Raskrinkavanje.ba

Ne, u Bugojnu nisu “izvješene zastave Armije BiH uoči pokopa hrvatskih logoraša”

Pojedini domaći portali prenijeli su tvrdnju da su zastave “Armije BiH izvješene uoči pokopa hrvatskih logoraša” u Bugojnu. Ipak, niti se radi o zastavama Armije Bosne i Hercegovine, niti su, po svemu sudeći, istaknute uoči pokopa hrvatskih logoraša u ovom gradu.

Na portalu ARTinfo 19.3.2021. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Bugojno: Zastave Armije BiH uoči pokopa hrvatskih logoraša

Kako u tekstu stoji, na privatnoj kući, u blizini katoličkog groblja u ovom gradu, istaknute su zastave Armije Republike Bosne i Hercegovine koje, navodi se, nisu ranije primijećene.

Bugojanski Hrvati smatraju da se zastavama Armije BiH koja je protjerala 16 000 Hrvata iz Bugojna provocira uoči ukopa četvorice iz skupine od 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša. Naime, zastave su istaknute na privatnoj kući u blizini katoličkog gradkog groblja gdje će danas biti ukopana tri od četiri tijela dok će posmrtni ostaci Zorana Galića po želji obitelji, biti pokopani sutra u Mostaru.

Iz bugojanskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata tvrde kako zastave nisu ranije nego uoči obljetnice primijećene te ovaj čin ističu kao provokaciju.

Članci identičnog sadržaja objavljeni su i na nizu drugih portala u periodu 19. i 20. marta. Tako se isti tekst našao i na portalima: Dnevnik, Poskok, Večernji list, Relax portal, NoTra, Hrvatski medijski servis, Kamenjar, Bild, Hrvatsko nebo i Radio Rama

Prema analizi alata CrowdTangle, objave ovih portala ostvarile su ukupno 2.343 interakcije na društvenoj mreži Facebook. 

Dok je sadržaj članaka na svim pomenutim portalima potpuno identičan, naslovi kojima su ovi članci opremljeni variraju u nivou upotrijebljenog senzacionalizma. Veliki broj portala, počevši sa portalom Dnevnik, svoje tekstove je opremio naslovom koji glasi:

U Bugojno izvješene zastave ARBiH uoči pokopa hrvatskih logoraša

Članak portala Bild nosi naslov:

Sramotna provokacija u Bugojnu: Uoči pokopa hrvatskih logoraša izvjesili zastavu ARBiH

Još veći stepen senzacionalizma pronalazi se u naslovu portala Hrvatsko nebo, koji glasi:

SRAMOTNO ZASTRAŠIVANJE: U Bugojnu izvješene zastave ARBiH uoči pokopa hrvatskih logoraša

Dakle, već u klikbejt naslovima, kojima su propraćeni članci pojedinih portala, sugeriše se da je u Bugojnu, uoči pokopa hrvatskih logoraša, kao čin provokacije i/ili zastrašivanja istaknuto više zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Šta su činjenice?

U Bugojnu je 19. marta održana 27. godišnjica razmjene hrvatskih logoraša koje je u logoru na gradskom stadionu držala Armija Republike Bosne i Hercegovine. Na taj dan 1994. godine razmijenjena su 294 hrvatska zatvorenika, a 19 ih je odvedeno i likvidirano. Tijela četvorice pronađena su prošle godine, te su na godišnjicu ovog zločina njihovi posmrtni ostaci pokopani (link, link). 

Fotografija priložena uz članak pomenutih portala je autentična: na njoj se zaista vidi nedovršena kuća na kojoj su na dva mjesta istaknute zastave. Ipak, tvrdnja da se radi o zastavama Armije Republike Bosne i Hercegovine nije tačna. Zastave istaknute na kući u Bugojnu zapravo su zastave Republike Bosne i Hercegovine. 

Iako slične, zastave Armije RBiH i Republike BiH nisu iste, te su u navedenim člancima prikazane zastave pogrešno predstavljene. Zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine izgleda ovako:

​Sa druge strane, zastava Republike Bosne i Hercegovine, koja je zvanično usvojena 4. maja 1992. godine i korišćena do 20. maja 1998, kada je usvojena trenutna zastava, izgleda ovako:

​Obje zastave zasnovane su na grbu prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Ipak, uprkos sličnostima, ove dvije zastave se razlikuju u više elemenata. Na zastavi Armije RBiH jasno je istaknuto da je ona simbol ove oružane snage, te se, za razliku od zastave Republike BiH, iza samog grba sa ljiljanima nalaze dva ukrštena zlatna mača. 

Dakle, tvrdnja navedena u tekstu da su u Bugojnu istaknute “zastave Armije BiH” nije utemeljena. 

Dodatno, u službi podupiranja narativa da se radi o “zastrašivanju” ili “provokaciji” usmjerenoj prema Hrvatima u Bugojnu, navodi se i tvrdnja da zastave na tom mjestu nisu uočene “ranije nego uoči obljetnice.” 

Istražujući navedenu fotografiju, došli smo do Facebook naloga Semira Duvnjaka iz Bugojna. U objavi na njegovom profilu iz 30.8.2019. godine vidi se ista kuća u ranijoj fazi izgradnje, ali sa istaknutom zastavom Republike Bosne i Hercegovine na krovu.

Stoga, ni tvrdnja da istaknute zastave nisu na tom mjestu ranije primijećene, iskorišćena kao “dokaz” za insinuaciju da su tu kako bi se na godišnjicu stravičnog zločina “provocirali” Hrvati iz Bugojna, nije utemeljena. Svakako, mogućnost postojanja nečasne namjere pojedinca/ke koji/a je zastave istakao/la na svojoj kući nije isključena, ali je u ovom slučaju poduprijeta neutemeljenim tvrdnjama.  

Shodno činjenicama, tvrdnju da se radi o zastavi Armije Republike Bosne i Hercegovine ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Napomena:

10.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Kamenjar ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 19.03.2021

Dnevnik.ba: U Bugojno izvješene zastave ARBiH uoči pokopa hrvatskih logoraša

Bugojanski Hrvati smatraju da se zastavama Armije BiH koja je protjerala 16 000 Hrvata iz Bugojna provocira uoči ukopa četvorice iz skupine od 19 nasi...

  • Dezinformacija