Raskrinkavanje.ba

Nekada je klikbejt u očima posmatrača - epizoda 2.

Nakon novih prijava naših čitalaca, “Raskrinkavanje” donosi drugu epizodu analize o naslovima koji činjenično nisu pogrešni, međutim nalaze se “na granici klikbejta”.

Naime, dobili smo dvije nove prijave članaka za koje su čitaoci smatrali da imaju klikbejt naslove. Prema metodologiji “Raskrinkavanja”, klikbejtima smatramo naslove koji pogrešno najavljuju sadržaj teksta, privlačeći čitaoce da otvore objavljeni članak, gdje zateknu vijest značajno drugačiju od naslova.

Iako svi ovi članci imaju takve elemente, za njihove naslove se zapravo ne može reći da su pogrešno predstavili bilo koju činjenicu iz teksta. Sa jedne strane, oni jesu manipulativni - ali su istovremeno činjenično sasvim tačni.

U prvoj analizi pod naslovom “Nekada je klikbejt u očima posmatrača”, jedan od članaka donosio je informaciju da je “produžen pritvor Aleksandru Vučiću”. Naravno, nije se radilo o istoimenom predsjedniku Srbije, već o kriminalcu iz Banjaluke.

 

Na osnovu prijave čitatelja analizirali smo novi članak, ovaj put objavljen na portalu “Info svijet”, a koji govori o istoj osobi. Ovaj put je Aleksandar osuđen na 10 godina zatvora:

Aleksandru Vučiću 10 godina zatvora

Većina čitalaca, kao i u članku iz prethodne analize, vjerovatno zna da se ne radi o istoimenom predsjedniku Srbije, jer bi mediji već bombardovali takvom viješću sa svih strana. Ipak, prijava koju smo dobili govori da su i oni koji su znali da se ne radi o tom Aleksandru Vučiću, kliknuli na link, za svaki slučaj.

Druga prijava odnosila se na “Dnevni Avaz” i članak iz rubrike “crna hronika”.

U naslovu je najavljen “Horor na Vidikovcu” i pronalazak “tijela u poodmakloj fazi raspadanja”:

Horor na Vidikovcu: U šumi pronađeno tijelo žene u poodmakloj fazi raspadanja

S obzirom da je “Avaz” mediji iz Bosne i Hercegovine, čitatelji istog očekuju da će tamo primarno pronaći vijesti upravo iz te zemlje. Ovaj članak naime donosi priču iz Srbije, što je vidljivo u prvim redovima teksta:

U Vidikovačkoj šumi pronađeno je tijelo ženske osobe, saznaje RTS. Policija je izašla na lice mjesta da bi izvršila uviđaj, a pronađena je i lična karta ženske osobe, prenosi javni servis. Nezvanično, tijelo su pronašli radnici Veterine Beograd koji su izašli na teren nakon prijave jedne Beograđanke da se u šumi osjećao neprijatan miris i odmah su pozvali policiju.

Da su čitaoci “Avaza” pomislili da se radi o nekom od sarajevskih “vidikovaca”, potvrđuju komentari na samoj objavi “Avaza” na Facebooku, kao i prijava koja je stigla redakciji “Raskrinkavanja” koju prenosimo u integralnom obliku:

Poštovanje. Poslao sam ovo kao klasičan primjer klikbejta. Naravno, Avaz predstavlja domaće sredstvo informisanja i u naslovu kao poprište zločina navode "Vidikovac", što će svakog domaćeg citaoca asocirati na popularno sarajevsko izletiste. Naravno, po otvaranju članka nailazi se da je "sporedni", beogradski Vidikovac. Reagovao je i veliki broj ljudi u komentarima koji su naknadno uklonjeni. U odbranu se naravno može reći da je naziv za domaće izletište Zmajevac, no jasno je zbog čega je naveden ovakav naslov.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 20.06.2018

Info svijet: Aleksandru Vučiću 10 godina zatvora

Aleksandar Vučić (27) iz Banje Luke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 10 godina zatvora, jer je kao član kriminalne grupe učestvovao u više raz...

  • Klikbejt
Klikbejt 22.06.2018

Avaz: Horor na Vidikovcu: U šumi pronađeno tijelo žene u poodmakloj fazi raspadanja

U Vidikovačkoj šumi pronađeno je tijelo ženske osobe, saznaje RTS.  

  • Klikbejt