Ne, žica u hirurškim maskama nije “provodnik 5G mreže”

Iako su netačne tvrdnje da su žice iz hirurških maski “provodnici 5G mreže” od ljetos opovrgnute više puta, ta se dezinformacija kontinuirano dijeli po društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama u regionu već duže vrijeme se dijele objave u kojima se tvrdi da je žica koja se može naći u hirurškim maskama - "provodnik za 5G mrežu".

Na Facebook profilu Aleksandar Goran Kerkez 29. oktobra je objavljena slika na kojoj se vidi razrezana hirurška maska, žica obmotana plastikom koja je vjerovatno izvučena iz maske, te rezač. Slika je podijeljena uz sljedeći opis:

Pocjepajte masku u gornjem dijelu nalazi se komad ZICE koja sluzi kao provodnik energije kada ukljuce 5G mrezu zato sada traže da nosite maske napolju narod ce masovno oboljevati jer smo zbog prskanja sa neba (Chemotrails-aluminium,barijum) puni nano cestica koje se nalaze u nasem organizmu i koje ce se aktivirati uz pomoc 5G i maski cime ce oslabiti nas imunosistem!!! OBAVJESTAVAJTE NAROD!!!

Slika maske na Facebook profilu Aleksandar Goran Kerkez je podijeljena preko 1.700 puta. Na Facebook profilu Naya Carica, na kojem je također podijeljena ova slika, istog dana je objavljen i snimak u kojem neimenovana osoba cijepa hiruršku masku, ponavljajući tvrdnju da se u maskama nalaze "provodnici za 5G mrežu".

 
Šta su činjenice?

 

Netačne tvrdnje da su hirurške maske štetne po zdravlje čovjeka jer se u njima nalaze "žice koje provode 5G mrežu" ili "5G antene" šire se društvenim mrežama u svijetu još od ljetos.

Pomenute su tvrdnje do sad niz puta opovrgnute od strane različitih izvora. Tako je agencija Reuters još u julu izvijestila da "metalna traka u medicinskim maskama nije 5G antena":

Na društvenim mrežama se dijeli video u kojem muškarac tvrdi da je metalna traka u medicinskim maskama 5G antena. Ta tvrdnja je netačna. (...) Metalna traka u medicinskim maskama ima prilično drugačiju namjenu. Glasnogovornik 3M-a, kompanije koja proizvodi zaštitnu opremu, Reutersu je putem maila rekao da metalna traka u njihovim maskama služi da bi se maska "mogla oblikovati prema nosu onog ko nosi masku i tako bolje prijanjala".

U videu u kojem objašnjava kako na pravilan način nositi masku, dr. April Baller iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kaže: Provjerite koji je gornji dio maske: to je najčešće onaj dio gdje se nalazi metalna traka". Baller daje instrukcije korisnicima kako da stave masku i onda dodaje "savijte metalnu traku tako da se oblikuje prema obliku vašeg nosa.

Uz navedene primjere kojima se objašnjava prava funkcija "žice" u maskama, u Reutersovom članku je napomenuto i to da "5G antene variraju u veličini", a kao ilustraciju toga su ponudili i nekoliko linkova na svoje prijašnje članke o 5G tehnologijama. Na svakom od linkova (koji se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje) nalaze se fotografije na kojima se vide kako u stvari izgledaju i kolike su 5G antene. 

Članke u kojima se navodi da su tvrdnje o 5G provodnicima i antenama u maskama netačne u julu su objavili i portali u regionu, a neki od njih se mogu pročitati ovdje i ovdje

Različite netačne tvrdnje prema kojima su hirurške maske štetne po zdravlje u javnosti se šire od početka pandemije, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizama koje možete pročitati ovdje i ovdje.

Što se tiče tvrdnje da će “narod masovno obolijevati od prskanja s neba” odnosno “chemtrailsa”, ona spada u jednu od najraširenijih teorija zavjere koja je novi zamah dobila izbijanjem pandemije koronavirusa. Ova teorija zavjere tvrdi da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se ljudi truju, ubijaju i/ili “kontroliraju”. Raskrinkavanje je o sličnima zavjerama pisalo i ranije, a našu analizu možete pročitati ovdje.

Shodno iznesenim činjenicama, sve objave na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da je žica u maskama "5G provodnik" ili "5G antena", dobijaju ocjenu lažna vijest i teorija zavjere.

Iste ocjene dajemo i tvrdnji da će “narod početi masovno obolijevati od chemtrailsa”, budući da ni ona nema nikakvog utemeljenja u činjenicama. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 14. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Majmunske boginje – nova inspiracija za dezinformatore/ke

Najbrojnije dezinformacije koje smo analizirali tokom prethodne sedmice tič...

Dezinformacija
Australija ne usvaja zakon koji će braniti ljudima da sami uzgajaju hranu

Korisnici/e društvenih mreža dijele objave u kojima se netačno tvrdi da Aus...

Dezinformacija
Dezinformacija
Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U člancima mnogobrojnih portala iz regiona objavljena je fotografija koja n...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me