Raskrinkavanje.ba

Neistinita izjava turskog atašea započela priču o "dovi za podršku turskoj vojsci"

Dvije čitateljke su nam proslijedile članke koji tvrde da se u sarajevskim džamijama održala “molitva za vojnu akciju Turske u Siriji”, obje uz link koji vodi na stranicu Islamske zajednice. Na njoj je bila ponuđena znatno drugačija interpretacija događaja.

Link koji smo dobili, u oba slučaja vodio je na portal “Klix” gdje je 27. januara objavljen članak sa naslovom:

Begovoj i Carevoj džamiji u Sarajevu održana molitva za vojnu akciju Turske u Siriji

Uz prijavu vjiesti dobili smo i link na tekst objavljen na web stranici Islamske zajednice, gdje je isti događaj opisan kao održavanje “dove za mir u Šamu”.

Povodom ove dvije, potpuno suprotne, interpretacije istog događaja, kontaktirali smo “Klix”, Islamsku zajednicu u BiH, kao i atašea za vjerska pitanja Turske ambasade.

Nakon što smo kontaktirali redakciju “Klixa” sa upitom za izvor informacija objavljenih u pomenutom članku, dobili smo odgovor u kojem stoji da je izvor iste bila agencija “Anadolija”.

Na portalu ove agencije, članak je objavljen sa nešto drugačijim naslovom:

Dova u sarajevskim džamijama za podršku Turskoj u borbi protiv terorizma

Članak “Anadolije” govori kako je u dvije najpoznatije sarajevske džamije u petak održana “molitva podrške” za vojnu akciju Republike Turske u Siriji i to na prijedlog atašea za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske:

Ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli za AA je istakao kako je prije nekoliko dana održao sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovićem, tokom kojeg ga je informisao o dešavanjima u vezi sa operacijom “Maslinova grana”.
Dodao je kako je na njegov prijedlog, a odlukom IZBiH danas u Sarajevu, Mostaru, ali i drugim većim gradovima u BiH proućena dova i ajeti sure Feth, u znak podrške turskoj vosjci.
Operacija, u kojoj učestvuju i pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA), pokrenuta je u subotu, 20. januara, s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije pod okupacijom terorista i pružanja podrške narodu na tom području.

 

Povodom navedenih tvrdnji iznesenih na portalu “Anadolije”, redakcija “Raskrinkavanja” kontaktirala je Islamsku zajednicu u BiH sa pitanjem da li su one istinite. Njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

Islamska zajednica BiH: Molitva za mir

“Poštovani,

Hvala Vam na javljanju. Na stranici Islamske zajednice u BiH je objavljen tekst dove (molitve) koji je učena u većim džamijama u prošli petak, a čemu je kako se kaže u samoj vijesti povod bila eskalacija nasilja u području koje se u muslimanskoj tradiciji i historiji nazivalo imenom Šam. Vi kao i ukupna javnost možete se uvjeriti u njen sadržaj

I sama dova je nazvana dova za mir i u džamijama se nije dovilo za rat ili protiv nekog određenog naroda, što se moglo pročitati u nekim interpretacijama ove vijesti.

S poštovanjem.”

Muhamed Jusić - Savjetnik Reisu-l-uleme za  odnose sa medijima

Tekst objavljen na stranici IZ BiH nazvan je “U džamijama u BiH proučena „Dova za mir u Šamu“” i sadrži cijeli tekst navedene molitve - u kom se, kako se vidi, nigdje ne spominje turska vojska, niti vojna operacija “Maslinova grana”.

Članak pored samog teksta molitve donosi rečenicu koja govori čemu je ista namijenjena:

Povodom najnovije eskalacije sukoba u pograničnom pojasu između Turske i Sirije, danas je u Begovoj i Carevoj džamiji kao i u svim većim džamijama širom Bosne i Hercegovine proučena dova za mir na području Bliskog istoka.

 

Islamsku zajednicu u BiH upitali smo i za komentar izjave atašea za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske. Odgovor koji smo dobili glasio je:

Nemamo komentara. Mislim da tekst dove na zvaničnoj stranici IZ govori dovoljno.

Dakle, jedini izvor tvrdnje da je u bosanskohercegovačkim (i makedonskim) džamijama održana molitva za podršku vojnoj akciji Turske, bio je turski ataše za vjerska pitanja, Hasan Atlij.  

Iako smo pokušali dobiti njegov komentar istog dana kada smo kontaktirali i “Klix” i Islamsku zajednicu, do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili nikakav odgovor iz Turske ambasade. Obzirom na to da je njegova tvrdnja suštinski opovrgnuta od strane Islamske zajednice, možemo zaključiti da je izjava koju je dao netačna.

Budući da su se mediji u ovom slučaju oslonili na izjavu atašea Hasana Atlija koja se pokazala neistinitom, članke koji sadrže navedene tvrdnje ocjenjujemo kao grešku.

 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Greška 26.01.2018

Saff: U sarajevskim džamijama proučena dova podrške turskoj vojsci u Siriji

U Gazi Husrev-begovoj i Carevoj džamiji u Sarajevu danas je, prije džuma-namaza, proučena dova u cilju podrške Republici Turskoj u borbi protiv terori...

  • Greška
Greška 26.01.2018

Anadolija: Dova u sarajevskim džamijama za podršku Turskoj u borbi protiv terorizma

U Gazi Husrev-begovoj i Carevoj džamiji u Sarajevu danas je, prije džuma-namaza, proučena dova u cilju podrške Republici Turskoj u borbi protiv terori...

  • Greška
Greška 26.01.2018

Bosna press: U sarajevskim džamijama proučena dova podrške turskoj vojsci u Siriji

U Gazi Husrev-begovoj i Carevoj džamiji u Sarajevu danas je, prije džuma-namaza, proučena dova u cilju podrške Republici Turskoj u borbi protiv terori...

  • Greška
Greška 26.01.2018

Turska Radio Televizija: Dova u sarajevskim džamijama za podršku Turskoj u borbi protiv terorizma

U Gazi Husrev-begovoj i Carevoj džamiji u Sarajevu danas je, prije džuma-namaza, proučena dova u cilju podrške Republici Turskoj u borbi protiv terori...

  • Greška
Greška 27.01.2018

Klix: U Begovoj i Carevoj džamiji u Sarajevu održana molitva za vojnu akciju Turske u Siriji

U dvije najpoznatije sarajevske džamije u petak je održana molitva za vojnike vojske Republike Turske i njihovu kampanju u Siriji.

  • Greška