Raskrinkavanje.ba

Buka → Dodik se predao u SIPA

19.04.2018
Tekst članka

Posle godinu i po dana bekstva, Siniša Dodik se javio policiji u BiH. Pod istragom zbog izborne prevare 2016. godine

POSLE godinu i po dana bekstva bivši poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS Siniša Dodik (39), koji je pod istragom zbog trgovine uticajem i izborne prevare, vratio se u BiH!

 

Kako saznaju "Novosti", Dodik je 10. aprila, u pratnji advokata, došao u zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, koja za njim traga od novembra 2016. godine.

- Dodik se u pratnji branioca javio istražiocima koji rade na njegovom predmetu. Pravdao se da iz zdravstvenih razloga nije mogao ranije da se odazove na saslušanje, i da je sve vreme proveo na lečenju u Srbiji. Kao potvrdu te priče priložio je i određene lekarske nalaze - kaže dobro obavešteni izvor "Novosti".

Iako je još u novembru 2016. izdata naredba za hapšenje, Dodik po dolasku u SIPA ipak nije lišen slobode. Ponovo je pušten kući, uz dogovor da će u narednim danima dobrovoljno doći na saslušanje u Tužilaštvo BiH, gde nisu želeli da komentarišu da li je do toga i došlo.

Dodik je, inače, zajedno sa Radenkom Mirkovićem (50) privođen 8. oktobra 2016. Iz Tužilaštva BiH tada je saopšteno da su obojica pod istragom da su počinila krivično delo izborne prevare na području opštine Istočna Ilidža, tokom lokalnih izbora 2016. godine. Osim toga, Dodik se našao i pod istragom zbog sumnje da je počinio krivično delo davanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem.

Pročitajte još - SIPA "pomrsila račune" kriminalcima

Radi se o aferi u kojoj je SIPA uhapsila Duška Lazarevića i Dragana Vukajlovića, službenika Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, koji je navodno od Dodika primio 40.000 KM mita kako bi njegovoj firmi "Elektrojunion" omogućio da nezakonito stekne 3,5 miliona maraka na štetu "Puteva RS". Neposredno pre nego što su oni uhapšeni, Dodik je pobegao u Srbiju...

Sporni novac "Putevi RS" su na osnovu rešenja Kancelarije za razmatranje žalbi isplatile firmi "Elektrojunion", a da sudski spor između tih preduzeća nije bio okončan. Potom je Sud BiH poništio to rešenje i naložio da se novac vrati "Putevima RS", do čega nije došlo jer na računu "Elektrojuniona" novca nije bilo.

Preuzeto sa Novosti 

Članak indeksiran 23.04.2018. Zadnji put osvježen 23.04.2018.

Ocijenjeno u analizi