Raskrinkavanje.ba

U Javorivu nije granatiran “NATO centar”, niti u Ukrajini ima NATO vojnika

Nakon ruskog napada na vojni kompleks u Javorivu, pojedini mediji ustvrdili su da je tim granatiranjem Rusija napala NATO te da je gađan “NATO centar” ili “baza”. Ništa od toga nije tačno.

Na portalu Pravda je 13. marta objavljen članak koji govori o napadu Rusije na vojni poligon u mjestu Javoriv u Ukrajini. Članak je naslovljen:

RUSI NAPALI NATO: Uništena baza za obuku ukrajinih nacista - 35 mrtvih (VIDEO)

Kako se u članku tvrdi, u ovoj bazi su navodno NATO instruktori/ke obučavali “neonaciste” iz ukrajinskih bataljona Aidar i Azov. 

Poligon za obuku pripadnika nenoacističkih ukrajinskih bataljona Ajdar i Azov napadnut je sa ruskih 30 krstarećih raketa. Reč je o poligonu Javoriv gde su neonaciste obučavali NATO instruktori.

Tvrdnja da je u Javorivu granatiran objekat NATO alijanse objavljena je i u člancima nekoliko drugih portala u regionu. Portal Kurir objavio je 13.3.2022. dva članka o ovoj temi, ustvrdivši u svojim naslovima da je Rusija napala “NATO centar”.

KAMERE SA POLJSKE STRANE SNIMILE NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonu Javorski! VIDEO

RUSI ISPUNILI OBEĆANJE Ovako je napadnut najveći NATO centar za obuku ukrajinske vojske JAVORSKI, kod granice sa Poljskom! VIDEO!

U samim člancima se, ipak, ne navodi da je riječ o “NATO centru”, već se tvrdi da je napadnut objekat “koji se prema ruskim obavještajnim podacima koristi za obuku ukrajinskih snaga nacionalne garde, a od kada je počeo rat i za obuku u protivoklopnom i protivazdušnom naoružanju koje ova zemlja dobija od članica NATO i ostalih zemlja.”

Pojedini portali, počevši sa portalom Klix, ustvrdili su da je riječ o “bazama NATO-a”. Tako se u Klixovom članku od 14.3.2022, te člancima još petnaestak medija, navodi:

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na područja bliže NATO-u. Osim što su projektili ispaljeni nedaleko od članice Alijanse, ruska prijetnja se ogleda i u tome što su uništene upravo baze NATO-a.

Šta su činjenice?

Rusija je 13. marta 2022. godine u ranim jutarnjim časovima granatirala vojni kompleks u mjestu Javoriv. Ovo mjesto u regiji Lviv nalazi se na zapadu Ukrajine, u neposrednoj blizini granice sa Poljskom. U napadu je, prema trenutno dostupnim informacijama, poginulo 35 ljudi, dok je najmanje 130 povrijeđeno. 

U kompleksu u Javorivu, koji je Rusija granatirala, nalazi se Međunarodni centar za očuvanje mira i sigurnosti (International Peacekeeping and Security Center), u kom su “trupe iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Poljske, Letonije i drugih zapadnih saveznika obučavale ukrajinske snage, počevši od 1990-ih”, kako navodi The New York Times u članku od 13. marta 2022.

U ovom centru za obuku održavan je niz vojnih vježbi u sklopu Partnerstva za mir (Partnership for Piece - PfP) između NATO alijanse i Ukrajine. Na prezentaciji centra za obuku u Javorivu, objavljenoj na zvaničnoj internet-stranici NATO alijanse, ovaj centar označen je kao “ukrajinski trening centar”. 

Slika: Nato.int

Kako se navodi na internet-stranici Global Security, nezavisnom i neprofitnom izvoru informacija posvećenom oblastima sigurnosti, vojna vježba nazvana Štit mira (The Peace Shield) održana je u Ukrajini u više navrata kao dio “američko-ukrajinske odbrambene saradnje u duhu NATO-ovog programa Partnerstvo za mir.” Niz ovih vježbi održan je u Javorivu. Vježbe su primarno bile usmjerene na obuku pripadnika/ca ukrajinske vojske za djelovanje u okviru mirovnih misija. 

Internet-stranica sa zvaničnim informacijama o Međunarodnom centru za očuvanje mira i sigurnosti u vrijeme pisanja ove analize nije bila dostupna. Alat za arhiviranje Wayback Machine pohranio je automatski ovu domenu u više navrata, ali se iz arhive može vidjeti samo njena početna stranica. Ova stranica ukazuje na to da su informacije o Centru bile dostupne u okviru zvaničnog sajta ukrajinske Nacionalne vojne akademije Hetman Petro Sahaidachnyi, pri Ministarstvu odbrane Ukrajine. 

Slika: Wayback machine

Prema objavama na zvaničnoj internet-stranici Ministarstva odbrane Ukrajine, u ovom centru su godinama unazad održavane vježbe i obuke ukrajinske vojske (1, 2, 3), ali je i ukrajinska vojska obučavala pripadnike/ce vojnih snaga drugih zemalja, poput Estonije i Finske.  

Kako se navodi u članku The New York Timesa, ovaj centar predstavljao je “ključnu vezu između ukrajinskih oružanih snaga i vojski Zapada prije rata – i postao je važno logističko središte i centar za obuku stranih boraca/kinja od početka ruske invazije.” Ukrajinski vojni zvaničnik rekao je za Reuters da je centar u Javorivu “odigrao centralnu ulogu u apsorpciji stranih dobrovoljnih boraca/kinja u ukrajinsku vojsku.”

Dakle, centar u Javorivu služio je za obuku pripadnika/ca ukrajinske vojske, a od početka ruske invazije služio je i za prihvatanje i preusmjeravanje dijela stranih volontera/ki koji su došli u Ukrajinu da se bore protiv Rusije. 

Riječ je o centru u kom instruktori/ke iz zemalja NATO alijanse jesu provodili obuke u godinama prije početka ruske invazije, ali je centar ukrajinski, a ne Alijansin. 

Utemeljenost tvrdnje da su pripadnici/e bataljona Aidar i Azov bili dio neke obuke u Međunarodnom centru za očuvanje mira i sigurnosti nismo uspjeli utvrditi, budući da ne postoje javno dostupni podaci o tome. No, ovaj kompleks nije, kako se to može zaključiti iz članka portala Pravda, služio specifično za obuku “pripadnika nenoacističkih ukrajinskih bataljona Ajdar i Azov”. U njemu je obučavana ukrajinska vojska te pripadnici/e vojska drugih zemalja. I dok ovi bataljoni jesu njen dio, kompleks u Javorivu služio je za obuku vojske u cijelosti te povremeno i vojnika/inja drugih država. 

Ko je stradao u ruskom raketnom napadu?

Nakon napada na Javoriv, rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je tom prilikom ubijeno “180 stranih plaćenika/ca”. Nezavisne potvrde ove informacije nema, a zvanični izvještaji navode, kako je istaknuto, da je u Javorivu stradalo 35, a povrijeđeno najmanje 130 ljudi. 

Zvaničnik/ca NATO-a, kako navodi Reuters, na pitanje da li je u granatiranom kompleksu bilo osoblja Alijanse odgovorio/la je da “nema NATO osoblja u Ukrajini”. Portparol Pentagona John Kirby potvrdio je za Washington Post 13. marta 2022. da “nijedan američki vojnik/inja nije ubijeni/a napadu”. 

Tvrdnje da su “Rusi napali NATO”, “NATO centar”, “bazu NATO-a” ili “bazu za obuku ukrajinskiih nacista” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave istih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Ocjenu klikbejt dajemo člancima onih portala koji tvrdnju da je granatiran “NATO centar” imaju samo u naslovima, ne i u samom tekstu. 

Napomena:

21.3.2022: Portal Ekskluziva ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno.

22.3.2022: Portali Objektiv i Republika ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. Portal Kurir ispravio je netačne navode u jednom od svojih članaka, te za njega dobija i ocjenu ispravljeno. 

23.3.2022: Portali Klix, Srbija javlja i BL portal ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. Portal Kurir ispravio je netačne navode i u drugom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

8.5.2024: Portal Pink ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena:

23.3.2022: Dodatnom pretragom pronašli smo i članke u kojima se tvrdi da je u Javorivu granatiran “zajednički centar za obuku NATO-US-Ukrajina”. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovu tvrdnju, prvi put objavljenu 13.3.2022. na portalu Dnevna doza Beograda, ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 13.03.2022

Najbolja narodna muzika: KAMERE SA POLJSKE STRANE SNIMILE NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonu Javorski! VIDEO

KAMERE SA POLJSKE STRANE SNIMILE NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonu Javorski! VIDEO

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.03.2022

Vijesti Srpske: POLJACI SNIMILI RUSKI NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonu Javorski! VIDEO

Napad Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske granice udaljen oko 20 kilometara, a koji se prema ruskim obaveštajnim podacima koristi...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.03.2022

Vesti (.rs): KAMERE SA POLJSKE STRANE SNIMILE NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonom Javorski! VIDEO

Foto: Printscreen/Twitter Napad Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske granice udaljen oko 20 kilometara, a koji se prema ruskim...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.03.2022

Objektiv.rs: PAKLENI dan na poligonu Javorski: Kamere sa poljske strane snimile NAPAD na NATO centar (VIDEO)

Prema prvim preliminarnim podacima na poligon je ispaljeno bilo 30 raketa od kojih je navodno njih osam pogodilo sam centar

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 15.03.2022

Istina Vitez: RUSI ISPUNILI OBEĆANJE KAMERE SA POLJSKE STRANE SNIMILE NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonu Javorski! VIDEO

Napad Javorski poligon u Lavovskoj oblasti koji je od poljske granice udaljen oko 20 kilometara, a koji se prema ruskim obavještajnim podacima koristi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.03.2022

Glas Regije: KAMERE SA POLJSKE STRANE SNIMILE NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonu Javorski! VIDEO

Napad Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske granice udaljen oko 20 kilometara, a koji se prema ruskim obaveštajnim podacima koristi...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.03.2022

Kurir: KAMERE SA POLJSKE STRANE SNIMILE NAPAD NA NATO CENTAR! Pakleno jutro na poligonu Javorski! VIDEO

Napad Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske granice udaljen oko 20 kilometara, a koji se prema ruskim obaveštajnim podacima koristi...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.03.2022

Nedeljnik Afera: RUSI NAPALI NAJVEĆI NATO CENTAR za obuku ukrajinske vojske JAVORSKI VIDEO!

Kod granice sa Poljskom!

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.03.2022

Kurir: RUSI ISPUNILI OBEĆANJE Ovako je napadnut najveći NATO centar za obuku ukrajinske vojske JAVORSKI, kod granice sa Poljskom! VIDEO!

Ruska vojska u nedelju rano ujutro oko šest sati po srednjevevropskom vremenu napala je Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske grani...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Lažna vijest 13.03.2022

Pravda: RUSI NAPALI NATO: Uništena baza za obuku ukrajinih nacista - 35 mrtvih (VIDEO)

Poligon za obuku pripadnika nenoacističkih ukrajinskih bataljona Ajdar i Azov napadnut je sa ruskih 30 krstarećih raketa. Reč je o poligonu Javoriv gd...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Klix: Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na područja bliže NATO-u. Osim što su projektili ispal...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 15.03.2022

Danasnje: RUSI ISPUNILI OBEĆANJE Ovako je napadnut najveći NATO centar za obuku ukrajinske vojske JAVORSKI, kod granice sa Poljskom! VIDEO!

Ruska vojska u nedelju rano ujutro oko šest sati po srednjevevropskom vremenu napala je Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske grani...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.03.2022

Republika.rs: KREMLJ ISPUNIO OBEĆANJE: Napadnut najveći NATO centar za obuku ukrajinske vojske, crni dim se nadvija nad poligonom! (VIDEO)

Ruska vojska u nedelju rano ujutro oko šest sati po srednjevevropskom vremenu napala je Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske grani...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.03.2022

Pink: NAKON UPOZORENJA, USLEDIO NAPAD: Ovako je granatiran najveći NATO centar za obuku ukrajinske vojske (VIDEO)

Ruska vojska u nedelju rano ujutro oko šest sati po srednjevevropskom vremenu napala je Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske grani...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Ekskluziva: Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji!

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na NATO. Osim što su projektili ispaljeni nedaleko od...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

072 Info: Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na NATO. Osim što su projektili ispaljeni nedaleko od...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Cazin.ba: Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na područja bliže NATO-u. Osim što su projektili ispal...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Hayat: RUSIJA NA PRAGU NATO-A: GRANATIRANJEM KOD LAVOVA RAT SE PRIBLIŽIO EVROPSKOJ UNIJI

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na NATO. Osim što su projektili ispaljeni nedaleko od...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Epicentar: Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na područja bliže NATO-u. Osim što su projektili ispal...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Novi: Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na područja bliže NATO-u. Osim što su projektili ispal...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

USK Info: Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na područja bliže NATO-u. Osim što su projektili ispal...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

RTV USK: UKRAJINSKO RATIŠTE – PRESJEK DEŠAVANJA

- Prošlo je 19 dana od agresorskog napada Rusije na susjednu Ukrajinu. Stanovništvo svakodnevno trpi bombardovanje iz zraka i sa kopna.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Prva (ba): Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Centralna: Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Vazne novosti: Rusija Na Pragu NATO-A. Ono Što Je Stiglo U Javnost Mnoge Je Iznenadilo. Evo O Čemu Je Riječ (FOTO)

Rusija na pragu NATO-a. Ono što je stiglo u javnost mnoge je iznenadilo. Evo o čemu je riječ (FOTO)

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Novi Portal: Rusija na VRATIMA NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2022

Proglas: RUSIJA NA PRAGU NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 14.03.2022

Srbija Javlja: РУСИ ИСПУНИЛИ ОБЕЋАЊЕ: Овако је нападнут највећи НАТО центар за обуку украјинске војске ЈАВОРСКИ! (ВИДЕО)

Руска војска у недељу рано ујутро око шест сати по средњевевропском времену напала је Јаворски полигон у Лавовоској области који је од пољске границе...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2022

BL Portal: Direktna poruka Zapadu: Rusi uništili centar za obuku NATO-SAD-Ukrajine VIDEO

Zajednički centar za obuku NATO-US-Ukrajina je jutros uništen.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 13.03.2022

Dnevna doza Beograda: Rusi uništili centar za obuku NATO-SAD-Ukrajine.Krateri dubine deset metara VIDEO

Zajednički centar za obuku NATO-US-Ukrajina je jutros uništen.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2022

Alternativna televizija: Direktna poruka Zapadu - Rusi uništili centar za obuku NATO-SAD-Ukrajine (VIDEO)

Zajednički centar za obuku NATO-US-Ukrajina je jutros uništen.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2022

Vijesti Srpske: PUTINOVA poruka Zapadu: Rusi uništili centar za obuku NATO-SAD-Ukrajine (VIDEO)

Zajednički centar za obuku NATO-US-Ukrajina je jutros uništen. Ovo je direktna ruska poruka Zapadu.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2022

Info Balkan: Direktna poruka Zapadu – Rusi uništili centar za obuku NATO-SAD-Ukrajine

Zajednički centar za obuku NATO-US-Ukrajina je jutros uništen.

 • Dezinformacija