“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negativnu energiju” u domu godinama se objavljuju u člancima domaćih portala. No, ova se “energija” ne može izmjeriti, a tvrdnje da ju je moguće otkriti ili apsorbovati nemaju nikakvo naučno utemeljenje.

Foto: Pexels

Na portalu Aktuelne teme u svijetu 16.1.2023. godine objavljen je članak koji u naslovu obećava odgovor na pitanje zašto se u domu dešavaju loše stvari. 

U članku se navodi da posjetioci u dom donose “energiju” koja može biti pozitivna ili negativna te da postoje brojne tehnike kojima se može utvrditi ima li “negativne energije” u domu. Najjednostavnija, navodi se, uključuje čašu s vodom. U nastavku je opisana “negativna energija” te je navedeno da svako ima svoju “energiju” koja se zadržava na mjestima na kojima boravimo te u predmetima koje koristimo.

Svaka osoba koja ulazi u naš dom unosi i određenu vrstu energije, a ona može biti pozitivna ili negativna.
Negativna energija uzrokuje stres, zdravstvene i finansijske probleme i loša osjećanja. Ukoliko mislite da je u vašem domu prisutna takva energija, odmah nešto preduzmite.

U nastavku je opisan “trik” kojim se “negativna energija” može otkriti i ukloniti pomoću mješavine uobičajenih sastojaka iz kuhinje.

U prozirnu staklenu čašu stavite morsku so (so bi trebalo da zauzme 1/3 čaše). Nakon soli, u čašu naspite 1/3 hladne vode i 1/3 bijelog sirćeta.
Čašu odložite u sobi u kojoj mislite da je skupljena negativna energija.
Nakon što ste postavili čašu, niko ne smije da je dira sljedeća 24 sata. Ukoliko je tečnost u čaši u istom stanju u kakvom ste je ostavili, možete da odahnete, u toj sobi nije prisutna negativna energija.
Ali, ukoliko u čaši primijetite mjehuriće ili tečnost postane neprozirna, očigledno je da imate nekih problema.
Nakon što je tečnost u čaši apsorbovala negativnu energiju, bacite tečnost u wc šolju i pustite vodu. Postupak ponavljajte svaki dan, sve dok tečnost u čaši ne postane bistra.

Ovaj članak podijeljen je na Facebook stranici Živimo zdravije, gdje je imao više od 400 interakcija, i to 268 “lajkova” i 39 komentara, a podijeljen je 118 puta. 

Članak sličnog sadržaja, u kojem su navedene tvrdnje o otkrivanju i uklanjanju “negativne energije” pomoću čaše vode, sirćeta i morske soli, objavljen je na portalu Net (.hr) 2016. godine i od tada se godinama pojavljivao na različitim portalima i u objavama na društvenim mrežama. 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da čaša vode, vinskog sirćeta i morske soli može otkriti i ukloniti “negativnu energiju”  dijeljene su i na portalima i društvenim mrežama na engleskom govornom području. 

“Negativna” ili “loša energija” dio je pseudonaučnog vokabulara u kojem se ovaj termin često zloupotrebljava kako bi tvrdnje o ljekovitim moćima takozvanih iscjelitelja, mjesta ili predmeta zvučale uvjerljivo. Naučno značenje termina “energija” nema nikakve veze s ovakvim tumačenjem, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u članku 13.11.2022. godine. 

Energija označava sposobnost nekog tijela ili sistema da obavi neki mehanički rad te nije stvar sama po sebi, nego svojstvo nekog drugog fizičkog sistema. Poimanje energije kao stvari koja ima “ljekovite moći i pozitivno djelovanje” ne dolazi iz fizike, nego iz New Age spiritualizma, kako je objašnjeno u članku edukativne web stranice Sceptic Dictionary iz 2015. godine.  

Spiritualizam New Agea inkorporirao je nešto od jezika fizike, uključujući jezik kvantne mehanike, u svojoj težnji da učini da drevna metafizika zvuči kao respektabilna nauka.

New Age predstavlja način života i razmišljanja koji se razvio kasnih 1980-ih godina promovišući ideje koje su postojale prije modernih naučnih i ekonomskih teorija. 

U navedenom članku Sceptic Dictionaryja naglašeno je da New Age propovijeda jačanje vitalne energije, korištenje energije svemira ili manipulacije svojim biopoljem u cilju postizanja sreće, uspjeha i ljubavi na putu do ispunjenog, smislenog i beskonačnog života. Ovaj pokret obećava i moć liječenja bolesnih i kreiranje stvarnosti po vlastitoj volji. 

No, termin “energija” koji se koristi u New Ageu nema nikakve veze s energijom o kojoj govori fizika. New Age energija će, kako se navodi, zauvijek ostati van granica naučne kontrole i proučavanja, za razliku od energije u fizici. 

New Age energija nije mjerljiva nikakvim potvrđenim naučnim instrumentom, iako ima mnogo New Age mašina za energiju za koje se tvrdi da rade sve – od usklađivanja vibracija vaših ćelija, preko čitanja digitalnih frekvencija alergena do liječenja raka. Sve ove mašine su beskorisne varijacije radioničkog uređaja Alberta Abramsa, “nadriljekara stoljeća”, iz 1920-ih. One se zasnivaju na lažnom vjerovanju da se bolest otkriva u “energetskim poljima” koja se mogu mjeriti i kojima se može manipulisati za zdravlje pomoću nekog magičnog uređaja.

Dakle, ne postoje instrumenti koji bi mogli izmjeriti energiju o kojoj se govori u članku portala Aktuelne teme u svijetu. 

Energija ima brojne oblike, no svi se mogu podvesti pod dvije kategorije: potencijalna energija i kinetička energija. Nijedan oblik energije ne može biti negativan. 

Američki fizičar i autor Geoffrey A. Landis, koji radi za Nacionalnu upravu za aeronautiku i svemir (NASA) na istraživanju planeta, pogona za međuzvjezdana putovanja, solarne energije i fotonapona, u istraživanju “Negativna masa u savremenoj fizici i njena primjena u pogonu” navodi da je Albert Einstein postavio “energetski uslov” u teoriji relativiteta prema kojem energija ne može biti negativna. 

Pošto je E=mc2 [energija je jednako masa puta brzina svjetlosti na kvadrat, op.a.], uslov da energija ne može biti negativna isto je što i objašnjenje da masa ne može biti negativna. 

Dakle, energija ne može biti negativna. Iz toga je jasno da se pojam “negativna energija” koristi da opiše “misteriozne” pojave koje nemaju nikakve veze sa stvarnom fizičkom pojavom čije je postojanje moguće dokazati. 

Mješavina soli, vode i sirćeta, s druge strane, ne može otkriti ili ukloniti nikakvu “energiju”. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnjama da se pomoću mješavine sirćeta, vode i soli može otkriti i ukloniti “negativna energija”, objavljenim na portalu Net (.hr), dajemo ocjene lažna vijest i pseudonauka. Ostalim prenošenjima dajemo ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka

Napomene:

16.10.2023: Portal Zadovoljna.dnevnik je ispravio netačne navode u članku pa mu dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

11.10.2023: Portal Stvar ukusa je ispravio netačne tvrdnje u članku pa mu dodajemo i ocjenu ispravljeno.

17.2.2023: Portal Republika je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno,

3.2.2023: Portali Alo, Portal Novosti, GT3, Alo online, Kurir Stil, Ekskluziva, Espreso.co.rs, Hayat i Srbija Danas ispravili su netačne navode u člancima, te im dajemo i ocjenu "ispravljeno". 

2.2.2023: Portali Krstarica, Kurir i Informer ispravili su netačne navode u člancima, te im dajemo i ocjenu "ispravljeno". Portal Espreso.co.rs također je ispravio netačne tvrdnje u jednom od članaka, kojem dajemo ocjenu "ispravljeno". 

13.10.2023:  Članci portala STVAR UKUSA i Crno pile, koji su ocijenjeni u ovoj analizi, naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 01. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me