jedan od primjera takvih izmišljenih citata.

Citat o feminizmu se prvi put pojavio u videointervjuu kojeg je američki producent Aaron Russo 2006. godine dao prominentnom teoretičaru zavjere Alexu Jonexu, o čemu smo već pisali u analizi na linku. Russo je u tom intervjuu naveo kako je razgovarao s Nicholasom Rockefellerom, za kojeg je nejasno da li je rodbinski vezan za poslovnu dinastiju Rockefeller ili s njima samo dijeli prezime. 

Russo u tom intervjuu navodi kako ga je Rockefeller upitao šta misli da je “zapravo bilo žensko oslobođenje”, na što mu je dao odgovor kako je pokret za prava žena bio namjerno finansiran kako bi se uništila tradicionalna porodica i kako bi žene počele raditi i plaćati porez. 

Jedna od stvari koje mi je rekao je bila (...) Hej, šta misliš šta je zapravio bilo žensko oslobođenje? Ja sam rekao … ja sam imao poprilično konvencionalno mišljenje o tome tada, ja sam rekao da mislim da su se žene izborile za pravo da rade, da budu plaćene jednako kao muškarci, kao što su se izborile za pravo da glasaju, znate, i on se počeo smijati i rekao je ‘ti si idiot’, a ja sam rekao ‘zašto sam idiot?’ … On je rekao ‘mi Rockefelleri smo to finansirali, mi smo finansirali oslobođenje žena … mi smo to progurali u novine i na televiziju, Rockefeller fondacija … a znaš zašto? Iz dva glavna razloga. Jedan razlog je: nije se mogla oporezovati jedna polovina stanovništva prije ženskog oslogođenja, a drugi je: sad djeca idu u školu od malog uzrasta, možemo indoktrinirati djecu kako želimo, to razbija porodicu, djeca počinju vidjeti državu kao porodicu, školu, zvaničnike kao porodicu’ … Vidio sam zlo u nečemu za šta sam mislio da je plemenit poduhvat.

Međutim, za ove tvrdnje ne postoje nikakvi dokazi. 

Ženski pokret oslobođenja bio je društveni pokret, uglavnom u Sjedinjenim Američkim Državama, u drugoj polovini 20. vijeka, te je prepoznat kao dio takozvanog drugog vala feminizma u svijetu, navodi se u enciklopediji Britannica. Taj pokret nije bio izolovana pojava u Americi, a glavna pitanja uključivala su problem nejednakih zakona, plate, diskriminaciju pri zapošljavanju i slično. 

Osim toga što ne postoji logičan razlog zbog kojeg bi porodica Rockefeller željela da svi plaćaju porez, s obzirom na to da porez prikuplja vlada, a ne bilo kakva porodica, treći val feminizma se, ustvari, zasniva na tome da treba postojati pravičnost kod plaćanja poreza. Tako se danas najviše govori o takozvanom roze porezu na proizvode namijenjene ženama, pa su ženski šamponi i brijači skuplji od onih namijenjenih muškarcima, o čemu je pisao Business Insider

Pored Raskrinkavanja, ovom temom bavili su se i naši partnerski portali za provjeru činjenica Raskrinkavanje (.me) i Istinomer

Nakon izbijanja pandemije Covid-19, dezinformacije i teorije zavjere o globalnoj eliti, novom svjetskom poretku, jednoj svjetskoj vladi, planiranoj pandemiji, depopulaciji i slično, preplavile su online prostor. Slučaj iz ove analize samo je najnoviji primjer klasične teorije zavjere u kojoj se, bez ikakvog dokaza ili mogućnosti provjere tvrdnje, različiti globalni događaji i pojave (u ovom slučaju, feministički pokret) opisuju kao rezultat tajnih planova i zavjera “globalne elite”. Upravo su porodice Rockefeller i Rothschild, te pojedinci poput Billa Gatesa, najčešća imena koja se spominju u ovom kontekstu. 

Shodno činjenicama, sve objave u kojima se izmišljeni citat pripisuje neimenovanom “Rockfeleru” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke