Raskrinkavanje.ba

Ne, Svjetska zdravstvena organizacija nije zabranila obdukciju preminulih COVID-19 pacijenata

Skoro mjesec dana raznim portalima kruži tvrdnja da je Svjetska zdravstvena organizacija zabranila vršenje obdukcija nad tijelima preminulih kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2. Ova organizacija je još u martu 2020. objavila smjernice za postupanje sa tijelima preminulih, ali one ne sadrže ni zabranu obdukcije, niti “preporuku” da se ona ne vrši.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), inače međunarodno koordinirajuće tijelo javnog zdravstva u sklopu organizacije Ujedinjenih nacija (UN), u periodu pandemije bolesti COVID-19 više puta se našla u središtu neutemeljenih tvrdnji koje su se uglavnom širile društvenim mrežama. O jednoj takvoj smo pisali nedavno, a podijelio ju je srbijanski političar Nikola Sandulović, u čijoj viralnoj objavi je navedeno da “SZO daje državama u regionu 3.000 eura za svaki prijavljeni slučaj COVID-19”. 

Na društvenim mrežama se pojavila i tvrdnja o “zabrani obdukcije” od strane SZO, koja se zatim proširila i po portalima. Među najsvježijim primjerima je objava portala Intermagazin od 22.7.2020: 

SZO ZABRANILA OBDUKCIJE: Italija se oglušila o naredbu i evo šta je otkrila kod umrlih od, kako svi tvrde, KORONAVIRUSA!

Italijanski lekari nisu poštovali globalni zakon SZO o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa, i otkrili su da to nije virus, već bakterija koja uzrokuje smrt! Ona dovodi do stvaranja ugrušaka u krvi i smrti pacijenta.

Priča da je Svjetska zdravstvena organizacija zabranila obdukcije, kako je napomenuto, započela je na društvenim mrežama te na našem govornom području kruži već nešto više od mjesec dana. Krajem juna (28.6.2020.), identična tvrdnja da se Italija oduprijela “globalnom zakonu SZO” o zabrani obdukcija, bila je objavljena na Facebook profilu Zorica Zoja Mladenović:

Italijanski lekari nisu poštovali globalni zakon SZO o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa, i otkrili su da to NIJE VIRUS, već BAKTERIJA koja uzrokuje smrt!

Od 28.6. do danas, pored Intermagazina, ovu su tvrdnju prenijeli portali Aleksinac (.biz), Alo, Nacional online, Oštra Luka, Naša borba, Ljepota islama, Svjetlo dunjaluka, Vesti net, Iskra, Srbija javlja i brojni drugi. Iste tvrdnje su ponovljene i u videu “SZO ZABRANILA OBDUKCIJE: ITALIJA SE OGLUŠILA O NAREDBU I EVO ŠTA JE OTKRILA O KORONAVIRUSU!”, objavljenom 20.7.2020. na YouTube kanalu PRETRES NEWS. 

Različite verzije objava ove tvrdnje su na Facebooku zabilježile više od 6.300 interakcija.

Ova tvrdnja ponovljena je 17.7.2020. u objavi izvjesnog Igora D. Jakšića (Игор Д. Јакшић), koja je na Facebooku ostvarila oko 560 interakcija:

Svetska Zdravstvena Organizacija  zabranila obdukciju preminulih, NAVODNO zaraženih COVID pacijenata. !
-JEDINI način da se utvrdi od čega je pacijent umro i da li je neko umro od korone je obdukcija. 
(...)

Na kraju, portal Glas Javnosti 18.7.2020. godine objavio je članak u kojem se nalazi tvrdnja da je SZO “zabranila” obdukcije, ali ovaj put ekspicitno Srbiji:

ZVANIČNO NIKO U SRBIJI NIJE UMRO OD KORONE: Svetska zdravstvena organizacija zabranila Srbiji da radi obdukcije

Obdukcija je jedina merodavna da odgovori od čega je neko umro, ako se sledi ova logička premisa, u Srbiji niko zvanično nije umro od korone, jer Svetska zdravstvena organizacija zabranjuje Srbiji da radi obdukciju pacijenata preminulih od virusa COVID-19.
Ovo je potvrdio i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Tačno je da je srbijanski ministar zdravlja Zlatko Lončar na press konferenciji Kriznog štaba 17.7.2020. godine imao istup sa tvrdnjom da je Svjetska zdravstvena organizacija imala “stav” da se obdukcije ne smiju raditi, što se može vidjeti na ovom linku. Međutim, on nije “potvrdio” da je Svjetska zdravstvena organizacija zabranila eksplicitno Srbiji “da radi obdukciju pacijenata”.

Ono što ja odgovorno mogu da vam tvrdim a to je, prvo i osnovno, da je stav Svetske zdravstvene organizacije i svih bio da ne smeju da se rade obdukcije kod kovid pozitivnih pacijenata.

Na Twitteru se također prenosila tvrdnja da SZO brani “autopsije”. Tako je izvjesni Boriša Aprcović je na svom Twitter profilu, 19.7.2020, objavio sljedeće navode:

SZO podmićuje lekare da utvrđuju smrt od kovida i brani autopsije koje bi pokazale pravi uzrok smrti. To je dakle jedna kriminalna organizacija koja radi protiv javnog zdravlja Srbije i vi, lekari ste prvi koji treba da se pobunite i izađete na ulice.

Ova objava više nije dostupna, a u momentu kada je ista arhivirana (link) zabilježila je oko 370 interakcija. Dok je tweet bio dostupan, počeo se širiti i po Facebooku u formi screenshota, uglavnom po privatnim profilima (link, link) te na Facebook stranici Македонија и Русија † Православен Сојуз (22.7.).  

 

Šta su činjenice?

 

Svjetska zdravstvena organizacija je još 24.3.2020. godina izdala Upute za bezbjedno postupanje sa tijelima preminulih u dokumentu pod nazivom “Sprječavanje i kontrola infekcije za sigurno postupanje sa mrtvim tijelom u kontekstu COVID-19: Privremena uputstva” (Infection prevention and control for the safe management of a dead body in the context of COVID-19: interim guidance). Cilj je da se ovim uputama spriječi infekcija osoblja koje je zaduženo za obdukciju ili sahranu tijela kod kojih je utvđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2. Ovim uputama se propisuju preporuke zdravstvenim ustanovama vezano za ambijentalne uslove vršenja obdukcije, broj osoba u prostoriji kao i zaštitnu opremu koju bi medicinski radnici u tim slučajevima trebali koristiti. 

U ovom se dokumentu niti na jednom mjestu ne spominje da se obdukcije “zabranjuju”, niti se njime iko “poziva da ne obavlja obdukciju umrlih od koronavirusa”. WHO, zapravo, nema mandat da bilo šta zabranjuje, niti postoji “globalni zakon SZO o zdravstvu”.

U vezi sa navedenim tvrnjama obratili smo se evropskoj kancelariji Svjetske zdravstvene organizacije, odakle nam je potvrđeno da se ovim dokumentom obdukcija ne zabranjuje, niti se zdravstveni autoriteti zemalja savjetuju da iste ne obavljaju nad pacijentima kod kojih je otkriveno prisustvo virusa SARS-CoV-2.


 

Izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara, o “stavu” Svjetske zdravstvene organizacije da se obdukcije “ne smiju” raditi također nije tačna, a to je utvrdio i srbijanski portal Istinomer 22.7.2020. godine u analizi koju možete pročitati na ovom linku.

Međutim, ova neistinita izjava se brzo proširila društvenim mrežama te poslužila portalu Glas Javnosti da “potvrdi” tezu da je Svjetska zdravstvena organizacija “zabranila Srbiji da radi obdukcije” te legitimizuje ostale  “logičke premise” iznešene u tom članku.

I naš partnerski portal za provjeru činejnica iz Hrvatske, Faktograf, također se bavio ovim tvrdnjama u analizi Nije točno da je zabranjeno provođenje obdukcija na tijelima žrtava Covida-19, objavljenoj 21.7.2020:

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je 24. ožujka preporuke o sigurnom postupanju s tijelima žrtava Covida-19. Te preporuke popisuju sigurnosne mjere kojih bi se mrtvozornici trebali pridržavati kad provode obdukciju nad tijelima pacijenata zaraženih novim koronavirusom.

Nigdje u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne stoji da se obdukcije ne bi trebale provoditi, a pogotovo ne da se zabranjuju.

Dakle tvrdnje da postoji “globalni zakon SZO o zdravstvu”, kojim se [neko] “poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa”, te da je “SZO zabranila obdukciju preminulih” (svima u svijetu ili isključivo Srbiji) nisu tačne. 

Budući da je najstarija objava tvrdnje da postoji “globalni zakon SZO o zdravstvu” koji poziva da se obdukcije ne rade pronađena na profilu Zorice Zoje Marković, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove objave od strane portala, kao i druge verzije priče da SZO zabranjuje obdukcije, dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Članak portala Glas Javnosti također dobija ocjenu lažna vijest, s obzirom da ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije “potvrdio” da “Svjetska zdravstvena organizacija zabranjuje Srbiji da radi obdukciju”, već je uopšteno i bez utemeljenja rekao da je stav ove organizacije “bio da ne smiju da se rade obdukcije kod kovid pozitivnih pacijenata”. 

Napomena 30.7.2020.

Nakon objave ove analize, portal Srbija javlja nas je obavijestio da su pogrešne navode u naslovu članka izmijenili te da su u tekst dodali objašnjenje da Svjetska zdravstvena organizacija nije zabranila obdukcije. U skladu s tim, članak ovog portala dobija i ocjenu demantovano. 

(Raskrinakvanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 28.06.2020

Facebook profili i stranice: Zorica Zoja Mladenović

POSLEDNJE UPOZORENJE!!!

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 22.07.2020

Intermagazin: SZO ZABRANILA OBDUKCIJE: Italija se oglušila o naredbu i evo šta je otkrila kod umrlih od, kako svi tvrde, KORONAVIRUSA!

Italijanski lekari nisu poštovali globalni zakon SZO o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa, i otkrili su da to...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 18.07.2020

Glas Javnosti: ZVANIČNO NIKO U SRBIJI NIJE UMRO OD KORONE: Svetska zdravstvena organizacija zabranila Srbiji da radi obdukcije

Obdukcija je jedina merodavna da odgovori od čega je neko umro, ako se sledi ova logička premisa, u Srbiji niko zvanično nije umro od korone, jer Svet...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 19.07.2020

Twitter profili: Boriša Aprcović

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Facebook profili i stranice: Е када би ми имали лекаре...

.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.07.2020

Facebook profili i stranice: Svjetska zdravstvena organizacija zabranila je obdukciju umrlih, NAVODNO inficiranih bolesnika COVID-om. !!

- Jedini način da se utvrdi od čega je pacijent umro i je li netko umro od krunice je obdukcija.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.07.2020

Aleksinac.biz: LEK ZA KORONU , KONAČNO PRONADJEN , NIJE VIRUS , VEĆ BAKTERIJA !!!

Lek za koronavirus napokon pronađen u Italiji!!!!!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.07.2020

Svjetlo-dunjaluka: COVID 19 NIJE VIRUS! | ITALIJANI PRVI PRONAŠLI LIJEK PROTIV KORONE

* Lek za koronavirus napokon pronađen u Italiji!!!!!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.07.2020

Vesti net: SZO ZABRANILA OBDUKCIJE UMRLIH OD „KORONE“! ITALIJANI SE OGLUŠILI O NAREDBU I OTKRILI NEŠTO ŠOKANTNO!

Ovu senzacionalnu vest priredili su italijanski lekari obdukcijom pacijenata, sa uzrokom smrti koju je proizveo Kovid-19.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.07.2020

011 vodic: TKO ZABRANJUJE AUTOPSIJE: Italija je ignorirala red i evo što je otkrila kod onih koji su umrli od, kruna, kao što svi tvrde!

Talijanski liječnici nisu poštivali globalni zakon WHO o zdravlju, koji ih poziva da ne obavljaju obdukcije smrti od koronavirusa i otkrili su da to n...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Srbija Javlja: TKO ZABRANJUJE AUTOPSIJE? Italija je gluho uho okrenula navodnom redu i evo što je otkrila kod onih koji su umrli od krune!

Talijanski liječnici nisu poštivali globalni zakon WHO o zdravlju, koji ih poziva da ne obavljaju obdukcije smrti od koronavirusa i otkrili su da to n...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.07.2020

Iskra: TKO JE ZABRANJENO AUTOPSIJE: Italija je prekršila red i evo što je otkrila u mrtvoj, kao što svi tvrde, CORONAVIRUS!

Talijanski liječnici nisu poštivali globalni zakon WHO o zdravlju, koji ih poziva da ne obavljaju obdukcije smrti od koronavirusa i otkrili su da to n...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Alo: SZO ZABRANILA OBDUКCIJE Italija se oglušila o naredbu i evo šta je otkrila kod umrlih od koronavirusa

Italijanski lekari nisu poštovali globalni zakon SZO o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa, i otkrili su da to...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.07.2020

Dnevne vijesti 24sata info: LIJEK ZA KORONU , KONAČNO PRONADJEN , NIJE VIRUS , VEĆ BAKTERIJA !!!

Lek za koronavirus napokon pronađen u Italiji!!!!!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.07.2020

Svet Plus: Korona nije virus već bakterija, tvrde italijanski lekari!

Italijanski lekari nisu poštovali globalni zakon SZO o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa, i otkrili su da to...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 15.07.2020

Upoznavanje balkan chat: DALI COVID 19 NIJE VIRUS?| Italijani prvi pronašli lijek protiv korone !?

MEĐUNARODNI PREOKRET 🔴 ITALIJA !!!!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.07.2020

Vaseljenska: TKO ZABRANJUJE AUTOPSIJE: Italija je ignorirala red i evo što je otkrila kod onih koji su umrli od, kruna, kao što svi tvrde!

Talijanski liječnici nisu poštivali globalni zakon WHO o zdravlju, koji ih poziva da ne obavljaju obdukcije smrti od koronavirusa i otkrili su da to n...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Nacional online: KORONAVIRUS ILI BAKTERIJA?SZO ZABRANILA OBDUKCIJE: Italija otkazala poslušnost, otvorila preminulog i otkrila neverovatnu stvar

Italijanski lekari nisu poštovali globalni zakon SZO o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa, i otkrili su da to...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.07.2020

Ostra Luka: DALI COVID 19 NIJE VIRUS?

Italijani prvi pronašli lijek protiv korone....dali su?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.07.2020

Ljepota Islama: COVID 19 NIJE VIRUS! | ITALIJANI PRVI PRONAŠLI LIJEK PROTIV KORONE

COVID 19 NIJE VIRUS! | Italijani prvi pronašli lijek protiv korone

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.07.2020

Kutaknet: SZO ZABRANILA OBDUKCIJE: Italija prekršila naredbu i ovo otkrila kod umrlih!

Italijanski lekari nisu poštovali globalni zakon SZO o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa, i otkrili su da to...

 • Prenošenje lažnih vijesti