Raskrinkavanje.ba

Nekada je klikbejt u očima posmatrača

​​​​​​​ U ovoj analizi smo se pozabavili naslovima koji se nalaze “na granici klikbejta”.

Čitaoci su nam prijavili četiri članka za koje su smatrali da imaju “klikbejt” naslove. Prema metodologiji “Raskrinkavanja”, ovakvim smatramo naslove koji pogrešno najavljuju sadržaj teksta, privlačeći čitaoce da otvore objavljeni članak, gdje potom zateknu vijest značajno drugačiju od naslova.

Iako svi ovi članci imaju takve elemente, za njihove naslove se zapravo ne može reći da su pogrešno predstavili bilo koju činjenicu iz teksta. Sa jedne strane, oni jesu manipulativni - ali su istovremeno sasvim tačni.

U prvom primjeru, na portalu “Avaz Sport” objavljen je članak sa naslovom

Bivši reprezentativac BiH nakon Juventusa potpisao za Inter

I dok je istina da nekadašnji bh. reprezentativac Ivan Sesar prelazi iz Juventusa u Inter, u ovom slučaju nije riječ o popularnim italijanskim klubovima, već o Juventusu iz Rumunije i Inter Turkuu iz Finske. Svako ko prati evropski fudbal znao bi da tu nije riječ o talijanskim klubovima, ali možda bi kliknuo na link da vidi o kojim zemljama je riječ - jer su i Juventus i Inter česti nazivi i izvan italije. Ovo je, na neki način, klikbejt za neupućene u fudbal.

U drugom primjeru, radi se o tekstu sa portala “N1”:

Dačić za N1: Kako sam spasio mladića iz Sane

Policijski službenik Slađan Dačić je bio taj koji je hrabro skočio u rijeku Sanu i spriječio pokušaj samoubistva. No, navođenje samo prezimena u naslovu, moglo bi dovesti u zabludu da se radi o Ivici Dačiću, ministru vanjskih poslova Srbije, što neki naši čitaoci jesu tako protumačili. Svakako, šansa da je u Sanu herojski skočio Ivica Dačić je minimalna, ali moglo je biti i onih koji sukliknuli da provjere da li se to desilo.

U trećem slučaju također se radi o imenjacima.  

 

Produžen pritvor Aleksandru Vučiću

“Oslobođenje” je izvijestilo o pritvoru koji je određen osobi ovog imena, osumnjičenoj da je organizator kriminalne grupe koja je od 2014. do 2016. opljačkala više objekata u Bijeljini i Banjaluci. Većina čitalaca vjerovatno zna da se ne radi o predsjedniku Srbije, jer bi mediji već bombardovali takvom viješću sa svih strana. Ipak, prijava koju smo dobili govori da su i oni koji su znali da se ne radi o tom Aleksandru Vučiću, kliknuli su na link, za svaki slučaj.

Za kraj smo ostavili članak koji je “namamio” čitaoce crne hronike, a koji je objavljen na portalu “Centralna”. U naslovu članka stoji:  

Masakr i pucnjava u Novom Travniku

Prije godinu dana, na ulici u Novom Travniku, u jutarnjim satima iz vatrenog oružja su ubijena dva psa. I dok to za neke jeste masakr, u prijavi koju smo dobili čitatelja/ke stoji da “Naslov u potpunosti odstupa od sadržaja ovog članka.” Naslov je dakle bio klikbejt za one koji su očekivali ljudske žrtve, a ne ubijene životinje - što je donekle opravdano, jer se termin “pucnjava” uglavnom u tom kontekstu vezuje za crnu hroniku. Ipak, naslov suštinski nije pogrešno predstavio ono što se desilo.

Napomena: 23.4.2018.

Nakon objavljivanja analize dobili smo nove prijave naših čitatelja, a analize istih donosimo u nastavku. 

“Slobodna Bosna” je 17. aprila objavila članak pod naslovom:

DODIK SASLUŠAN U SIPA-i: U zgradu SIPA ušetao u pratnji branioca, pravdao se da nije mogao...

Lead, odnosno nadnaslov govori kako se (izvjesni) Dodik nalazi pod istragom zbog izborne prevare:

Dodik se nalazi pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je zajedno sa Radenkom Mirkovićem (50) počinio krivično djelo izborne prevare, tokom lokalnih izbora 2016. godine, kao i zbog afere u kojoj su “Putevi RS” oštećeni za oko 3,4 miliona maraka.

U tekstu se, nakon naslova, nadnaslova i fotografije navodi da je u pitanju Siniša Dodik:

Bivši poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS Siniša Dodik (39), koji je pod istragom zbog trgovine uticajem i izborne prevare, poslije godinu i po dana bjekstva vratio se u BiH i u pratnji advokata se javio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje SrpskaCafe.

Članak sa identičnim naslovom prenio je i portal “Pričaj net” 2 dana poslije.

Buka je 19. aprila donijela naslov:

Dodik se predao u SIPA

Za razliku od “Slobodne Bosne”, “Buka” već u nadnaslovu donosi i ime Dodika o kojemu se govori:

Posle godinu i po dana bekstva, Siniša Dodik se javio policiji u BiH. Pod istragom zbog izborne prevare 2016. godine

U oba slučaja, naslov ne govori ništa pogrešno, ali je jasno da čitatelji, nakon što vide "Dodik" u naslovu, svakako prvo pomisle na Milorada Dodika. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
17.04.2018

Slobodna Bosna: DODIK SASLUŠAN U SIPA-i: U zgradu SIPA ušetao u pratnji branioca, pravdao se da nije mogao...

Dodik se nalazi pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je zajedno sa Radenkom Mirkovićem (50) počinio krivično djelo izborne prevare, tokom lokaln...

19.04.2018

Pričaj.net: DODIK SASLUŠAN U SIPA-i: U zgradu SIPA ušetao u pratnji branioca, pravdao se da nije mogao..

Dodik se nalazi pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je zajedno sa Radenkom Mirkovićem (50) počinio krivično djelo izborne prevare, tokom lokaln...

19.04.2018

Buka: Dodik se predao u SIPA

Posle godinu i po dana bekstva, Siniša Dodik se javio policiji u BiH. Pod istragom zbog izborne prevare 2016. godine

02.01.2018

N1: Dačić za N1: Kako sam spasio mladića iz Sane

Policijski službenik Slađan Dačić iz Prijedora, zaposlen u Jedinici za podršku Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata u Banjaluci, sinoć je spasio...

04.01.2018

Sport.Avaz: Bivši reprezentativac BiH nakon Juventusa potpisao za Inter

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ivan Sesar, karijeru će nastaviti u redovima finskog Inter Turkua.

14.03.2018

Oslobođenje: Produžen pritvor Aleksandru Vučiću

Vučić je osumnjičen kao organizator kriminalne grupe koja je na području Banje Luke i Bijeljine od oktobra 2014. do avgusta 2016. opljačkala više obje...

10.04.2017

Centralna: Masakr i pucnjava u Novom Travniku

Jutros oko 6.30 začuli su se pucnjevi u Novom Travniku.