Raskrinkavanje.ba

Ne, Ukrajina nije gradila NATO bazu u Severodonjecku

Nekoliko portala iz regiona prenijelo je neutemeljene tvrdnje o navodnoj izgradnji NATO baze u Ukrajini.

Foto: Wikimedia

Na portalu Sputnik 19.6.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

Bivši ukrajinski službenik: Kijev još prošle godine počeo da gradi bazu NATO-a u Severodonjecku

U članku se navodi:

Kijev je, prema nekim informacijama, već 2021. godine počeo da gradi bazu NATO-a na aerodromu u Severodonjecku, ispričao je Sputnjiku bivši zamenik šefa Starobeljskog okružnog tužilaštva Luganske oblasti Vladimir Kononov, koji je prešao na stranu LNR.

„Postoje informacije da je planirano da se na teritoriji aerodroma u neposrednoj blizini Severodonjecka grade baze NATO-a. Put do aerodroma u potpunosti je bio zatvoren, svi prilazi aerodromu su bili zatvoreni. Tamo su se nalazili pripadnici Oružanih snaga Ukrajine koji nikoga nisu propuštali. Niko nije video šta se tamo dešava ni šta tamo rade. Ali, prema informacijama, gradila se baza NATO-a“, rekao je Kononov.
(...)
Bivši ministar odbrane Ukrajine Andrej Zagorodnjuk izjavio je 2020. godine da Ukrajina planira izgradnju dve baze po standardima NATO-a u Severodonjecku i Marijupolju.

Sputnik je nekoliko dana kasnije, 27.6.2022. godine, u live članku u kojem se prate aktuelna ratna dešavanja u Ukrajini, još jednom objavio da se u Severodonjecku gradila NATO baza, pozivajući se ovaj put na izjavu čečenskog vojnog lidera Aptija Aladuinova:

Pronađeni su dokazi da se aerodrom Severodonjeck pripremao da postane ozbiljna baza NATO-a u blizini granica sa Rusijom, izjavio je za Sputnjik pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.

„Imamo informacije, baze dokaza da se aerodrom u gradu Severodonjecku, zapravo, pripremao za bazu NATO-a, trebalo je da bude glavni aerodrom na teritoriji koja se graniči sa Ruskom Federacijom, uz naše granice, i trebalo je da se podignu ozbiljni kampovi (NATO-a) – sa avionima, oružjem i opremom. U suštini, verovatno, za pripremu napada na Rusku Federaciju“, objasnio je Alaudinov.

Industrijska zona i aerodrom Severodonjecka ranije su u potpunosti oslobođeni.

Tvrdnje objavljene u člancima Sputnika prenijelo je još nekoliko portala, među kojima su se našli i tabloidi Srbija Danas, Happy i Informer, kao i magazin Fakti i portal Sott.

U pojedinim člancima, kao u onom koji je objavio Intermagazin, navodi se da je Ukrajina gradila bazu “za NATO”.


Da li su se u Ukrajini gradile NATO baze?

Sputnik se, iznoseći tvrdnje o navodnoj izgradnji NATO baza u Ukrajini, u prvom slučaju poziva na izjavu Vladimira Kononova. Za njega navode da je bio zamjenik šefa Starobeljskog okružnog tužilaštva Luganske oblasti dok nije “prešao” na stranu samoproglašene Luganske Narodne Republike. Google pretragom pronašli smo dvije ličnosti pod tim imenom. Prva je bivši ministar odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike, koji je na tu poziciju stupio u augustu 2014. godine, a druga je ruski političar i član državne Dume. U njihovim biografijama ne navodi se da su ranije bili ukrajinski zvaničnici. U drugom slučaju, Sputnik se poziva na čečenskog vojnog lidera Aptija Aladuinova.

Ni u jednom od dva članka koje je Sputnik objavio na ovu temu ne navode se bilo kakvi dokazi koji bi potkrijepili tvrdnje koje su iznesene u njima.

Kako se navodi u članku ukrajinskog fact-checking portala Stop Fake od 23.6.2022. godine, netačna tvrdnja o izgradnji NATO baze u Severodonjecku postoji još od 2020. godine.

Naime, te godine ukrajinski ministar odbrane Andriy Zagorodnyuk saopštio je da će se izgraditi dvije vojne baze, u blizini Mariupolja i Severodonjecka, prema NATO standardima, što se, bez konteksta, navodi i u članku portala Sputnik.

Stop Fake je objasnio zbog čega planiranje izgradnje vojne baze prema NATO standardima nije isto što i izgradnja NATO baze:

Vrijedi posebno naglasiti da u planovima Ukrajine ili zemalja članica Alijanse nije bilo planova o “izgradnji vojne baze NATO-a” u Severodonjecku. Ovaj lažnjak nastao je još 2020. godine, kada je Andrij Zagorodnjuk, tadašnji ministar odbrane Ukrajine (2019 – 2020), najavio planove države da izgradi dvije nove vojne baze: u Mariupolju i Severodonjecku. Zahorodnjuk je rekao da za razvoj vojne infrastrukture u ova dva grada planiraju izgradnju dvije baze koje će zadovoljiti NATO standarde. Nije bilo govora o izgradnji “NATO baza” u Severodonjecku: objekat nije imao nikakve veze s NATO-om i nije bio namijenjen za razmještanje stranih trupa.

Šta su NATO standardi?

Kako je objašnjeno u članku Stop Fakea, NATO standardi predstavljaju niz dokumenata koji regulišu kompatibilnost oružanih snaga država učesnica i opisuju opšta pravila za njih. Mogu se podijeliti na administrativne, operativne i logističke. Ukrajina je, kako objašnjava Stop Fake, u okviru saradnje s NATO-om izvršila reformu u sferi odbrane i pristupila standardizaciji Alijanse. Među ključnim oblastima saradnje Ukrajine i NATO-a bile su: stvaranje ugodnih uslova za službu (stvaranje baza po NATO standardima), napredna obuka ukrajinske vojske, razmjena informacija, zaštita taktičkih komunikacija, cyber odbrana, rukovanje eksplozivnim objektima, kao i medicinska pitanja i rehabilitacija vojske, prekvalifikacija veterana za civilne specijalnosti i pozadinu odbrane.

Dakle, planirane vojne baze u Mariupolju i Severodonjecku nisu bile nikakve “NATO baze” niti baze koje je ukrajinska vojska izgradila “za NATO”, već infrastruktura ukrajinskih oružanih snaga, građena po NATO standardima.

Ukrajina nije članica NATO saveza i ne postoje dokazi da NATO ima svoje baze na teritoriji te zemlje.

Kako se navodi u članku portala Stop Fake, tvrdnja da NATO gradi baze u Ukrajini dio je ruskog propagandnog narativa kojim se nastoji opravdati invazija na ovu državu uz pomoć navoda o odbrani od “NATO agresije”.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Ukrajina prošle godine počela graditi NATO bazu u Severodonjecku, prvobitno objavljenu na portalu Sputnik u članku od 19.6.2022, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da su “pronađeni dokazi da se aerodrom Severodonjeck pripremao da postane ozbiljna NATO baza”, objavljenu na portalu Sputnik u članku od 27. juna, također ocjenjujemo kao lažnu vijest

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

28.7.2022: Nakon objave ove analize, portal Informer ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

01.08.2022: Portal Srbija Danas je ispravio netačne tvrdnje u članku, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 20.06.2022

Intermagazin: UKRAJINA za NATO gradila dve vojne baze – kod Mariupolja i Severodonjecka

POLAKO isplivavaju tajne američko-briselske namere sa Ukrajinom-anti-Rusijom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.06.2022

Srbija danas (.com): UKRAJINCI PRAVILI NATO BAZU KOD SEVERODONJECKA? Bivši ukrajinski službenik odao najveću tajnu Kijeva, gradnja počela PRE RATA

Kako je precizirao, prvi put je dobio informacije o gradnji baze NATO-a na aerodromu u Severodonjecku u drugoj polovini 2021. godine.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.06.2022

SOTT: Ukrajina je gradila dvije vojne baze za NATO u blizini Mariupolja i Severodonjecka

Polako isplivavaju tajne američko-bruxelleske namjere s Ukrajinom-anti-Rusijom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.06.2022

Happy TV: UKRAJINA JE VEĆ GRADILA NATO BAZE? U blizini Severodonjecka građen objekat pod velom tajni!

Kijev je, prema nekim informacijama, već 2021. godine počeo da gradi bazu NATO-a na aerodromu u Severodonjecku, ispričao je Sputnjiku bivši zamenik š...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 19.06.2022

Sputnik: Бивши украјински службеник: Кијев још прошле године почео да гради базу НАТО-а у Северодоњецку

Кијев је, према неким информацијама, већ 2021. године почео да гради базу НАТО-а на аеродрому у Северодоњецку, испричао је Спутњику бивши заменик шефа...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 27.06.2022

Sputnik: UŽIVO Zakazana sednica SB UN o Ukrajini

Specijalna vojna operacija Rusije ušla je u 124. dan. Oslobođeni su svi taoci iz fabrike „Azot“ u Severodonjecku. U tom gradu su pronađeni dokazi o pr...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 19.06.2022

Srbin: Државни чиновник: Кијев је 2021. године почео да гради НАТО базу у Северодоњецку

Кијев је још 2021. године почео да гради базу НАТО-а на аеродрому у Северодоњецку, испричао је Спутњику бивши заменик шефа Старобељског окружног тужил...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.06.2022

Fakti: Украјина за НАТО градила две војне базе – код Мариупоља и Северодоњецка

СЕВЕРОДОЊЕЦКА ЈЕ ГРАЂЕНА У САСТАВУ ТАМОШЊЕГ АЕРОДРОМА – САДА СУ ОБА ПЛАНА ЗАУВЕК ПОТОНУЛА

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.06.2022

Iskra: Украјина за НАТО градила две војне базе – код Мариупоља и Северодоњецка

ПОЛАКО испливавају тајне америчко-бриселске намере са Украјином-анти-Русијом.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2022

Sava Media: Otkrivena NATO baza u Severodonjecku?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2022

Romanija media: Otkrivena NATO baza u Severodonjecku?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2022

Ozren Media: Otkrivena NATO baza u Severodonjecku?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.06.2022

V portal: Kononov: Postoje informacije - Ukrajinci pravili NATO bazu kod Severodonjecka?

Bivši ministar odbrane Ukrajine Andrej Zagorodnjuk izjavio je 2020. godine da Ukrajina planira izgradnju dve baze po standardima NATO-a u Severodonjec...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2022

Info Drina: Otkrivena NATO baza u Severodonjecku?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2022

Informer: 124. dan rata! ŠEF UKRAJINSKIH OBAVEŠTAJACA TVRDI, PUTIN NEĆE JOŠ DUGO, NATO DIŽE 300 HILJADA VOJNIKA, Iz Letonije najavili oduzimanje Kaljingrada Rusiji! (Foto/Video)

Sto dvadeset četvrti dan rata u Ukrajini. Severodonjeck je pod punom kontrolom Narodne milicije LNR, strani plaćenici beže iz tog grada u Lisičansk. S...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno