Ne, žica u hirurškim maskama nije “provodnik 5G mreže”

Iako su netačne tvrdnje da su žice iz hirurških maski “provodnici 5G mreže” od ljetos opovrgnute više puta, ta se dezinformacija kontinuirano dijeli po društvenim mrežama.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere;

Na društvenim mrežama u regionu već duže vrijeme se dijele objave u kojima se tvrdi da je žica koja se može naći u hirurškim maskama - "provodnik za 5G mrežu".

Na Facebook profilu Aleksandar Goran Kerkez 29. oktobra je objavljena slika na kojoj se vidi razrezana hirurška maska, žica obmotana plastikom koja je vjerovatno izvučena iz maske, te rezač. Slika je podijeljena uz sljedeći opis:

Pocjepajte masku u gornjem dijelu nalazi se komad ZICE koja sluzi kao provodnik energije kada ukljuce 5G mrezu zato sada traže da nosite maske napolju narod ce masovno oboljevati jer smo zbog prskanja sa neba (Chemotrails-aluminium,barijum) puni nano cestica koje se nalaze u nasem organizmu i koje ce se aktivirati uz pomoc 5G i maski cime ce oslabiti nas imunosistem!!! OBAVJESTAVAJTE NAROD!!!

Slika maske na Facebook profilu Aleksandar Goran Kerkez je podijeljena preko 1.700 puta. Na Facebook profilu Naya Carica, na kojem je također podijeljena ova slika, istog dana je objavljen i snimak u kojem neimenovana osoba cijepa hiruršku masku, ponavljajući tvrdnju da se u maskama nalaze "provodnici za 5G mrežu".

 
Šta su činjenice?

 

Netačne tvrdnje da su hirurške maske štetne po zdravlje čovjeka jer se u njima nalaze "žice koje provode 5G mrežu" ili "5G antene" šire se društvenim mrežama u svijetu još od ljetos.

Pomenute su tvrdnje do sad niz puta opovrgnute od strane različitih izvora. Tako je agencija Reuters još u julu izvijestila da "metalna traka u medicinskim maskama nije 5G antena":

Na društvenim mrežama se dijeli video u kojem muškarac tvrdi da je metalna traka u medicinskim maskama 5G antena. Ta tvrdnja je netačna. (...) Metalna traka u medicinskim maskama ima prilično drugačiju namjenu. Glasnogovornik 3M-a, kompanije koja proizvodi zaštitnu opremu, Reutersu je putem maila rekao da metalna traka u njihovim maskama služi da bi se maska "mogla oblikovati prema nosu onog ko nosi masku i tako bolje prijanjala".

U videu u kojem objašnjava kako na pravilan način nositi masku, dr. April Baller iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kaže: Provjerite koji je gornji dio maske: to je najčešće onaj dio gdje se nalazi metalna traka". Baller daje instrukcije korisnicima kako da stave masku i onda dodaje "savijte metalnu traku tako da se oblikuje prema obliku vašeg nosa.

Uz navedene primjere kojima se objašnjava prava funkcija "žice" u maskama, u Reutersovom članku je napomenuto i to da "5G antene variraju u veličini", a kao ilustraciju toga su ponudili i nekoliko linkova na svoje prijašnje članke o 5G tehnologijama. Na svakom od linkova (koji se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje) nalaze se fotografije na kojima se vide kako u stvari izgledaju i kolike su 5G antene. 

Članke u kojima se navodi da su tvrdnje o 5G provodnicima i antenama u maskama netačne u julu su objavili i portali u regionu, a neki od njih se mogu pročitati ovdje i ovdje

Različite netačne tvrdnje prema kojima su hirurške maske štetne po zdravlje u javnosti se šire od početka pandemije, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizama koje možete pročitati ovdje i ovdje.

Što se tiče tvrdnje da će “narod masovno obolijevati od prskanja s neba” odnosno “chemtrailsa”, ona spada u jednu od najraširenijih teorija zavjere koja je novi zamah dobila izbijanjem pandemije koronavirusa. Ova teorija zavjere tvrdi da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se ljudi truju, ubijaju i/ili “kontroliraju”. Raskrinkavanje je o sličnima zavjerama pisalo i ranije, a našu analizu možete pročitati ovdje.

Shodno iznesenim činjenicama, sve objave na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da je žica u maskama "5G provodnik" ili "5G antena", dobijaju ocjenu lažna vijest i teorija zavjere.

Iste ocjene dajemo i tvrdnji da će “narod početi masovno obolijevati od chemtrailsa”, budući da ni ona nema nikakvog utemeljenja u činjenicama. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 14. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Bolnica Elmhurst i lažna empatija antivakcinacijske “medicinske sestre u epicentru”

Erin Marie Olszewski, koja se svijetu predstavila kao medicinska sestra koj...

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Sandulović se iz samo njemu znanih razloga okomio na novinarke iz Srbije - zbog analize "Raskrinkavanja"

Viralni Facebook statusi Nikole Sandulovića bili su predmet nekoliko analiz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažne vijesti o “oduzimanju djece”: Prikupljanje klikova prepadanjem roditelja

Na brojnim privatnim nalozima korisnika/ca Facebooka, ali i u člancima neko...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me