Raskrinkavanje.ba

Ne, “vrh Republike Srpske” ne tvrdi da je “situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva”

Pojedini domaći portali su sastanak čelnika/ca Republike Srpske i Srbije u vezi sa imenovanjem novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini iskoristili za kreiranje senzacionalističkih naslova u kojima su čak i posve izmislili navodne tvrdnje “vrha Republike Srpske”.

Na portalu Srbija danas je 31. maja 2021. godine objavljen članak koji govori o dopisu koji je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Članak je opremljen naslovom:

VUČIĆU STIGLO PISMO IZ VRHA REPUBLIKE SRPSKE: Traže hitan sastanak, situacija u BiH je NEPODNOŠLJIVA (FOTO)

Iz ovog naslova nije jasno da li je fraza “situacija u BiH je nepodnošljiva” dio dopisa ili je u pitanju novinarska opaska. U samom članku navodi se da je Cvijanović u dopisu upućenom Vučiću zatražila hitan sastanak “kojem bi prisustvovao kompletan politički vrh RS kao i predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz Srpske”. Tema ovog sastanka trebalo bi biti imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Kako se navodi, činjenicu da je susret sa čelnicima Republike Srbije planiran potvrdio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. 

Članke gotovo identičnog sadržaja opremljene sličnim naslovom objavili su 31. maja i 1. juna, počevši sa portalom Slobodna Bosna, i portali Cenzura, Dnevne vijesti 24 sata i Bolja Bosna. Za razliku od naslova portala Srbija danas, u naslovima ovih portala se navodi kako “iz vrha Republike Srpske tvrde da je situacija u BiH nepodnošljiva i da se što prije razmotri”:

VUČIĆU STIGLO PISMO IZ VRHA REPUBLIKE SRPSKE: Traže hitan sastanak, tvrde da je situacija u BiH NEPODNOŠLJIVA I DA SE ŠTO PRIJE RAZMOTRI... (FOTO)

Šta su činjenice?

Christian Schmidt formalno je imenovan za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini 27. maja 2021. godine. Na ovu poziciju imenovali su ga ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council). (link)

Tim povodom, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je dopis predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u kom traži što skoriji sastanak na kom bi se diskutovalo o ovom pitanju. Sadržaj samog dopisa objavljen je i u člancima pomenutih portala. U njemu se, suprotno tvrdnjama iz spomenutih naslova, nigdje ne navodi da je “situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva”.

Kako se u samom dopisu navodi, čin imenovanja visokog predstavnika “izazvao je zabrinutost i protivljenje institucija i političkih aktera u Republici Srpskoj, te je nakon održanih konsultacija sa predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske konstatovano da je neophodno da se po ovom pitanju zatraži sastanak” sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Spominjanja “situacije u Bosni i Hercegovini” u samom dopisu nema. Nadalje se u člancima prenosi i izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o istoj temi. 

Na pitanje da li su zvaničnici Srpske upoznali rukovodstvo Srbije da je Savet za implementaciju mira nepoštujući procedure i mimo svojih ovlaštenja doneo odluku da postavi novog visokog predstavnika u BiH, Dodik je rekao da je predsednica Republike Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika", prenose medije.

Ova izjava Dodika preuzeta je iz članka novinske agencije Srna od 31. maja 2021. godine. Kako se i u originalnom, a i u svim člancima koji njegov sadržaj preuzimaju može vidjeti, ni Dodik ni u jednom dijelu ne navodi da je ”situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva”. Dodik, zapravo, najavljuje spomenuti sastanak, te ističe stav da “Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika”, budući da ovakvo imenovanje, tvrdi Dodik, nije u skladu sa postojećim procedurama imenovanja. 

Dakle, navedeni portali fabrikovali su tvrdnju da “vrh Republike Srpske tvrdi da je situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva”, budući da takve konstrukcije nema niti u dopisu, niti u izjavi na koju se referiraju. 

Spomenutu tvrdnju, prvi put objavljenu na portalu Srbija danas, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svi drugi mediji koji su je prenijeli dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt

Napomena:

4.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Bolja Bosna ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

8.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Srbija danas ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Slobodna Bosna ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 31.05.2021

Srbija danas (.com): VUČIĆU STIGLO PISMO IZ VRHA REPUBLIKE SRPSKE: Traže hitan sastanak, situacija u BiH je NEPODNOŠLJIVA (FOTO)

Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se pod hitno obezbedi termin susreta

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Klikbejt 31.05.2021

Slobodna Bosna: VUČIĆU STIGLO PISMO IZ VRHA REPUBLIKE SRPSKE: Traže hitan sastanak, tvrde da je situacija u BiH NEPODNOŠLJIVA I DA SE ŠTO PRIJE RAZMOTRI... (FOTO)

Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se hitno obezbijedi termin susreta.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 31.05.2021

Bolja Bosna: VUČIĆU STIGLO PISMO IZ VRHA REPUBLIKE SRPSKE: Traže hitan sastanak, tvrde da je situacija u BiH NEPODNOŠLJIVA I DA SE ŠTO PRIJE RAZMOTRI…(FOTO)

Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se pod hitno obezbijedi termin susreta

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 01.06.2021

Dnevne vijesti 24sata info: VUČIĆU STIGLO PISMO IZ VRHA REPUBLIKE SRPSKE: Traže hitan sastanak, tvrde da je situacija u BiH NEPODNOŠLJIVA I DA SE ŠTO PRIJE RAZMOTRI…(FOTO)

Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se pod hitno obezbijedi termin susreta

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti