Raskrinkavanje.ba

Ne, Stjepan Mesić nije umro

Koristeći ime, prezime i fotografiju hrvatskog političara Borisa Miloševića, Tommasso Debenedetti - poznat po kreiranju lažnih vijesti - na društvenoj mreži Twitter plasirao je lažnu vijest o smrti Stjepana Mesića.

Na Twitter profilu pod imenom Boris Milošević je 5. avgusta 2020. godine objavljen tweet u kome se tvrdi da je umro Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Hrvatske. Tweet je objavljen na engleskom jeziku a njegov prevod glasi:

HITNO. Hrvatska vlada je upravo primila tužnu vijest o smrti Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika Republike Hrvatske. Zvanična informacija će uskoro biti objavljena.

Potom je na istom Twitter nalogu objavljen i tweet koji glasi:

STJEPAN MESIĆ JE UMRO.

 


Šta su činjenice:

Na fotografiji koja je korištena na profilu Boris Milošević se nalazi istoimeni političar iz Hrvatske, član Samostalne demokratske srpske stranke. Milošević je do nedavno  bio i zastupnik u hrvatskom Saboru.

U trenutku pisanja ove analize, pomenuti profil je bio deaktiviran no, sudeći prema screenshottima objavljenih tweetova, nalog je kreiran 4. avgusta, dakle dan prije objava o navodnoj smrti Stjepana Mesića.

Posljedni tweet sa ovog naloga upućuje na to šta se zapravo desilo. Uspjeli smo napraviti screenshot posljednjeg tweeta ovog profila, nakon kojeg je nalog ubrzo deaktiviran. U njemu se navodi da je nalog Boris Milošević prevara iza koje stoji Tommasso Debenedetti.

 

 

Debenedetti, koji sebe opisuje kao novinara, poznat je po ovakvim prevarama i lažnom predstavljanju na društvenim mrežama. Identičan postupak je imao i u februaru ove godine, kada je kreirao lažni profil ministrice vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, sa kog je saopštio lažnu vijest o smrti Ratka Mladića.  

Istu smo ocijenili u analizi objavljenoj 14.2.2020. Više o tome kako su mediji prenijeli lažnu vijest sa lažnog Twitter profila pročitajte na linku ispod:

O istoj temi pisao je i naš partnerski portal iz Crne Gore, Raskrinkavanje (.me) u analizi objavljenoj 11.2.2020. u kojoj je navedeno da je Debenedetti svjetski poznat kreator lažnih vijesti.

O Debenedetiju, koji se navodi kao izvor, pisali su svjetski mediji. On je poznati kreator lažnih vijesti. Pisao je izmišljene intervjue sa svjetski poznatim ličnostima, kreirao lažne Tviter naloge objašnjavajući da to čini kako bi pokazao da je u eri digitalizacije lako prevariti medije.

 

Tvrdnju koja govori da je Stipe Mesić umro, a koja je objavljena na lažnom Twitter profilu, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 05.08.2020

Twitter profili: Stjepan Mesić je umro

HITNO. Hrvatska vlada je upravo primila tužnu vijest o smrti Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika Republike Hrvatske. Zvanična informacija će uskoro b...

  • Lažna vijest