Ne, Trump nije “ismijao Vučića”

Ispravku, odnosno demant tvrdnji o tome da se Donald Trump i Aleksandar Vučić sastaju u Bijeloj kući, nekoliko anonimnih portala je iskoristilo kao osnov za klikbejt naslove koji sadrže potpuno izmišljenu izjavu.

Ocijenjeni članci
CIK Lažna vijest; Klikbejt; Dnevne vijesti 24sata info Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Na portalu CIK media je 24. juna 2020. godine objavljen članak sa naslovom u kojem se tvrdi da je “Trump ismijao Vučića”. U naslovu se našla i navodna izjava Donalda Trumpa koja glasi “Ne nalazim se sa takvim”.

Trump ismijao Vučića: Ko? Ne nalazim se sa takvim

Naslov sadrži i slovnu grešku te umjesto “ne nalazim se sa takvim” stoji “ne nalazim je sa takvim”.

Tema članka je ispravka teksta New York Times-a u kome je prvobitno bilo navedno da će se 28.juna sastati Aleksandar Vučić,  predsjednik Srbije i Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

U ispravljenoj verziji, navedeno je da će se Vučić ipak sastati sa Richardom Grenellom, specijalnim predstavnikom SAD za dijalog Beograda i Prištine.

New York Times objavio je ispravku teksta o Srbiji u kojem je bilo navedeno da će se predsjednik Aleksandar Vučić sastati sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, precizirajući da će se Vučić zapravo sastati sa Richardom Grenellom, specijalnim predstavnikom SAD za dijalog Beograda i Prištine.
“U tekstu objavljenom u ponedjeljak o srpskom predsjedniku, pogrešno je napisano s kim će se Aleksandar Vučić sastati u Bijeloj kući. On će se sastati sa Richardom Grenellom, specijalnim predstavnikom za Balkan, a ne sa Donaldom Trumpom”, napisao je New York Times u ispravci.

U samom članku se međutim ne pominje nikakva Trumpova reakcija niti se navodi njegova izjava najavljena u naslovu.

Članak sa identičnim naslovom je objavio i portal Dnevne vijesti istog dana.

Članak je originalno objavila agencija Tanjug, takođe 24.j una, ali uz drugačiji naslov:

NYT objavio ispravku: Vučić se ne sastaje sa Trampom

U originalnom članku na portalu agencije Tanjug se ne pominje niti Trumpova reakcija niti njegova navodna izjava, baš kao ni u člancima portala Cik i Dnevne vijesti. 

CIK media i Dnevne vijesti su dakle u cjelosti prenijeli tekst članka sa Tanjuga, te su prilikom prenošenja u naslovu u potpunosti izmislili Trumpovu reakciju i izjavu koje u stvarnosti ne postoje. 

Dodatno, pretragom izjava za medije predsjednika SAD, koje su dostupne na stranici Bijele kuće, nismo pronašli nikakvu izjavu o potencijalnom sastanku sa Vučićem, niti reakciju povodom tih navoda.

Zbog svega navedenog, tvrdnje iz naslova članaka sa portala CIK media i Dnevne vijesti ocjenjujemo kao klikbejt, budući da se u samim tekstovima uopšte ne pominju tvrdnje iz naslova. Dodatno, s obzirom da se u naslovu našla i izmišljena i nepostojeća izjava Donalda Trumpa, članak portala Cik ocjenjujemo i kao lažnu vijest, dok portal Dnevne vijesti dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti. 

Portalima kao što je “Cik media” tema o kojoj pišu nije toliko bitna, baš kao ni novinarska etika i standardi profesije. Jedino što je bitno ovakvoj vrsti portala jeste koliko korisnika svaki dan posjeti njihovu stranicu, što u konačnici znači koliko će novca zaraditi. Ovo nije prvi puta da CIK media preuzima članke sa drugih portala pri čemu im izmišlja senzacionalističke naslove sa nepostojećim izjavama kojima privlači pažnju čitaocima i ostvaruje ekonomsku dobit na osnovu prikazivanja reklama.

U analizi iz marta 2019. godine naveli smo da “Portal “Cik media” nema svoj autorski sadržaj. Funkcioniše po principu preuzimanja tuđih članaka, koje pretvara u novac. Jedine autorske rečenice na ovom portalu su naslovi, koji su pritom manipulativni.”

Od tada je ovaj portal dobio više od 10 novih ocjena, a od kraja 2017. godine smo ocijenili više od 100 tvrdnji sa ovog portala. 

Dezinformacija
“Cik media”: Koliko članaka toliko izmišljenih izjava

Portal “Cik media” nema svoj autorski sadržaj. Funkcioniše po principu preu...

Dezinformacija Klikbejt 24.03.2019

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 06. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije tačno da se vrši “noćno prskanje teškim metalima”, niti da je pandemija zapravo “trovanje”

Društvenim mrežama se dijeli fotografija mape Srbije uz opis da prikazuje k...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Ne, širom svijeta ne gore “serveri i bankarski sistemi” i baš zbog toga to “nećemo čuti u vijestima”

Nepovezani slučajevi razornih eksplozija i požara koji su početkom avgusta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”

Fotografiju sa Facebook stranice Građansko buđenje u čijem opisu se tvrdi d...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me