U Begovoj i Carevoj džamiji u Sarajevu održana molitva za vojnu akciju Turske u Siriji

Izvor/medij: Klix
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Neistinita izjava turskog atašea započela priču o "dovi za podršku turskoj vojsci"

U dvije najpoznatije sarajevske džamije u petak je održana molitva za vojnike vojske Republike Turske i njihovu kampanju u Siriji.

Molitva ili dova proučene su u Gazi Husrev-begovoj i Carevoj džamiji u znak podrške akciji “Maslinova grana” koja se vodi na sjeveru Sirije. Riječ je o turskom vojnom pritisku koji je počeo 20. januara, a za cilj ima eliminaciju snaga Demokratske Federacije Sjeverne Sirije i kurdskih pobunjenika.

Turska na svojoj strani ima sirijske militante pod nazivom Slobodna vojska Sirije.

Demokratska Federacija Sjeverne Sirije je multinacionalna de facto autonomna oblast u ratom razorenoj Siriji koja je posljednjih mjeseci zadala žestok udarac Islamskoj državi oslobodivši Raqqu i druge dijelove dzemlje. U sastavu vojske DFSS-a značajnu ulogu igraju Kurdi Sirije za koje Turska smatra da predstavljaju sigurnosnu prijetnju te da sarađuju sa Kurdskom radničkom partijom koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Molitva je održana na prijedlog atašea za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH Hasana Atlija. Podsjećamo, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli održao je prije nekoliko dana sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovićem, tokom kojeg ga je informisao o dešavanjima na sjeveru Sirije.

Do sada je u akciji poginulo između 100 i 500 vojnika na svim stranama, a ubijeno je i oko 50 civila, žena i djece.

Članak indeksiran 06. 02. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me