Ne, studija nije dokazala da “Fajzerova vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti”

Facebook status Slađane Velkov poslužio je kao izvor nekolicini portala da objave rezultate navodne studije koja je dokazala da “Fajzerova vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti”, iako je u pitanju rad od par stranica koji se ni ne može nazvati naučnom studijom.

Slađana Velkov, jedna od “pionirki” antivakcinacijskog pokreta na Balkanu, na svom Facebook profilu, 5.5.2021. godine, je objavila navode o istraživanju koje je dokazalo da “Fajzerova vakcina potvrđeno izaziva neurodegenerativne bolesti”.

IZVEŠTAJ: Fajzerova vakcina potvrđeno izaziva neurodegenerativne bolesti - studija
"U novom šokantnom izvještaju o vakcinama protiv COVID-19 otkriveno je da vakcina protiv koronavirusa Pfizer može imati dugoročne zdravstvene posledice, koje nisu prethodno otkrivene, uključujući "ALS, Alzheimerovu bolest i druge neurološke degenerativne bolesti". (...)

U objavi, koju je do pisanja analize podijelilo 238 korisnika/ca Facebooka, uz 333 interakcije i 42 komentara se, između ostalog, navodi i da je “Pfizer mRNA vakcina neproverena vrsta vakcine”. Također se tvrdi i da ova vakcina stvara novi protein koji se, navodno, može integrisati u ljudski genom, te da bi vakcine mogle biti “oružje opasnije od same infekcije”.

(...) To je posebno zabrinjavajuće jer je Pfizer mRNA vakcina, neproverena vrsta vakcine koja stvara nove proteine ​​i koja se zapravo može integrisati u ljudski genom, navodi se u izveštaju Nacionalne medicinske biblioteke. Drugim rečima, degenerativna stanja mozga mogu se pojaviti u bilo kom trenutku vašeg života nakon primanja vakcine.
"RNA sekvenca vakcine, kao i ciljana interakcija spike proteina, analizirani su na potencijal pretvaranja unutarćelijskih RNA vezujućih  proteina, TAR DNA vezujućih proteina (TDP-43) i stopljeni u sarkomu (FUS) u njihove patološke prionske konformacije", objašnjva izvještaj.
TDP-43 je protein za koji je poznato da izaziva demenciju, ALS, pa čak i Alzheimerovu bolest, navodi Alzpedia. Slično tome, poznato je da protein FUS izaziva ALS i nasledna esencijalna podrhtavanja, prema bazi podataka o humanom genomu.
Rezime izveštaja zaključuje da "Priloženi nalaz, kao i dodatni potencijalni rizici, navode autora da veruje da je regulatorno odobrenje vakcina zasnovanih na RNA za SARS-CoV-2 preuranjeno i da vakcina može naneti mnogo više štete nego koristi." Sam izveštaj završava sa ovim upozorenjem: "Vakcina bi mogla biti bio oružje i čak opasnije od izvorne infekcije." (...)

U Facebook statusu su priložena i dva linka (1,2), od kojih jedan vodi na platformu SciVision Publishers na kojoj je objavljen navedeni “izvještaj”, a drugi na članak stranice National file sa kojeg je Velkov i prevela tekst koji je objavila na svom profilu.

Facebook status Slađane Velkov je u formi članka objavljen i na sajtovima Vaseljenska i Borba za istinu, 5.i 6. maja, koji su naveli da je riječ o ”zvaničnoj studiji”.

Ko je izdavač i autor ovog “izvještaja”?

U statusu Slađane Velkov nije naznačeno ko je izdavač dokumenta, a u jednom trenutku navedeno je da je u pitanju “izveštaj Nacionalne medicinske biblioteke”. 

Međutim, dokument na koji se Velkov poziva je objavljen na sajtu SciVsion Publishers i riječ je o dokumentu od 2.5 stranice kojeg potpisuje J. Bart Classen, te se nikakva “Nacionalna medicinska biblioteka” ne pominje. Iz dokumenta se zaključuje da je članak objavljen u časopisu Microbiology & Infectious Diseases (ISSN 2639-9458).

O ovoj “studiji” pisao je FakeNews Tragač, fact-checking portal iz Srbije u analizi objavljenoj 8.5.2021.godine. Kako je FakeNews Tragač naveo, izdavač ove navodne studije je poznat po časopisima za koje se osnovano sumnja da su predatorski.
Takvi sajtovi omogućavaju izdavačima da ostvare profit naplaćujući objavljivanje naučnih radova u časopisima iako ne ispunjavanju sve potrebne procedure za objavu naučnog rada.

(...) Američki bibliotekar Džefri Bil (Jeffrey Beall) definisao je termin „predatorski časopis” kao format koji omogućava izdavačima da ostvaruju profit naplaćujući objavljivanje naučnih radova u časopisima, ne poštujući sve kriterijume i procedure obavezne za njihovo publikovanje. Najčešće karakteristike po kojima se ovi časopisi mogu prepoznati su nepostojanje urednika, potpisivanje iste osobe na raznovrsnim časopisima istog izdavača, izostavljanje recenzije ili postupak recenzije koji nije jasno definisan, obmanjujuća ili lažna imena unutar redakcija časopisa, manipulativna indeksiranost časopisa… (...)

Jeffrey Beall je, kako navodi FakeNews Tragač, napravio javnu internet bazu na kojoj se nalazi spisak svih potencijalnih predatorskih časopisa. Uvidom u ovu bazu moguće je pronaći izdavača časopisa Microbiology & Infectious Diseases - SciVision Publishers koji je na listu dodat 3.10.2019. godine. Osim ovog časopisa, SciVision Publishers se navodi kao izdavač još 29 izdanja koja se smatraju predatorskim časopisima i od kojih nijedan nije izdvojen kao legitiman, piše FakeNews Tragač.

Autor ove navodne “studije” koja to zapravo nije jer ne ispunjava osnovne elemente naučnog pristupa je J. Bart Classen. On je 2014. godine objavio istraživanje koje se ispostavilo netačnim, a povezivalo je vakcine sa autizmom, dijabetesom i gojaznošću. Zbog tog istraživanja Classen je optužen za zloupotebu i obmanjivanje podacima, naveo je FakeNews Tragač.

Reč je o istraživaču koji nema svoj nalog u bazi ORCID, dok je na Gugl skolaru zastupljen s pet radova, od čega tri rada nijedanput nisu citirana. Preostala dva rada citirana su šest puta, pri čemu su četiri citata – autocitati.

Je li mRNA vakcina “neprovjerena vrsta vakcine”?

U objavi Slađane Velkov i kasnijim prenošenjima se tvrdi da je mRNA vakcina “neprovjerena vrsta vakcine”. Riječ je o posve netačnim navodima koji se već duže vrijeme ponavljaju kao čest “argument” među pripadnicima/ama antivakcionalog pokreta.

Na ovom linku moguće je detaljno pratiti koja vakcina protiv Covid-19 je odobrena u kojim državama i koje insititucije su je odobrile, zatim koje vakcine su trenutno u procesu razvoja, te koje su njihove specifikacije, i slično. 

Da su vakcine protiv Covid-19 koje se trenutno koriste sigurne, potvrdili su, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropska agencija za lijekove (EMA), te Univerzitet “Johns Hopkins”, koji je jedan od vodećih univerziteta za medicinu na svijetu, ali i svaka pojedinačna zemlja prije nego krene sa imunizacijom stanovništva bilo kojom od vakcina.

Takođe, kako navodi i FakeNews Tragač, mRNA vakcine nisu “neprovjerene”, jer je “prvi izveštaj o uspešnoj upotrebi mRNK na životinjama objavljen pre više od trideset godina, dok se oko dve decenije ovaj sistem razvija za ljudsku upotrebu. One su testirane za borbu protiv raka i zaraznih bolest poput zika virusa, ebole, besnila i influence”.

O tome da vakcine nisu neprovjerene, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza, koje detaljno možete pročitati na linkovima ispod. 

Lažna vijest
Ne, vakcine protiv Covid-19 nisu nikakve “genske terapije” i prošle su klinička ispitivanja

U nekoliko navrata pisali smo o različitim teoretičarima zavjere koji vakci...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 06.04.2021

Lažna vijest
Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”

Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na Yo...

Lažna vijest Pseudonauka 15.01.2021

Može li Pfizer mRNA vakcina “integrisati protein u ljudski genom”?

U navedenom dokumentu, ali i objavi Slađane Velkov i medija koji su njenu objavu prenijeli, tvrdi se i da Pfizer mRNA vakcina stvara protein koji se, navodno, može integrisati u ljudski genom. Riječ je o posve izmišljenim tvrdnjama koje su učestali dio zavjereloškog, antivkacionalong narativa koje smo često analizirali. Raskrinkavanje je u nekoliko analiza pisalo o tvrdnjama da su mRna vakcine “genska terapija” kojom se na određen način mijenja ljudski DNK, što je netačno.  Detalje možete pročitati na linku ispod:

Lažna vijest
Medicinskim radnicima koji provode imunizaciju protiv Covid-19 neće biti “suđeno kao ratnim zločincima”

Vernon Coleman, antivakser i zavjerolog, objavio je videosnimak u kojem izn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 29.03.2021

Takođe, kako navodi Health Feedback u članku u kojem je tematizirao dokument koji je objavila Slađana Velkov, “mRNK iz vakcina ne može da modifikuje ljudsku DNK jer nikada ne ulazi u jezgro ćelija”:

„mRNK iz COVID-19 vakcina pokreće ljudske ćelije da proizvode virusni protein koji stimuliše imuni sistem. mRNK nije zarazna i ćelija ga brzo razgradi nakon što proizvede protein. Kao što je Helt fidbek objasnio u prethodnim istraživanjima, mRNK iz vakcina takođe ne može da modifikuje ljudsku DNK jer nikada ne ulazi u jezgro ćelija, gde se DNK čuva.

Rad, koji Velkov naziva studijom i istraživanjem, su kao neutemljen odbacili i vanredni profesor Univerziteta u Santijago de Kompostela Hesus Rekena te nekoliko istraživača/ica na platformi ResearchGate. Ovaj rad, kako je FakeNews Tragač naveo, nema opisanu metodologiju niti eksperimentalne dokaze koji bi dokazali da su tvrdnje o štetnosti Pfizer vakcine tačne, što znači da ne ispunjava osnovne elemente naučnog pristupa. 

(...) Vanredni profesor Univerziteta u Santijago de Komposteli Hesus Rekena takođe je analizirao ovaj rad i zaključio da je „neutemeljen i obmanjujući”, da ne sadrži „eksperimentalne dokaze koji podupiru rad”, kao i da se u njemu studija na koju se naučni rad poziva pogrešno citira i manipulativno tumači. Više istraživača osporilo je ovo istraživanje i na Research gate-u, navodeći – između ostalog – da metodologija uopšte nije opisana, kao i da su u sekciji s rezultatima pobrojane samo spekulacije.(...)

Tvrdnju portala Vaseljenska o tome da je riječ o “zvaničnoj studji” ocjenjujemo kao lažnu vijest jer ova studija nije ni naučna ni zvanična, a sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Navode o tome da su mRna vakcine neprovjere i da stvaraju protein koji se može integrisati u ljudski genom, kao i da je “potvrđeno” da Fajzerova vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti, ocjenjujemo kao pseudonauku i lažnu vijest budući da je riječ o tvrdnjama koje nemaju uporište u naučno potvrđenim saznanjima.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 12. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me