Raskrinkavanje.ba

Ne, vakcinisani i nevakcinisani se ne razlikuju po boji krvi

Na anonimnom portalu Homunizam, kao i na nekoliko Facebook profila, objavljena je tvrdnja da je krv vakcinisanih osoba drugačije boje od krvi nevakcinisanih.

Anonimni portal Homunizam promoviše radikalno desničarsku ideologiju i objavljuje sadržaj koji obiluje ksenofobijom, homofobijom, islamofobijom i mizoginijom, te antivakcinacijskim i “zavjerološkim” narativima. Na ovom portalu je tako 16.11.2021. godine objavljen članak u kojem se tvrdi da se vakcinisani i nevakcinisani protiv Covid-19 biološki razlikuju, i to po boji krvi. Naslov je glasio ovako:

TEORETIČAR zavjere i OBJEKT zavjere se sada biološki razlikuju po boji krvi

U članku je prikazana fotografija dviju vrećica krvi, od kojih je jedna svjetlije boje i označena kao non vax (nevakcinisani), a druga tamnije i označena kao vax (vakcinisani). Ova fotografija je opisana kao “jedna stvar koja bi trebala odgovoriti ljude od cijepljenja”:

Ako bih trebao odabrati samo jednu sliku za odgovoriti ljude od cijepljenja, pa makar po cijenu gubitka posla, onda bi to bila ova slika:

Komentar na engleskom jeziku navodne medicinske sestre sa dijalize, koji je također prikazan na fotografiji, preveden je u članku ovog portala. Osoba pod pseudonimom “Genevieve71” tvrdi da krv vakcinisanih “zgrušava mašine (op.a. za dijalizu)” i da ta krv “gotovo pocrni”:  

Pitanje: “Može li to biti nešto jednostavno, kao 2 tipa krvi?”

Odgovor: “Ne. Ja sam med.sestra na dijalizi i sama to vidim…njihova krv počinje zgrušavati mašine i gotovo da pocrni. Morala sam početi koristiti Heparin na njima, što prije nisam nikad morala. I još uvijek su zagušivale strojeve.”

Ironično, u samom tekstu linkan je članak fact-checking portala Lead Stories, u kojem se opovrgavaju tvrdnje o razlikama u boji krvi vakcinisanih i nevakcinisanih. Ipak, u članku se rad ovog fact-checking portala diskredituje, te se optužuje za cenzuru.

Na kraju teksta, tvrdi se da su vakcinisani prevareni, te da trebaju odustati od novih doza i uništavanja krvi. 

Screenshot dijelova članka dijelio se na društvenim mrežama, kao i slika dviju vrećica krvi, uz tvrdnje da prikazuje “krv vakcinisanih i nevakcinisanih”.


Postoji li razlika u boji krvi vakcinisanih i nevakcinisanih?

Najprije se potrebno osvrnuti na dokaze objavljene u članku, a koji navodno podupiru tvrdnju o različitoj boji krvi vakcinisanih i nevakcinisanih osoba. Kao jedini dokaz, u članku je priloženo nekoliko fotografija koje navodno prikazuju bočice i vrećice koje sadrže krv vakcinisanih i nevakcinisanih osoba. Ono što je bitno jeste da nikakve informacije ne postoje ni o jednoj priloženoj fotografiji. Nije navedeno gdje su i kada nastale, ko ih je uslikao niti šta zapravo prikazuju. Sve ove fotografije kruže internetom kao dokazi za tvrdnju o različitoj boji krvi, međutim, njihovo porijeklo i autentičnost nikada nisu dokazani niti objašnjeni.

Tvrdnje da je krv vakcinisanih tamnija od krvi nevakcinisanih nisu tačne. O tome su pisali fact-checking portali Lead Stories, Reuters, kao i medicinski portal Health Desk. U članku portala Health Desk, objavljenom 12.10.2021, objašnjeno je zbog čega je krv crvene boje i da li vakcinacija može promijeniti tu boju:

Ljudska krv je crvena zbog proteina koji se zove hemoglobin, koji se nalazi u njoj. To se događa zato što hemoglobin sadrži spoj zvani “hem”, koji je obojen u crvenu boju i pomaže u transportu kisika kroz tijelo. Bez hemoglobina i hema u njemu, krv bi se vjerovatno činila svjetlijom, žutom, jasnijom – boje plazme – što je dio krvi koji ostaje kada se uklone hemoglobin/crvena krvna zrnca. Ljudi koji su protiv Covid-19 nemaju niže razine hemoglobina u krvi, a vakcine protiv Covid-19 ne mijenjaju boju krvi.

Krv može izgledati crno kada se osuši i hemoglobin se razgradi hemijskom promjenom.

U analizi za Lead Stories citiran je odgovor Care Nicolas, direktorice za javne odnose u Hoxworth Blood Center Univerziteta Cincinnati, koja je također opovrgnula tvrdnje o različitoj boji krvi: 

Ova glasina nije tačna. Ne postoji razlika u boji krvi (ili smanjenju hemoglobina u vezi sa vakcinacijom, u tom slučaju) između vakcinisanih i nevakcinisanih osoba. Nadalje, ne označavamo svoju krv kao “vakcinisanu” ili "nevakcinisanu", tako da ne postoji način da se zaista uporedi.

Tvrdnje o tome da vakcine izazivaju promjenu boje krvi, u Reutersovoj analizi opovrgnuo je dr. Paul Strengers, konsultant u Međunarodnoj asocijaciji za plazmu i frakcionisanje. Kazao je da krv može biti crvene, plave, zelene, ali i ljubičaste boje, što zavisi od molekula proteina koje prenose kisik u krvi. Međutim, vakcine proizvode specifična antitijela u tijelu čovjeka, koja, pak, nemaju boju, pa time ne mogu ni uticati na boju krvi: 

“Krv dolazi u raznim bojama, uključujući crvenu, plavu, zelenu i ljubičastu. Ova paleta boja može se pratiti do molekula proteina koji prenose kiseonik u krvi.
(...)
Vakcinacija, međutim, povećava koncentraciju specifičnih antitijela u tijelu “kao posljedicu antigena u vakcini”, rekao je Strengers, koji je dodao: 

“[Specifična] antitijela nemaju boju.”

Reuters navodi i to da krv mijenja boju ako se čuva neko vrijeme, s obzirom na to da prolazi kroz metaboličku promjenu do neoksidativnog stanja.

Shodno činjenicama, tvrdnju da se boja krvi vakcinisanih razlikuje od boje krvi nevakcinisanih, objavljenu na portalu Homunizam, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Objave fotografija vrećica krvi, uz koje se tvrdi da prikazuju krv vakcinisanih i nevakcinisanih, također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 16.11.2021

Homunizam: TEORETIČAR zavjere i OBJEKT zavjere se sada biološki razlikuju po boji krvi

Ako bih trebao odabrati samo jednu sliku za odgovoriti ljude od cijepljenja, pa makar po cijenu gubitka posla, onda bi to bila ova slika:

  • Lažna vijest