Nema potvrde da je u Ukrajini uništen raketni sistem koji joj je donirala Slovačka

Nakon što je Rusija objavila da je u Ukrajini navodno uništila S-300 sistem, koji je ovoj zemlji donirala “jedna evropska država”, pojedini portali i korisnici/e Facebooka ustvrdili su da je uništena donacija Slovačke, koja je Ukrajini dostavljena nekoliko dana ranije. Premijer Slovačke negirao je ovakve navode.

Na Facebook stranici Kompletno Rusko Naoružanje je 11. aprila 2022. godine objavljeno da je ruska vojska uništila vojnu opremu koju je Slovačka donirala Ukrajini. 

‼️  UNIŠTENA SLOVAČKA DONACIJA S-300‼️  
Preciznim udarima, rakete „Kalibar“ su na južnoj periferiji Dnjepropetrovska uništile divizion S-300, sakriven u hangaru. Kijevu je ovaj uništeni divizion S-300 dostavila Slovačka. Uništena su 4 lansera S-300 i poginulo je do 25 članova posade, kako navodi rusko ministarstvo odbrane
Fotografija ispod je samo referenca, i  nije konkretno fotografija uništenja pomenutog sistema . Očekuju se uskoro video snimak i fotografije uništenog sistema

Tvrdnje o navodnom uništenju slovačke donacije pronašli smo objavljene istoga dana na još tri Facebook profila i stranice te u članku koji je 11.4. objavljen na portalu Glas regije 057.

Na Facebook stranici Kompletno Rusko Naoružanje objavljen je 13. aprila 2022. godine snimak koji prikazuje vojno vozilo, uz opis u kom se takođe tvrdi da je u Ukrajini uništena donacija Slovačke:

Snimak dela Slovačkih sistema S-300 koji su dobili Ukrajinci, a koje je uništila ruska diverzantska grupa u okolini Kijeva, a koji nisu uništeni Kalibar raketama.

Ukrajinski sistemi S-300 su sa belim kontejnerima za rakete, dok su slovački kako vidimo na snimku obojeni.

U ovom slučaju, tvrdi se da je donirani S-300 sistem uništen u okolini Kijeva. 

Šta su činjenice?

Premijer Slovačke Eduard Heger potvrdio je 8. aprila 2022. godine u objavi na zvaničnoj Facebook stranici Eduard Heger - predseda vlády SR da je ova zemlja Ukrajini donirala sistem protivvazdušne odbrane S-300. Riječ je o raketnom sistemu dugog dometa iz sovjetske ere, koji može da obara krstareće rakete i avione.

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov rekao je da je ruska vojska 10. aprila uništila “četiri lansera S-300 skrivena u hangaru na periferiji grada Dnjepra”, navodi Al Jazeera u članku od 11.4.2022. Konašenkov je rekao da je riječ o sistemu koji je Ukrajini donirala “jedna evropska država”, ne preciziravši pri tome o kojoj je državi riječ.

Slovački premijer negirao je u objavi na svom zvaničnom Twitter nalogu 10.4.2022. da je sistem koji je Slovačka donirala uništen. 

Slovačka kategorički negira rusku propagandu da je odbrambeni sistem S-300 u Ukrajini uništen. To je #prevara. Zvanično potvrdila [Ukrajina] .

O tvrdnji da je Rusija navodno uništila S-300 sistem koji je Ukrajini donirala Slovačka pisala je ukrajinska platforma za provjeru činjenica Stop fake te platforma Fact check 11.4.2022. Kako u svojoj analizi navodi Stop fake, u ruskim medijima su se 10. i 11. aprila u više navrata pojavljivale vijesti o navodnom uništenju sistema S-300, sa različitim lokacijama na kojima se sistem navodno nalazio.

Pozivajući se na izjave visokog zvaničnika američke odbrane, a vezano za tvrdnje da je ruska vojska uništila ovakav sistem u gradu Dnjepro, The Washington Post u članku od 12.4.2022. navodi kako “‘nema dokaza’ koji bi sugerisali da je uništen sistem protivvazdušne odbrane S-300”.

U članku koji je na portalu Forbes objavljen 8. aprila 2022. godine navodi se da je “Ukrajina imala oko 100 aktivnih baterija sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa S-300 sa čak 300 lansera” kada je započela ruska invazija. Kako tvrde, tokom sedam sedmica rata, “Rusi su onesposobili najmanje 21 lanser S-300, što su spoljni/e analitičari/ke potvrdili/e fotografijama ili videosnimcima.” Dakle, uništenje jednog takvog sistema sada ne bi nužno značilo da je uništena baš donacija Slovačke. 

Ostaje nejasno da li su se Rusija i slovački premijer referirali na isti događaj, kao i to da li je Rusija zaista uništila ovakav sistem. Ipak, čak i da je tačna tvrdnja ruskog ministarstva da je uništen S-300 sistem, zvanični izvori negirali su da je riječ o sistemu koji joj je dva dana ranije donirala Slovačka. Dodatno, ni ruski izvori nisu ustvrdili da je riječ baš o slovačkoj donaciji, iako ne postoje informacije o tome da je neka druga evropska zemlja Ukrajini donirala ovakav sistem. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je u Ukrajini “uništena slovačka donacija”, inicijalno objavljenu na Facebook stranici Kompletno Rusko Naoružanje, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da se radi o nepotvrđenim navodima. Dodatno, u pomenutim objavama i člancima nije naveden i demanti slovačkog premijera, čime je izostavljen važan element informacije. 

(Marija Ćosić i Denis Čerkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 15. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me